Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε διαβούλευση

ImageΣε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Ιουλίου τίθεται το σχέδιο νόμου για τη Σύσταση Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων. Όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης, το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και πληροφοριών η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στην αποτελεσματική παρακολούθηση, ανάλυση και έλεγχο των μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών της αγοράς εγχώριων γεωργικών προϊόντων και θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαπίστωση και εντέλει εξάλειψη των αθέμιτων συμβατικών πρακτικών μεταξύ επιχειρηματικών φορέων σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Στη σχετική επιστολή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έντονη διακύμανση τιμών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων με κατακόρυφη αύξηση από τα μέσα του 2007 με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων και του πληθωρισμού.

Οι μεταβολές αυτές προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα και στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων αλλά και στους καταναλωτές των προϊόντων αυτών.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι υψηλές τιμές καταναλωτή στα τρόφιμα και η ταυτόχρονη απότομη πτώση των τιμών παραγωγού θέτουν υπό πίεση τα εισοδήματα των νοικοκυριών, και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Η κατάθεση των δικών σας- σημειώνει η υπουργός- απόψεων και προτάσεων καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς θα ληφθούν υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο τελικό Σχέδιο Νόμου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρα 18:00.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: