Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Δεν είναι χρυσός η σαλιγκαροτροφία όπως πιστεύουν πολλοί




Η σαλιγκαροτροφία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δραστηριότητα, «δεν είναι χρυσός», τα μέχρι τώρα αποτελέσματα περισσότερο αποθαρρύνουν παρά ενθαρρύνουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης στην εκτροφή σαλιγκαριών και μόνο υπό πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το δήμο Αρχανών Αστερουσίων σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την Περιφέρεια Κρήτης. Όπως προέκυψε από την ημερίδα, μεσο-μακροπρόθεσμα και μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις η σαλιγκαροτροφία έχει θετικές προοπτικές, ως αναπτυσσόμενος κλάδος που μπορεί να εξασφαλίσει ένα μικρό αλλά ικανοποιητικό εισόδημα και όχι εύκολο πλουτισμό.

Ως γνωστό ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχοντας ως βασική του πολιτική, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των ανθρώπων που τον υπηρετούν και της υγιούς επιχειρηματικότητας στον χώρο, προτάσσει την διαδικασία της στοχευμένης, εξειδικευμένης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, επιμόρφωσης ή κατάρτισης, αφουγκραζόμενος τις εξελίξεις του τομέα, τα μηνύματα των καιρών και κυρίως τις ανάγκες των παραγωγών του.

Για να πετύχει το στόχο του οργανώνει εκδηλώσεις και σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και την μεγιστοποίηση του οφέλους των παραγωγών του.

Είναι γνωστά ότι:

• Το σαλιγκάρι εμπεριέχεται μαζί με πολλά άλλα, στο «καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας» που υπάρχει εκφρασμένος και υιοθετημένος στόχος σχετικά με την προώθηση της παραγωγής, της αναβάθμισης της ποιότητας και της υποστήριξης και προώθησης του στην αγορά.

• Το σαλιγκάρι είναι ένα προϊόν μονάδας ζωικής παραγωγής, η οποία θα πρέπει να έχει τα όλα τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε επιχειρηματικής μονάδας, για να είναι βιώσιμη και να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να προωθείται στην αγορά ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία.

• Κατά το παρελθόν οι παραγωγοί υπήρξαν θύματα μιας αγοραίας, ανεύθυνης και μη επιστημονικής πληροφόρησης που δεν υπάκουε σε κανέναν κεντρικό σχεδιασμό.

Η ανοιχτή αυτή ημερίδα είχε ως βασικό στόχο να αναλύσει και να αποσαφηνίσει πλήρως προβλήματα τεχνικά όπως αυτά της εκτροφής (ανοικτού τύπου ή κλειστού), της μεταποίησης, της εμπορίας και της πιστοποίησης, αλλά και των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας ώστε να μπει το θέμα στις σωστές και πραγματικές του διαστάσεις.




Natura Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: