Αναζήτηση Αναρτήσεων
Κυριακή 25 Μαρτίου 2012
Βρέθηκε το γενετικό «κουμπί» της άνοιξης
Σάββατο 24 Μαρτίου 2012
Ελληνοϊσραηλινές μπίζνες στα αγροτικά προϊόντα
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
Σεμινάριο παρασκευής σπιτικής μπύρας!, Αθήνα 1 Απριλίου 2012
- Σεμινάριο παρασκευής σπιτικής μπύρας!, Αθήνα 1 Απριλίου 2012
Σεμινάριο παρασκευής σπιτικής μπύρας
Πρόκειται για ένα μονοήμερο σεμινάριο κατά την διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται θεωρητικά και πρακτικά η διαδικασία παραγωγής σπιτικής μπύρας από εκχύλισμα βύνης (malt extract).
Αναλυτικά:
* Θεωρία αλκοολικής ζύμωσης
* Προετοιμασία μείγματος μαγιάς και βύνης για την ζύμωση
* Έλεγχος διαδικασίας ζύμωσης
* Εμφιάλωση
* Ποιοτικός έλεγχος!
για δήλωση συμμετοχής: klapeto@riseup.net, προτεινόμενη συνεισφορά: 15 ευρώ, Κυριακή 01/04/12 από 11:00 εως 19:00, Ανατολίου 3, Αγ.Αρτέμιος, <Μ> Αγ. Ιωάννη
www.neaguinea.org
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Σεμινάριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τις απεντομώσεις και τις συναφείς δραστηριότητες.
anakoinosi seminarioy apentomoseis
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δελτίο τύπου για την παγκόσμια ημέρα νερού.
| Καβάλα, 21-03-2012 | ||
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ Τ.Θ.1379 ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr Web site: www.geotee-anmak.gr Πληροφορίες: Αμπελίδης Θεόδωρος | Προς: Κοιν.: | Αριθ. Πρωτ: 297 Μ.Μ.Ε. Αν. Μακεδονίας Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. |
|
Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Πέμπτη 22-03-2012
Το 1993, η 22η Μαρτίου, ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως η παγκόσμια ημέρα νερού, με σκοπό να μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας για τη σωστή διαχείριση και χρήση του νερού. Η καθιέρωση της παγκόσμιας αυτής ημέρας προέκυψε από τη σπουδαιότητα της σημασίας του νερού, διότι είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη. Το νερό δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού.
O “μπλε χρυσός”, όπως αποκαλείται, θα είναι η αιτία πολέμων την 3η χιλιετία λόγω της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων και επειδή κάθε κράτος θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον αποκλειστικό τους έλεγχο. Τα επιφανειακά και υπόγεια αποθέματα γλυκού νερού στερεύουν επικίνδυνα. Παρά τη σημασία του, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Unesco, που παρουσιάσθηκε στο VI Διεθνές Forum που έγινε στην Μασσαλία για το νερό, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς πόσιμο νερό. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει πρόσβαση στο πόσιμο καθαρό νερό μειώθηκε από το 1990 και πάνω από 2 δισεκατομμύρια δεν έχουν δυνατότητα χρήσης νερού για τις στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής, με αποτέλεσμα 5 εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως παιδιά - να πεθαίνουν από επιδημίες που όμως μπορούν να προληφθούν.
Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν ότι “η υπερβολική αύξηση της ζήτησης του νερού σε όλους τους τομείς αυξημένης κατανάλωσης όπως είναι η γεωργία, η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία και η οικιακή χρήση, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές, είναι οι αιτίες περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου και αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ κάποιων χωρών ή περιοχών εις βάρος των πτωχότερων”. Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστά την προσοχή για τον κίνδυνο των κλιματικών αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις με αντικείμενο τα υδάτινα αποθέματα.
Το νερό είναι από κάθε πλευράς η βάση ανάπτυξης. Είναι το μέσο με το οποίο οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν το οικοσύστημα και επομένως την επιβίωση και την ευημερία της κοινωνίας μας. Όπως υπογραμμίζει το περιοδικό Nature στο σχετικό του άρθρο, σκεφτείτε ότι, “τρεις χώρες- η Ινδία, η Κίνα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής– μόνες τους χρησιμοποιούν το ένα τρίτο των περίπου 4 χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων νερού που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο από τον πλανήτη”. Όμως δεν είναι μόνον πρόβλημα των χωρών του τρίτου κόσμου. Σε πολλές περιοχές της Νότιας Ευρώπης και της Αμερικής πολλές βρύσες θα στερέψουν. Σύμφωνα με την έκθεση, “τις προσεχείς δεκαετίες οι καλοκαιρινές εκροές νερού θα μειώνονται μέχρι να φθάσουν στο 80% στον Ευρωπαϊκό νότο και στην κεντρική και ανατολική Γηραιά Ήπειρο”.
“Ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν τρεχούμενο νερό στα αστικά κέντρα – όπως λένε οι αναφορές είναι μειωμένος σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90”.Η λειψυδρία και η εντατική γεωργία είναι οι βασικές αιτίες της μείωσης του “μπλε χρυσού”. Και η κατάσταση σίγουρα θα επιδεινωθεί τα προσεχή 25-30 χρόνια, λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της αστυφιλίας.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι “ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν κατά 50%. Σύμφωνα με τον FAO, για να τραφεί ένας άνθρωπος σήμερα, χρειάζονται από 2 χιλιάδες μέχρι 5 χιλιάδες λίτρα νερού την ημέρα και η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για την αναγκαιότητα παραγωγή τροφής μέχρι το 2050 θα αυξηθεί κατά 70%, με μια κατ’ εκτίμηση αύξηση της τάξης του 19% της ζήτησης σε νερό. Ένα νούμερο που θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, εάν οι καλλιέργειες και η δυναμικότητα της αγροτικής παραγωγής δεν βελτιωθούν αισθητά τα προσεχή χρόνια.
Η επιδείνωση της κατάστασης συμπληρώνεται με την καταστροφή του εδάφους: “το ένα τέταρτο των εδαφών του πλανήτη είναι ήδη εκφυλισμένο”. Για να προφυλαχθούν τα 191 κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν υπογράψει στο παρελθόν την συμφωνία για τον αγώνα κατά της λειψυδρίας, όπου δεσμευόντουσαν να υιοθετήσουν στρατηγικές μακροπρόθεσμες για να διατηρήσουν και να διαχειριστούν νερό και έδαφος. Η τελευταία επιβεβαίωση της τήρησης των προσυμφωνηθέντων έγινε το 1997. Δυστυχώς από τότε πολύ λίγα έχουν αλλάξει.
Η Συνέλευση υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εμπλακούν οι γυναίκες σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες σχετικά με το νερό. Σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων κοινωνιών, οι γυναίκες είναι οι φύλακες του νερού. Είναι αυτές που συχνά περνούν αμέτρητες και κουραστικές ώρες αναζητώντας και κουβαλώντας το νερό. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να συμμετάσχουν πιο ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του νερού, έτσι ώστε οι χώρες τους να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη συνεισφορά τους.
Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα;
Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης.
Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης νερού στη χώρα μας γίνεται στη γεωργία, με ποσοστό που φτάνει το 80% με κατεξοχήν υδροβόρες καλλιέργειες, πολλές φορές αλόγιστα, εξ αιτίας και του τρόπου τιμολόγησης του (ανάλογα με τα στρέμματα και όχι ανάλογα με την πραγματική κατανάλωση νερού).
Τεράστια σπατάλη του νερού και στον οικιακό τομέα φανερώνει η έρευνα του δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ. Σύμφωνα με αυτή, τα ελληνικά νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερα από 4,5 κυβικά νερό ανά άτομο το μήνα, τιμή που είναι διπλάσια από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μεγαλύτερη σπατάλη του νερού γίνεται στον νιπτήρα της τουαλέτας και στο πλύσιμο των εξωτερικών χώρων ενός σπιτιού. Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών σπαταλά πόσιμο νερό για το πλύσιμο των αυτοκινήτων αλλά και για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων. Οι απώλειες, λόγω της παλαιότητας των δικτύων είναι πολύ υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 50%. Επίσης, ο τουρισμός που θεωρείται «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται παραπάνω, ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες. Πρέπει να διανείμουμε το νερό πιο δίκαια και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα της χρήσης του ιδιαίτερα στη γεωργία.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν οι Γεωτεχνικοί Επιστήμονες και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που τους εκπροσωπεί στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας ρόλο που άλλωστε είναι θεσμοθετημένος τόσο επιστημονικά όσο και νομοθετικά.
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν ας εντείνουμε τις προσπάθειες μας, στους διεθνείς οργανισμούς, και τις κυβερνήσεις και τέλος ας ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Η Οργανωτική Γραμματέας
Ζαφείρης Μυστακίδης Μπουρουτζόγλου Κατσαΐτη Λυδία
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ Αποτελέσματα της διάλεξης για το Έλκος της Καστανιάς
Αποτελέσματα της διάλεξης για το Έλκος της Καστανιάς (ΦΩΤΟ)
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ: Καταπληκτικές λήψεις από αέρος & υπόκρουση με ελληνική μουσική
μουσική!
Αξίζει το χρόνο που θα σας πάρει για να το δείτε και να το απολαύσετε.
Ακόμα περισσότερο όμως αξίζει να το μοιραστείτε με τους φίλους σας στο
εξωτερικό.
Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
Ενημερωτική εκδήλωση για αγρότες στον Αλμυρό «Φυτοπροστασία - Βιολογική Γεωργία - Ασφαλή τρόφιμα» Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012
Φραγκόσυκα : Καλλιέργεια,Χρησιμότητα καρπών,Χρησιμότητα φύλλων
Στα αργιλώδη και ασβεστώδη εδάφη ευδοκιμεί λιγότερον απ’ όσο στα μεσαίας συστάσεως. Η ανάπτυξή της σε βραχώδη εδάφη επιτυγχάνεται χάριν του ισχυρού συστήματος ριζών το οποίο διαθέτει και σιγά – σιγά προκαλεί διάσπαση και αποσάθρωση αυτών. Το δυνατό ριζικό «οπλικό» σύστημα ίσως είναι μία από τις αιτίες ένεκεν των οποίων η φραγκοσυκιά δείχνει προτίμηση και σε, πρόποδες λοφίσκων, πετρώδεις εκτάσεις, ή επικλινή εδάφη παρά στους κάμπους.
Πρόκειται για ένα πολύχρηστο πλην άγνωστο στους πολλούς δένδρο, για τον ΄Ανθρωπο, την Γεωργία, την Κτηνοτροφία, το Περιβάλλον, το Μέλλον. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους έχει εστιασθεί η σπουδαιότητα της φραγκοσυκιάς στο εν λόγω βιβλίο.
Η φραγκοσυκιά είναι πολλαπλώς χρήσιμη στον άνθρωπο, τόσο για τους καρπούς της όσο και για τα «φύλλα» της.
Τα φραγκόσυκα προσφέρονται ως :
Πρωινό: Λίγοι καρποί το πρωί είναι αρκετοί να μας συγκρατήσουν από την πείνα μέχρι το μεσημέρι, αλλά και να τονώσουν τον οργανισμό.
Χωνευτικό: Σε περιπτώσεις φορτώσεως του στομάχου από πλεονεκτική πολυφαγία, ένα ή δύο φραγκόσυκα ενεργούν ως το καλλίτερο χωνευτικό.
Καθαρτικό: Οι καρποί καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα πλήρως αλλά και το ουροποιητικό, νεφρούς κλπ.
Δροσιστικό: Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο τις ζεστές ιδίως ημέρες του καλοκαιριού.
Θρεπτικές ιδιότητες: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, αφού περιέχει, βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα και A σε μικρότερη, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο και άλλα.
Οι καρποί μετατρέπονται σε: γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, και ποτό με μετουσίωση ή απόσταξη. Μας δίδουν επίσης οινόπνευμα και εκλεκτή ρακή .
Εκμετάλλευση: Η συστηματική καλλιέργεια και εμπορία των καρπών της φραγκοσυκιάς, είναι διαδεδομένη στις χώρες της Αμερικής και στις παράλιες της λεκάνης της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα δεν έχει ουδεμία καλλιέργεια, παρά το ότι φύεται σε μεγάλες εκτάσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να τρώμε πολλά σε κάθε περίπτωση, διότι προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Τα «φύλλα» χρησιμεύουν ως:
Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα. Η χρήση γίνεται από τους μεθυσμένους, αφού φυσικά θα τους τα προσφέρει κάποιος ως φάρμακο και τα έχει επεξεργασθεί δεόντως.
Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο, κάτι που φαίνεται σαν παράδοξο, αλλά είναι πραγματικότητα και μάλιστα ουσιαστική, για εκατομμύρια ανθρώπους πλην Ελλήνων!!
Επίσης γίνονται σαλάτες, επιδόρπια, μεζέδες ακόμη και ψωμί.
Τα «φύλλα» της φραγκοσυκιάς δεν έχουν καμμία απολύτως τοξικότητα κι έτσι πρέπει να τα συνηθίσομε ως γεύμα.
Οικονομικά οφέλη
Τα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από την εκμετάλλευση της φραγκοσυκιάς είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν τα έχομε υπ’ όψη και γι’ αυτό αφήνομε ανεκμετάλλευτη μία τόσο προσοδοφόρα πηγή.
Οι καρποί είναι εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Οι εξαγωγές από τα κράτη που καλλιεργούν την φραγκοσυκιά είναι μεγάλες, αλλά και από παράγωγα επεξεργασίας των καρπών προκύπτουν άφθονα προϊόντα. Γλυκά, μαρμελάδες, ποτά.
Τα «φύλλα »επίσης είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τους καλλιεργητές, αφού τα εμπορεύονται προς παραγωγή ζωοτροφών.
Στην Αμερική και σε χώρες της Μεσογείου έχουν τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς προς παραγωγή κτηνοτροφής.
Τέξας, Αριζόνα, Ν. Καλιφορνία, Μεξικό απ’ όπου οι αποδώσεις είναι 3- 13 τόννους «φύλλα» το στρέμμα. ενώ σε επιμελημένες καλλιέργειες εγγίζει τους 30 τόννους το στρέμμα.
Στην Βραζιλία οι εκτάσεις με φραγκοσυκιές για κτηνοτροφές είναι περίπου 3.000.000 στρέμματα.
Στην Σαρδηνία σε ημιεντατική καλλιέργεια οι αποδώσεις είναι 6 τόννοι το στρέμμα.
Στην Σικελία φτάνουν το 1.000.000 στρέμματα, στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα και σ’ άλλες χώρες ανάλογες εκτάσεις.