Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ για εκλογές το Δεκέμβριο

Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2010.
Γεωπόνος
Πρόεδρος ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ1 ΠΡΟΣ: Μέλη ΓΕΩΤΕΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
θέλω να απευθύνω την επιστολή αυτή σε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς. Ο σκοπός της δεν είναι άλλος από το να ενημερώσει, κάθε συνάδελφο, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ.
Συνάδελφοι,
επιτρέψτε μου μία σύντομη αναδρομή. Εκλέχθηκα Πρόεδρος στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ μετά τις τελευταίες εκλογές, στις οποίες εξαιτίας, της ως τότε, απαξίωσης σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Εκλέχθηκα, ξεπερνώντας τα στενά παραταξιακά όρια των άλλων 5 συναδέλφων του ίδιου ψηφοδελτίου, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣΤΕ, όπου η αίτηση ακύρωσης της εκλογής του Προέδρου απορρίφθηκε πανηγυρικά. Πίστευα τότε ακράδαντα (και σήμερα νιώθω δικαιωμένος) ότι αν δεν ενεργούσα, κατά τον τρόπο αυτό, η πιθανότερη εκδοχή θα ήταν και η τρέχουσα θητεία να αποτελεί ακριβές αντίγραφο της προηγούμενης.
Στο διάστημα της διετίας που μεσολάβησε, από τότε, κατέβαλλα, μαζί με λίγα από τα μέλη του ΔΣ, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δρομολογήσουμε, το επιμελητήριο, σε μία διαφορετική πορεία. Πετύχαμε να επαναφέρουμε τη λειτουργία των οργάνων στον προβλεπόμενο τακτό χρόνο (ΓΣ Αντιπροσώπων & Συντονιστικά Συμβούλια, που είχαν, στην πράξη, λησμονηθεί και καταργηθεί). Δρομολογήσαμε μια προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των οργάνων (αναλυτική Ημερήσια Διάταξη, εισηγήσεις στις συνεδριάσεις του ΔΣ). Συμβάλλαμε στην ενημέρωση των μελών του ΓΕΩΤΕΕ μέσω της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής ενημέρωσης των συναδέλφων και στην διαφάνεια μέσω της δημοσίευσης των αποφάσεων του ΔΣ.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι λειτουργήσαμε στη βάση ενός συνεκτικού αλλά και πολυδιάστατου Προγράμματος Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, από μία από τις μαζικότερες Γ.Σ. Αντιπροσώπων. Όπως και ο απολογισμός που παρουσιάσαμε, στην επόμενη Γ.Σ. Επιλογή μας ήταν να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο γεωτεχνικό μέτωπο, συνεργαζόμενοι δημιουργικά με όλους τους γεωτεχνικούς φορείς, αποφεύγοντας κάθε διάθεση ανταγωνισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, καθιερώσαμε την σύσκεψη των επικεφαλής των γεωτεχνικών ΑΕΙ, με το ΓΕΩΤΕΕ. Παράλληλα, συστήνοντας Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, πετύχαμε να παράγουμε θέσεις για μία σειρά θεμάτων και έτσι (παρά τις δυσκολίες) καταφέραμε το επιμελητήριο να είναι παρόν με επεξεργασμένες θέσεις σε όλα τα θέματα που ανέκυπταν ή χρόνιζαν.
Όλα αυτά συντέλεσαν σε μία σειρά ενθαρρυντικών, θετικών αποτελεσμάτων, από τα οποία, ενδεικτικά, υπενθυμίζω ότι, π.χ. αντιστρέψαμε δυσμενείς εξελίξεις για τους γεωτεχνικούς, όπως η εξαίρεση των δασολόγων και των γεωλόγων από το παράρτημα 8Γ του ΠΔ κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2005 / 36 στην ελληνική νομοθεσία, όπως ο αποκλεισμός των γεωτεχνικών – ελευθέρων επαγγελματιών από το χρηματοδοτικό πλαίσιο αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου επιβάλλαμε την ένταξη των γεωτεχνικών.
Καταφέραμε (μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς) να ανατρέψουμε δυσμενέστατες διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας. Καταφέραμε να καταστήσουμε υποχρεωτική την υπογραφή των συναδέλφων στο μέτρο της «Μεταποίησης» ενώ διατηρήσαμε την επαγγελματική ύλη και την επιστημονική συνδρομή των συναδέλφων στο μέτρο των νέων γεωργών. Καταρρίψαμε, σε πείσμα όλων, την αρχική έκδοση του μέτρου των «μικρών ΣΒ» κατοχυρώνοντας το ρόλο και την υπογραφή του γεωτεχνικού - συντάκτη, όπως αντιστοίχως κάναμε παρεμβάσεις για τις κτηνιατρικές συνταγές, τα γεωργικά φάρμακα, τα θέματα των δασικών χαρτών, του δασολογίου, την, μεγίστης
1 Κάθε απάντηση ή σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο στο Email thamarkopoulos@yahoo.gr
σημασίας, προσπάθεια για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για να αποκτήσει η πατρίδα μας δασικούς χάρτες, για τις προδιαγραφές μελετών, τα χρονίζοντα θέματα του κλάδου των ιχθυολόγων, την τροποποίηση της ΚΑΠ κ.ο.κ.
Στην ίδια πορεία, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόκληση να συγκρουσθούμε με όποιον στεκόταν απέναντι στο ΓΕΩΤΕΕ αντιτιθέμενος στον επιστημονικό μας ρόλο και στη γεωτεχνική μας υπόσταση. Ανταποκριθήκαμε σ’ αυτήν π.χ., συγκρουόμενοι ευθέως, το 2008, με τον Υπουργό Α.Α.Τ., ο οποίος προσπαθούσε να αφανίσει τον επιστημονικό και επαγγελματικό μας ρόλο (αν και συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ, την ίδια εποχή, ήταν σε στενή επαφή με τον υπουργό αυτόν), στερώντας την πλειοψηφία για την έγκριση (αγνοώντας και τις σχετικές πιέσεις) του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, καθώς θεωρήσαμε ότι δεν συνέβαλλε στην ορθολογική ανάπτυξη της χώρας, καταγγείλαμε την εφαρμογή του ΟΣΔΕ στα ευρωπαϊκά όργανα, «ξηλώσαμε» τον εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ, ο οποίος παρέλειψε να υποστηρίξει τον ρόλο και τα επαγγελματικά και επιστημονικά ζητήματα των γεωτεχνικών κ.ο.κ.
Βεβαίως στο ερώτημα: έφθασε, επιτέλους, το ΓΕΩΤΕΕ σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ; η απάντηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι καταφατική, διότι και λάθη έγιναν αλλά κυρίως υπάρχουν και πολλοί στόχοι, ακόμη, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα λάθη έγιναν από μεμονωμένο συνάδελφο αλλά τα χρεώθηκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και όλο το προεδρείο.
Στο ερώτημα, στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΔΣ ; η ειλικρινής απάντηση είναι μόνο η αρνητική. Κάποιοι ανέλαβαν κοπιώδεις ρόλους, προσπαθήσαμε από κοινού, παράξαμε έργο. Από την άλλη πλευρά κάποιοι στήριζαν μόνο με την ψήφο τους το ΔΣ ενώ κάποιοι άλλοι προκαλούσαν μονίμως προβλήματα, αποχωρώντας από τις συνεδριάσεις του ΔΣ ώστε να διακόπτεται η συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας και να μην μπορούν να ληφθούν αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι πολύ σπάνια υπήρξε, στο ΔΣ, ικανός αντίλογος στην βάση επιχειρημάτων. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή την τακτική της αποχώρησης δεν την ενστερνίστηκαν μόνο οι συνάδελφοι που δεν ψήφισαν την συγκρότηση του προεδρείου και την εκλογή του Προέδρου, αλλά ακόμη και συνάδελφος, ο οποίος μετείχε στο προεδρείο. Δεν ξέρω αν δυσκολεύεστε να συνειδητοποιήσετε ότι στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, το 2010, διαδραματίζεται ένα τέτοιο «παιχνίδι» με την απαρτία και τις ψηφοφορίες αλλά δυστυχώς, συνάδελφοι, είναι εντελώς αληθινό …
Οφείλω επίσης να επισημάνω ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του επιμελητηρίου, την «αντίδραση» που είχαμε από συγκεκριμένα πρόσωπα της υπηρεσιακής δομής του επιμελητηρίου λόγω διαφωνιών τους (!!!!!) με τις αποφάσεις του ΔΣ και των προνομιακών σχέσεων τους με μέλη του ΔΣ. Τα δυσμενή αποτελέσματα του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του ΓΕΩΤΕΕ έχουν να κάνουν με εμπλοκές σε σημαντικά θέματα όπως, το έντυπο περιοδικό, η στέγαση των παραρτημάτων, η προώθηση θέσεων, τα πρακτικά, οι δικαστικές υποθέσεις, η εμπλοκή σε θέματα αποφάσεων του ΔΣ, κ.ο.κ.
Παρόλα αυτά, τελικά, η πορεία του επιμελητηρίου, την θητεία αυτή, ήταν διαφορετική από την προηγούμενη, τόσο λόγω του όγκου του έργου που επιτελέσθηκε, όσο και εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
θέλω να διατυπώσω δημόσια ότι, κατά τον χρόνο συγκρότησης του προεδρείου, μέρος των συναδέλφων που συμμετείχαν στην διαμορφωθείσα πλειοψηφία και συγκεκριμένα η παράταξη της ΠΑΣΚ, είχε ζητήσει μέρος της θητείας του Προέδρου να περιέλθει σε συνάδελφο προερχόμενο από αυτήν, γεγονός που αποδέχθηκα με την προϋπόθεση η εκλογή του νέου Προέδρου, να γίνει τουλάχιστον 2 χρόνια μετά και από την ίδια πλειοψηφία. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν μπόρεσε να εκπληρωθεί από την συγκεκριμένη παράταξη. Μετά από αυτό, η ΠΑΣΚ, δήλωσε ότι παύει να με στηρίζει ως Πρόεδρο, ζητώντας την παραίτησή μου προκειμένου να εκλεγεί άλλος στην θέση του Προέδρου του ΔΣ. Συγχρόνως προχώρησε στην πρόκληση εμπλοκών στην λειτουργία του ΔΣ του επιμελητηρίου με προφανείς συνέπειες για όλον τον γεωτεχνικό κόσμο, το ΓΕΩΤΕΕ και τους συναδέλφους.
Θέλω να επισημάνω πως, μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσε να διατυπωθεί, από κανέναν, κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα εις βάρος της λειτουργίας του Προέδρου του επιμελητηρίου, στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του. Έτσι αν και είναι αδιανόητη, προτείνεται ως «εύλογη» (!!!!!) η αντικατάσταση ενός αιρετού Προέδρου για λόγους εμμονής ή για όποιους άλλους λόγους, οι οποίοι ποτέ δεν διατυπώθηκαν.
Συνάδελφοι,
τα πρώτα δύο χρόνια αυτής της θητείας το ΓΕΩΤΕΕ «υπέφερε» από τον εκβιασμό των αποχωρήσεων και την διάλυση της απαρτίας. Τώρα τελευταία υποφέρει από τον εκβιασμό της εμπλοκής στην λειτουργία του ΔΣ και στην λήψη αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή της λειτουργίας του επιμελητηρίου είναι απαράδεκτη.
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα στο ΔΣ η μόνη ξεκάθαρη λύση που μπορεί να δρομολογήσει την απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας του ΓΕΩΤΕΕ είναι η διενέργεια εκλογών (όπως προτάθηκε και από τις παρατάξεις «Επανίδρυση» & «Προοδευτική Συσπείρωση»). Τον Νοέμβριο συμπληρώνονται 3 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Άλλωστε το πνεύμα του νόμου είναι σαφές όσον αφορά την τριετή θητεία των οργάνων. Γεγονός που πολλές φορές, όμως, καταστρατηγήθηκε κατάφωρα στο παρελθόν. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν ως την 31 / 12 / 2010, τότε με πρόσχημα την καθυστέρηση στην ενημέρωση των μητρώων με τις εισφορές των συναδέλφων (για όλο το 2010), οι εκλογές θα καταλήξουν να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2011, καταστρατηγώντας την έννοια της τριετούς θητείας.
Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει κατατεθεί στο Υ.Α.Α.Τ. σχέδιο τροποποίησης του νόμου (με απόφαση ΔΣ) ώστε να εκσυγχρονισθεί η διαδικασία των εκλογών π.χ. με την τοποθέτηση δικαστικών ως Προέδρων στις εφορευτικές επιτροπές, με την διασφάλιση των οικονομικών στοιχείων των εκλογών, με την εξασφάλιση δυνατότητας ψήφου σε όσους συναδέλφους εργάζονται κατά τον χρόνο των εκλογών σε άλλη περιοχή, με την αποφυγή προβλημάτων που οδηγούν σε ενστάσεις και με την διασφάλιση της διαφάνειας, της δημοκρατικής επιλογής των μελών του ΓΕΩΤΕΕ και με άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών το ίδιο βράδυ κ.ο.κ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
μετά το τελευταίο ΔΣ, έγινε φανερό ότι είμαστε ενώπιον μιας συμμαχίας, χωρίς αρχές, χωρίς καμία αναφορά στο ψηφισμένο Πρόγραμμα Δράσης και με μοναδικό σκοπό την απομάκρυνσή του προέδρου του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ. Οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚ, η ομάδα των συναδέλφων της ΔΑΚΕ και ο ανεξάρτητος συνάδελφος κ. Χ. Μέγκλας, ο καθένας για δικούς του ιδιοτελείς λόγους, βρήκαν κοινό σημείο για δράση, αφού προφανώς έκαναν και … αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ΠΑΣΚ δήλωσε ότι έχει ήδη παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου, παρόλο που αυτή ήταν η βασική της επιδίωξη. Ενώ, η ομάδα των συναδέλφων από την ΔΑΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος συνάδελφος κ. Χ. Μέγκλας, απόντες κατ’ εξακολούθηση από τις συνεδριάσεις του ΔΣ και από κάθε δραστηριότητα του επιμελητηρίου, βρήκαν λόγο για να παρουσιασθούν ξανά. Η ευκαιριακή αυτή πλειοψηφία του ΔΣ, επιδιώκει με κάθε τρόπο τη παραίτησή μου χωρίς να διευκρινίζει την στάση της για την παραπέρα πορεία του επιμελητηρίου.
Αν και από τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία, εν τούτοις η δημοκρατική μας λειτουργία επιβάλλει το σεβασμό στην άποψη της πλειοψηφίας.
Ως Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, επί δύο χρόνια, υπηρέτησα τα συμφέροντα του επιμελητηρίου και των γεωτεχνικών, εργάσθηκα για να βγει το Επιμελητήριο από την απαξία και την απραξία ώστε να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο, προσπαθώντας να κάνω τομές και να σπάσω τις «παραδοσιακές» αντιλήψεις που το καθήλωναν στην αδράνεια.
Ως Πρόεδρος με απασχολεί το «αύριο» του ΓΕΩΤΕΕ, δεν με ενδιαφέρει μία διαδικασία διαξιφισμών, τακτικισμών και μεθοδεύσεων όπου οι δυνατότητες για παραγωγή έργου είναι περιορισμένες γιατί όλη η ενέργεια καταναλίσκεται δυστυχώς στις εσωστρεφείς μεθοδεύσεις.
Ως Πρόεδρος, θεωρώ χρέος μου να διασφαλίσω με την παρουσία μου, τρία κεφαλαιώδους σημασίας, ζητήματα που επιδρούν στην πορεία του επιμελητηρίου:
1.
την διασφάλιση της διενέργειας των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2010 (με την δημοσίευση στο ΦΕΚ) ψηφισμένης τροπολογίας για την διενέργεια των εκλογών του ΓΕΩΤΕΕ, τον φετινό Δεκέμβριο και στην συνέχεια τον Δεκέμβριο κάθε τρίτης χρονιάς,
2.
την διασφάλιση της υλοποίησης των κατατεθέντων βελτιώσεων στην εκλογική διαδικασία του ΓΕΩΤΕΕ (ψήφιση από την Βουλή και δημοσίευση στο ΦΕΚ) - &
3.
την τακτοποίηση των θεμάτων που εκκρεμούν σχετικά με την υπηρεσία και την συγκρότηση και λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Δυστυχώς η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την επεξεργασία του πλαισίου εφαρμογής της (πραγματικά) απλής αναλογικής δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί. Αποτελεί, όμως χρέος του ΔΣ να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, όπως αποφασίσθηκε στη ΓΣ.
Συνάδελφοι,
το ΓΕΩΤΕΕ δεν ανήκει σε κανέναν εκλεγμένο Πρόεδρο ή μέλος του ΔΣ, ανήκει σε όλους τους συναδέλφους, του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους σημερινούς ανέργους. Δεν υπάρχουν περιθώρια, λοιπόν, σε κανέναν προκειμένου να παίζει παιχνίδια αντί να μιλάει με ξεκάθαρα λόγια.
Η πρότασή μου είναι ξεκάθαρη. Εάν δεν γίνει δεκτή, τότε το λόγο έχει η Γενική Συνέλευση, ως το ανώτερο όργανο.
Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος.
Δημοσίευση σχολίου