Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Με το… ζόρι η δακοκτονία στη Μαγνησία.

Με το… ζόρι η δακοκτονία

Με την βοήθεια του… Θεού και όχι των υπαλλήλων και των εφοδίων που διαθέτει στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο κρατικός κορβανάς θα πραγματοποιηθεί φέτος η δακοκτονία στη Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

«Φέτος θα κάνουμε προσπάθεια να διενεργηθεί η δακοκτονία στην Μαγνησία. Θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε έστω με αυτά που έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Λιάνος, Διευθυντής στο αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Πιο συγκεκριμένα για τη διενέργεια του προγράμματος φέτος διατίθενται για ολόκληρο το Νομό μόλις δύο τομεάρχες – ένας για το Πήλιο και ένας για τον Αλμυρό – όταν πέρυσι είχαν προσληφθεί πέντε, πρόπερσι 10 και το 2009 άγγιζαν τους 14.
Την ίδια στιγμή ελάχιστοι είναι και οι παγιδοθέτες που διατίθενται από το Υπουργείο και φτάνουν μόλις στους 41, όταν πέρυσι ήταν 51, το 2010 είχαν δοθεί 101 και το 2009 συνολικά 225, ενώ δεν εγκρίθηκε κανένας αποθηκάριος για το Νομό.
«Με αυτούς τους δύο τομεάρχες και με αυτούς τους ελάχιστους παγιδοθέτες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας» τόνισε ο κ. Λιάνος και πρόσθεσε πως όπως είναι φυσικό θα τοποθετηθούν λιγότερες παγίδες που σημαίνει ότι η κάλυψη θα είναι και πιο μικρή. «Αναγκαστικά για να καλύψουμε όλες τις περιοχές θα βάλουμε λιγότερες παγίδες ώστε να πιάσουμε όλο το εύρος» διευκρίνισε και εξήγησε πως τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν για τον πληθυσμό του δάκου με την παρούσα κατάσταση δεν θα είναι τόσο ακριβή όσο τα προηγούμενα έτη.
«Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι μπορούμε» τόνισε ο κ. Λιάνος και ζήτησε από τους κτηματίες να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία, συνοδεύοντας τα συνεργεία ψεκασμού τα οποία φέτος αριθμούν 12 συνολικά χωρίς να καλύπτουν όλες τις περιοχές κάτι που σημαίνει ότι σε αρκετά σημεία στο Νομό οι ψεκασμοί θα γίνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Ειδικότερα συνεργεία δεν θα ψεκάσουν στις περιοχές Αλοννήσου, Ανήλιο, Ζαγορά, Μακρυράχη, Προμύρι, Πλατανιάς, Μελισσάτικα, Διμήνι, Σέσκλο, Νέα Αγχίαλος, Μικροθήβες και Αϊδίνι, θα ψεκαστούν από συνεργεία στον Αλμυρό μόνο οι περιοχές Σούρπης, Δρυμώνα, Αμαλιάπολης, Πτελεού, Αχιλλείου, Γαύριανης και Αγίων Θεοδώρων, ενώ από την περιοχή του Βελεστίνου ψεκασμοί θα γίνουν μόνο στο Κεραμίδι.
Ανώριμος ακόμα ο δάκος
Εν τω μεταξύ βάσει των μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ο δάκος φαίνεται να είναι ακόμα ανώριμος και τα ακμαία μέχρι στιγμής είναι ακόμα αρσενικά, κάτι που δεν ανησυχεί τους παραγωγούς γιατί τα θηλυκά είναι εκείνα που γεννούν μέσα στον καρπό καταστρέφοντάς τον.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάνο το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να εντατικοποιείται το πρόβλημα με το δάκο, ενώ υπενθυμίζεται πως η δακοκτονία ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου.
Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα η εισφορά
Και φέτος, σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3% ορίζεται η εισφορά δακοκτονίας.
Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: