Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Τα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ μειώνονται με τους ταχύτατους ρυθμούς


Τα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ -τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο- μειώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1996, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τις περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών αποβαίνει επιζήμιο για τη φετινή σοδειά, για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τα αποθέματα εκτιμάται ότι υποχώρησαν στα 3,15 δισ. μπούσελ (80,47 εκατ. μετρικούς τόνους) στις αρχές Ιουνίου, μειωμένα κατά 47% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Τα αποθέματα αναμένεται να έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών μέχρι την εποχή που θα αρχίσει η φθινοπωρινή περίοδος θερισμού. Οι προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας για τα αποθέματα σόγιας και σιταριού ήταν ελαφρώς μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των traders.

Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν αυξήσει οριακά (κατά 3%) τις εκτάσεις καλλιέργειας καλαμποκιού και σόγιας, όμως η ξηρασία θέτει σε κίνδυνο τη φετινή σοδειά. Η συνολική έκταση καλλιέργειας καλαμποκιού είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 75 ετών, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το υπουργείο Γεωργίας.

Η χειρότερη ξηρασία σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας υπονομεύει τη φετινή σοδειά, η οποία -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ- θα ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Εν μέσω των εξελίξεων, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού έχουν ανακάμψει 22% από τα χαμηλά 20 μηνών που είχαν αγγίξει στα μέσα Ιουνίου, ενώ στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι οι τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο 13%, αγγίζοντας τα επτά δολάρια ανά μπούσελ, σε περίπτωση που συνεχισθούν οι συνθήκες ξηρασίας.

Το ράλι στις τιμές καλαμποκιού ωθεί προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές τροφίμων, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν υποχωρήσει 14% από τα υψηλά-ρεκόρ που είχαν αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2011. «Αυτό που συμβαίνει θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί "καταστροφή" για την αμερικανική προσφορά αραβόσιτου», αναφέρει ο Πίτερ Μάγιερ, υπεύθυνος αγροτικών εμπορευμάτων στην PIRA Energy Group, που έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παραγωγή καλαμποκιού.

Από τις αρχές του μηνός, η τιμή του καλαμποκιού σημειώνει ράλι, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 11%, αγγίζοντας υψηλά εννέα μηνών, πάνω από τα έξι δολάρια ανά μπούσελ, τη στιγμή που ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All-Country εμφανίζει κέρδη μόλις 1,2%.

Στην προηγούμενη έκθεση, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προέβλεπε ότι τα προ συγκομιδής αποθέματα στα τέλη Αυγούστου θα υποχωρήσουν σε χαμηλά 16 ετών, στους 21,62 εκατ. τόνους, μειωμένα κατά 50% σε διάστημα δύο ετών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990. Αναλυτές της Standard Chartered προβλέπουν μέση τιμή του καλαμποκιού στα επτά δολάρια ανά μπούσελ στο τρίτο τρίμηνο. Οι συνθήκες στην περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών ήταν τον Ιούνιο οι χειρότερες από το 1988.
Πηγή : Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: