Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Π.Ο.Σ.Γ.

ΔΙΔΟΤΟΥ 26 – ΑΘΗΝΑ 10680

Τηλ. 36 14 580 – FAX : 36 14 580

www.posg.gr

E-mail: info@posg.gr - posg@otenet.gr

Δελτίο Τύπου

Η ΠΟΣΓ σχετικά με την έναρξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των βελτιώσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Α. Μικρά Σχέδια βελτίωσης για την κτηνοτροφία:

Οι ίδιοι προφανώς παράγοντες που ενημέρωναν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενημέρωσαν και την σημερινή. Ότι «είναι μια απλή αίτηση» που «αν ξέρει κάποιος κτηνοτρόφος μερικά γράμματα μπορεί να την κάνει μόνος του»

Για να προλάβουμε προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι για να επιδοτηθεί η επένδυση θα πρέπει η εκμετάλλευση να διαθέτει:

  • Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας,
  • Άδεια οικοδομής των κτηρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν αμελκτικά, θηλαστικές μηχανές, αυτοματισμούς στο τάισμα,
  • έγκριση ΜΠΕ,

Το να αποκτηθούν τα παραπάνω δεν είναι μια απλή αίτηση αλλά προϋποθέτει μια σειρά από πράγματα που σχετίζονται:

Ø με την υπάρχουσα θέση του ποιμνιοστασίου σε σχέση με τους οικισμούς, την ζώνη των 800, γεωτρήσεις άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν ήδη άδεια κτλ,

Ø με τις αδειοδοτήσεις που έχει ή δεν έχει το ποιμνιοστάσιο και το κόστος νομιμοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης,

Ø με τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει μετά την πρώτη αδειοδότηση του κτιρίου.

Δεν είναι αυτονόητο ότι μια υφιστάμενη κτηνοτροφική μονάδα μπορεί να αποκτήσει όλες τις παραπάνω άδειες. Ούτε είναι γνωστό, αν δεν εξεταστεί κατά περίπτωση, αν είναι εφικτό να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες. Λαμβανομένου δε υπ’ όψιν, ότι τα έξοδα αδειοδοτήσεων δεν ανήκουν στις επιλέξιμες δαπάνες ο σχεδιασμός της επένδυσης γίνεται αρκετά περίπλοκος και με υψηλό ρίσκο απόρριψης.

Το σωστό λοιπόν θα ήταν να εξασφαλίσει ο κτηνοτρόφος ότι έχει πιθανότητες επιδότησης πριν προβεί σε έξοδα για επενδύσεις.

Πριν συμπληρωθούν σε υφιστάμενη κτιριακή εγκατάσταση εξοπλισμοί όπως αμελκτικό, σύστημα θηλασμού κλπ., οφείλεται να μελετηθεί η αναγκαιότητα αλλαγών-προσθηκών στο κτίριο προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσαρμογή και η λειτουργικότητα κάθε επένδυσης. Η μελέτη αυτή θα στηρίζεται στις βασικές αρχές της Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και θα λαμβάνει υπόψη την αναγκαία προσαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος (χειρισμός λυμάτων που παράγονται από το αμελκτικό, διαχείριση κοπριάς)

Η επιλογή συστήματος θηλασμού για παράδειγμα σε μια μονάδα η οποία δεν διαθέτει τον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων και την μεγάλη ζημία του παραγωγού. Η καταλληλότητα ή όχι της συγκεκριμένης επένδυσης , θα πρέπει διαπιστωθεί πριν την υποβολή της αίτησης από τον Γεωπόνο μελετητή που θα προτείνει ή θα απορρίψει την πραγματοποίηση της.

Πως θα εξηγήσει ο Γεωπόνος Δημόσιος Υπάλληλος που θα παραλάβει την παραπάνω επένδυση στον κτηνοτρόφο ότι δεν θα του εγκρίνει την επιδότηση για κάτι που του εγκρίθηκε με την αίτηση όταν δεν ορίζονται πουθενά στην ΚΥΑ οι αρχές Ζωοτεχνίας της Γεωπονικής Επιστήμης.

Β. Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Δεδομένης της επαναλαμβανόμενης πρακτικής και σε αυτή την ΚΥΑ, που συχνά παραπέμπει στην επερχόμενη απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής, δεν θεωρούμε ότι έχει νόημα να τοποθετηθούμε στα σημεία της ΚΥΑ ένα προς ένα, πριν την ανάρτηση της εφαρμοστικής απόφασης.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο παρελθόν (υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ) σχετικά με τα μεγάλα Σχ. Βελτίωσης. Έτσι θα ήταν χρήσιμο πριν από κάθε νέα προκήρυξη να υπάρχει συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις προηγούμενες προκηρύξεις. Ποια ήταν τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν

1. Οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη των Σ.Β. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική προκήρυξη την 6ετία 2004-2010 έγινε το 2006 στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ ενώ δεν έχει ανοίξει καμία στην 4η Προγραμματική Περίοδο

2. Η σημαντικότατη καθυστέρηση από την υποβολή της πρότασης μέχρι την έγκριση: Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του τελικού κόστους των επενδύσεων σε σχέση με το κόστος την εποχή υποβολής του φακέλου.

3. Οι σημαντικές περικοπές των εγκεκριμένων σχεδίων, στους προϋπολογισμούς που υποβάλλουν

4. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα καταβάλλει την αναλογούσα επιδότηση απολογιστικά, αφού δηλαδή έχουν πληρωθεί οι όποιες δαπάνες με ίδια η δανειακά κεφάλαια.

5. Η καθυστέρηση από την στιγμή της ολοκλήρωσης των επενδύσεων μέχρι την παραλαβή από τις Επιτροπές των Νομαρχιών, και η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή μετά την παραλαβή των φακέλων των επενδύσεων από το Υπουργείο.

6. Η πολύ μεγάλη δυσκολία των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων τους

Τι καινοτόμο εισάγει η νέα ΚΥΑ; Σε ποια από τα παραπάνω προβλήματα απαντά;

Από την προσεκτική ανάγνωση της προκύπτει ότι η μοναδική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το άρθρο που καθορίζει αυτό που η Υπουργός ονομάζει απελευθέρωση επαγγέλματος: την δυνατότητα που δίδει με το παρόν στους πτυχιούχους ΤΕΙ χωρίς καμιά προϋπόθεση να υπογράφουν τα Σχέδια.

Μέχρι πρότινος, από την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ, θεωρήθηκε πολύ σημαντικό το στάδιο του σχεδιασμού των επενδύσεων στις Γ.Ε. σε βαθμό που οι ήδη έμπειροι μελετητές Γεωπόνοι να κληθούν να επιμορφωθούν πάνω στις απαιτήσεις των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Έτσι υπήρξε επιπρόσθετη επιμόρφωση από το ΓΕΩΤΕΕ και κατάρτιση μητρώου μελετητών για τον καλύτερο σχεδιασμό και την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των χρημάτων από την προκήρυξη των σχετικών προγραμμάτων. Αυτή την επιμόρφωση θεωρεί η κα Υπουργός «κλείσιμο» επαγγέλματος.

Η παρούσα ΚΥΑ αποδεικνύει το πώς αντιμετωπίζει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Όπως ακριβώς και η προηγούμενη.

- Κατεβάζει τον πήχη στο επίπεδο των εξαγγελιών και της νομοθέτησης, ώστε να πιστέψει ο παραγωγός ότι μπορεί να απευθυνθεί οπουδήποτε.

- Αδιαφορεί πλήρως για το αποτέλεσμα σε επίπεδο πραγματικού εκσυγχρονισμού της γεωργίας, σε επίπεδο τήρησης των απαιτήσεων της κοινοτικής νομοθεσίας και τέλος σε επίπεδο ορθολογικής και διαφανούς χρήσης πόρων.

Τα θύματα των επιλογών αυτών θα είναι και πάλι ο Έλληνας Αγρότης και η Ελληνική Γεωργία.

.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος - Ο Γραμματέας

Νικόλαος Ζιούβας - Παναγιώτης Αντωνίου

Τηλ.Προέδρου: 6944-526548

Δεν υπάρχουν σχόλια: