Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο ρόλος του γεωτεχνικού στον αγροτικό χώρο

Image«Οι νέες συνθήκες στον αγροτικό χώρο και ο ρόλος του Γεωτεχνικού» ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 27-28 Νοεμβρίου.

Το θέμα αναπτύχθηκε σε όλες τις πτυχές του από τον πρόεδρο του ΔΣ Σπύρο Μάμαλη και από τους συμμετέχοντες συμβούλους από το Διοικητικό Συμβούλιο και από τα παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ.

Κύρια διαπίστωση είναι το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας και ο εξαρτώμενος από αυτόν δευτερογενής τομέας αποτελούν την ευκαιρία και το μοχλό εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και το ελατήριο που απορροφά τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια της κρίσης 40.000 κάτοικοι των πόλεων μπήκαν για πρώτη φορά στο αγροτικό επάγγελμα τη στιγμή που υπάρχει σημαντική αύξηση της ανεργίας σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζονται και απτά οικονομικά αποτελέσματα, με σημαντική αύξηση τόσο της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων όσο και των εξαγωγών αυτών. Αποτελέσματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιστημονική υποστήριξη των Γεωτεχνικών. Αυτή τη στιγμή όμως ο κλάδος των Γεωτεχνικών βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συνεχιζόμενη πρακτική αποκλεισμού των Γεωτεχνικών από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, αφού οι Γεωτεχνικοί αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως παράγοντας κόστους και όχι ως παράγοντας προώθησης της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, εισαγωγής καινοτομιών (νέων καλλιεργειών και έρευνας), εκπαίδευσης των νέων αγροτών και γενικότερα αύξησης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

Αυτές οι πρακτικές αποκλεισμού σύντομα θα έχουν αρνητικές συνέπειες, όπως είχαν και στο παρελθόν, στην παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα αλλά και στην ομαλή εκτέλεση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον αγροτικό χώρο επιφέροντας πληθώρα προστίμων και καταλογισμών σε βάρος του Έλληνα Παραγωγού.

Πέραν των ανωτέρω γενικών διαπιστώσεων, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του παραρτήματος ανατολική Μακεδονίας Μυστακίδης Ζαφείρης, στην παρέμβασή του, επέστησε το κίνδυνο που ελλοχεύει από τη μείωση κατά 30% των περιφερειακών δημόσιων υπηρεσιών που υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και για την υποστήριξη του πληθυσμού της υπαίθρου. Ταυτόχρονα όμως, έθεσε και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., την αναβάθμιση των παραρτημάτων του, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στο Γεωτεχνικό κλάδο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του παραρτήματος ανατολικής Μακεδονίας Στέφος Κωνσταντίνος, ο οποίος έθεσε το θέμα της ιδιωτικοποίησης Γεωργικών Βιομηχανιών όπως η Δωδώνη, η ΣΕΚΑΠ, η Βιομηχανία Ζάχαρης κ.α. από την Αγροτική Τράπεζα και τους κινδύνους που θα υπάρξουν για την εγχώρια αγροτική παραγωγή από τέτοιες ενέργειες.

Ως λύση, πρότεινε τη δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης σε κάθε περιοχή, οι οποίες θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να καταθέσουν προτάσεις εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών αυτών των βιομηχανιών. Μόνο με την κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση όλων των τοπικών φορέων σε κάθε περιοχή θα προστατευθεί το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη του τόπου μας.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ενημέρωση, θέλουμε να τονίσουμε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Γεωτεχνική επιστήμη στην ανάπτυξη της χώρας μας. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας στον πρωτογενή τομέα καλείται να παίξει αυτόν το ρόλο μέσω των μελών του, καταθέτοντας τις προτάσεις του και συμβάλλοντας ενεργά στην έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση, μιας κρίσης που θα αντιμετωπιστεί μόνο με τη στροφή της οικονομίας μας σε παραγωγικά πρότυπα και κατευθύνσεις. Σε αυτά τα πλαίσια κινούμενο και το παράρτημα μας δηλώνει για ακόμα μια φορά στην τοπική κοινωνία ότι προτίθεται και επιθυμεί να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, ενισχύοντας το έργο όλων των τοπικών φορέων στα πλαίσια της αρμοδιότητας του, προς όφελος πάντα της τοπικής μας οικονομίας.


www.agronews.gr

Ελληνική πρωτιά με αλλαντικό, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2011, που πραγματοποιήθηκε στην Κολονία της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Anuga 2011.

Νικητής της εφετινής τέταρτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Ecotrophelia αναδείχθηκε ένα πρωτοποριακό αλλαντικό με το όνομα "Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts" που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το προϊόν συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε επιλέξει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) για να λάβει το πρώτο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό.

Εκτός από την Ελλάδα, στο διεθνή διαγωνισμό πήραν μέρος η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία. Όλες οι χώρες είχαν να επιδείξουν καινοτόμα προϊόντα με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, ωστόσο η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευτεί.

Σχολιάζοντας τη διάκριση που κέρδισε η ελληνική συμμετοχή, ο κ. Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, συνεχάρη τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τη μεγάλη τους νίκη και δήλωσε: "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο μας συγκυρία, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων απέδειξε ότι με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της και χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση".
pentelikonews.gr

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε έλληνες φοιτητές

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε έλληνες φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ένα οικολογικό, υγιεινό και νόστιμο παριζάκι από… θαλασσινά κατάφεραν να παρασκευάσουν δύο φοιτητές και κέρδισαν το βραβείο του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής «ECOTROPHELIA 2011». Νικητές είναι η Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου και ο Γιάννης Σαρακατσιάνος.



Η κ. Γκαλιτσοπούλου κάνει το διδακτορικό της στον τομέα βιομηχανικής χημείας και χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο κ Σαρακατσιάνος το μεταπτυχιακό του στο τμήμα διασφάλισης ποιότητας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το δικό μου αντικείμενο μελέτης είναι τα θαλασσινά και βλέποντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, συζήτησα με τον συντονιστή του έργου δρ Γεωργαντέλη, ο οποίος αναζήτησε και βρήκε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή που ασχολείται αποκλειστικά με την ποιότητα των τροφίμων, τον Γιάννη», εξηγεί η κ. Γκαλιτσοπούλου.

Ο Γιάννης έχοντας το βασικό πτυχίο από την κτηνιατρική σχολή Θεσσαλονίκης γνώριζε πολύ καλά τα θαλασσινά και έτσι μπόρεσε να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του προϊόντος που υπήρχε ως αρχική ιδέα. Οι δύο φοιτητές δεν έχασαν στιγμή. Ήρθαν άμεσος σε επαφή με την εταιρεία «Κοντοβερός ΑΕΒΕ» που δραστηριοποιείται στα θαλασσινά και η υποδοχή της διοίκησης ήταν θερμή.

Γνωρίζοντας την επεξεργασία των θαλασσινών και το μικρό ποσοστό της πρώτης ύλης που τελικά χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία, θέλησαν να ανακαλύψουν έναν τρόπο αποτελεσματικής αξιοποίησης προϊόντων που προκύπτουν από τις διαδικασίες επεξεργασίας (φιλετοποίηση, κοπή σε ροδέλες). Για παράδειγμα, όταν ένα καλαμάρι κόβεται σε ροδέλες, μένουν τα φτερά και τα πλοκάμια εκτός επεξεργασίας και παρόλο που είναι ασφαλή για κατανάλωση, έχουν μηδενική εμπορική αξία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ως απόβλητα το περιβάλλον. Έτσι, σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλό υλικό για να πηγαίνει χαμένο και χρησιμοποιήσαν αποκλειστικά τέτοια προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό αύξησαν την απόδοση των πρώτων υλών από 25-40% στο 80-85% και μείωσαν δραστικά τα παραγόμενα απορρίμματα.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν αλλά ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ρόδα… «Τα πειράματα και ειδικά στις περιπτώσεις που ξεκινάς κάτι που δεν έχει παρασκευαστεί ποτέ ξανά, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα. Κάποιες στιγμές υπήρχαν σημεία στην έρευνα που λέγαμε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Μετά διαβάζαμε, διαβάζαμε και προχωρούσαμε σε άλλες λύσεις, συνδυάζοντας ότι καλό προέκυπτε στην κάθε δοκιμή και έτσι καταλήξαμε στη βασική δομή», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Σαρακατσιάνος.

Εντούτοις, πέρα από τη βασική δομή και τον οικολογικό χαρακτήρα, θα έπρεπε το προϊόν να έχει και γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Οι επίδοξοι φοιτητές δεν ήθελαν να κάνουν κάτι που απλώς φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά να είναι και νόστιμο. Γι’ αυτό «δανειστήκαμε στοιχεία από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Παρθένο ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το κλασικό κρεμμύδι, η τομάτα αλλά και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το πιπέρι , το δενδρολίβανο και η πάπρικα», λέει η Αυγουστίνα.

Έτσι, κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα νόστιμο και υγιεινό προϊόν, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες -μόνο 22 θερμίδες ανά φέτα-, είναι 100% χωρίς κρέας, ή προϊόντα από κρέας (όπως λίπος, κολλαγόνο). Επιπλέον, δεν έχει χημικά συντηρητικά, χημικά χρώματα, είναι πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών, είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.

Όσον αφορά στη διάκριση, πέραν από καλοί επιστήμονες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι και ιδιαίτερα μετριόφρονες. «Γνωρίζαμε ότι το προϊόν μας πληροί τα κριτήρια του διαγωνισμού και ότι έχει πολύ ελκυστική γεύση. Αλλά υπήρχαν και άλλες πολύ καλές υποψηφιότητες και η αγωνία μας ήταν στο κόκκινο, μέχρι τη στιγμή που ακούσαμε το όνομα της συμμετοχής μας», λένε.

Για τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά και έτσι «δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία να αξιοποιήσουμε. Για να φτάσει κανείς ψηλά πρέπει πρώτα να στοχεύσει εκεί. Και εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο γιατί θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα μας πολύ ψηλά».

Όσο για το μέλλον του προϊόντος, όπως μας εξηγούν η Αυγουστίνα και ο Γιάννης, έχουν προχωρήσει σε κατοχύρωση πατέντας, αναμένεται να το κυκλοφορήσει στην αγορά και η αρχική εκτίμηση για την τιμή του είναι ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 12-17 ευρώ. Επιπλέον, ήδη έχει παρασκευαστεί και η πιο gourmet έκδοση, το καπνιστό παριζάκι θαλασσινών.

Ο διαγωνισμός «ECOTROPHELIA 2011» στην Ελλάδα

Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 6 Πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών που κατάφεραν να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα που είχαν δημιουργήσει οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν «Sweet Variation - Semolina Halva», ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο προς κατανάλωση, πλούσιο σε σελήνιο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το 3ο βραβείο μοιράστηκε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αυτήν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές ανέπτυξαν το «Magic Key», ένα dressing σαλάτας με βάση το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που η καινοτόμα συσκευασία του, στην οποία ενσωματώνονται διάφορα μπαχαρικά, επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει τη γεύση, που επιθυμεί. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε με το προϊόν «Green Mediterranean Deli Salad», μια προ-συσκευασμένη έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ελληνικά λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

http://www.dictyo.gr/

ΑγροΤύπος ηλεκτρονική εφημερίδα Πέλετς, νέοι στην ύπαιθρο, Pinot Noir και η υπόλοιπη αγροτική επικαιρότητα


ΑγροΤύπος

εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης

Πέλετς: Ένα εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης (βιομάζα) που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας.

Η οικονομική κρίση οδηγεί τους νέους στην ύπαιθρο και στον αγροτικό τομέα.

Περί Οίνων: Pinot Noir - Κόκκινη Βουργουνδία.

Αγγελίες, εκδηλώσεις εβδομάδας και η υπόλοιπη αγροτική επικαιρότητα ...

Μπορείτε να διαβάσετε την Αγροτική Εφημερίδα 109 και σε PDF


http://www.agrotypos.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

100% επιδότηση για την δημιουργία αποστακτηρίων

100% επιδότηση για την δημιουργία αποστακτηρίων

http://broadwayworld.com/columnpic/image00245.jpg

Mε 100% κοινοτική χρηματοδότηση άνεργοι μπορούν να ανοίξουν το δικό τους αποστακτήριο και να παράγουν αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά. Ιδια ευκαιρία έχουν και όσοι ήδη λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Ο λόγος για τη δράση του ΕΣΠΑ "Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)", συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ.


Μέσα από αυτήν άνεργοι και νέοι επιχειρηματίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην παραγωγή ούζου, τσίπουρου, τσικουδιάς, λικέρ όπως η μαστίχα Χίου, η Τεντούρα, το Κίτρο Νάξου και το Κουμ Κουάτ. Επιλέξιμη είναι και η παραγωγή όποιων άλλων αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.
Τα αναφερόμενα προϊόντα είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών, τα οποία προέρχονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι το 2010 περισσότερο από το μισό της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων αφορά το ούζο (62,14%), το οποίο έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.
Οι εξαγωγές του ούζου αποτελούν το 85% του συνόλου των αλκοολούχων.
Το τσίπουρο, με μερίδιο παραγωγής 7,66%, δείχνει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς ενισχύεται η παραγωγή τυποποιημένου τσίπουρου.
Επιπλέον, τα ποτά αυτά πρόκειται για προϊόντα στον κλάδο των αλκοολούχων που έχουν προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και συνεπώς αυτό και μόνο το στοιχείο τούς δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιτυχή έξοδό τους στις διεθνείς αγορές.
Είναι επίσης και τα μοναδικά ίσως αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό ελληνικά ποτά.
Ετσι, λοιπόν, μέσα από αυτήν τη δράση επιδοτείται η παραγωγή αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.
Επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ.), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.
Αρα η ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ. Και μάλιστα στους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με πρώτο βαθμό συγγένειας.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
• Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικ ής τους δραστηριότητας).
• Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
• Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Οσον αφορά το 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει να "τρέχει" από τις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2012.
Ποιες δαπάνες καλύπτει, ποιο το πλαφόν
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ενισχυθούν από τη δράση θα πρέπει να έχουν κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη).
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Για κάθε δαπάνη υπάρχει ξεχωριστό ποσοστό ή ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.
Οι επιλέξιμες, λοιπόν, δαπάνες είναι:
1. Τα ενοίκια. Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου (θα απαιτηθεί εν ισχύ μισθωτήριο). Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης στον συνολικό προϋπολογισμό είναι 50%.
2. Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες ηλεκτρικού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνίας-Διαδικτύου κ.λπ. Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να επιδοτηθεί κατά 40%.
3. Οι δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης (π.χ. εγγραφή σε επιμελητήρια, έναρξη στην Εφορία κ.λπ.). Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης είναι 10% στον συνολικό προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.
4. Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες νομικής και λογιστικής υποστήριξης. Απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ. Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης στον συνολικό προϋπολογισμό είναι 10%.
5.Οι δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%. Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη και υποβολή του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου. Απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.
6. Οι αποσβέσεις παγίων. Περιλαμβάνει αποσβέσεις εξοπλισμού που δεν έχει επιχορηγηθεί από το παρόν πρόγραμμα. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%.
7. Οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 10%. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αγορά πάγιου εξοπλισμού και προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων.
8. Το μισθολογικό κόστος 12 μηνών για νέα θέση εργασίας. Το μέγιστο ποσό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνει δαπάνες μισθοδοσίας 12 μηνών (μεικτές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές) του νέου εργαζομένου της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι περιοχές που συμμετέχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Το πρόγραμμα έχει εφαρμογή στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Kρήτης, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Δεν έχει εφαρμογή στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου.
Η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ηλεκτρονική. Και αυτό είναι υποχρεωτικό.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ιστοσελίδων www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis. Αυτές περιγράφουν το επιχειρηματικό σχέδιο και επέχουν και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.
Τα δικαιολογητικά κατατίθενται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.
Τα δικαιολογητικά είναι:
1. Δελτίο ανεργίας ή βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ με επιλέξιμο ΚΑΔ
2. Φωτοτυπία ταυτότητας
3. Δικαιολογητικά νόμιμης υπόστασης
• ΕΠΕ: ΦΕΚ σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και ΦΕΚ εκπροσώπησης
• ΟΕ, ΕΕ: Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και πιστοποιητικό από το οικείο Πρωτοδικείο περί μη τροποποίησης, νόμιμα δημοσιευμένο.
• Ατομικές επιχειρήσεις: Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος του
επιχειρηματία και όλες τις τροποποιήσεις.
4. Δικαιολογητικά νόμιμης λειτουργίας
Αδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης κατά την ημερομηνία ένταξης ή απαλλακτικό εκδοθέν από την οικεία αρμόδια αρχή. Σε περίπτωση που δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας, προσκομίζονται πρόσφατο πιστοποιητικό από το αρμόδιο επιμελητήριο και υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι η επιχείρηση δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3325/2005, περί άδειας λειτουργίας.
5. Ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου
Τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του σχεδίου (Ε9 επιχείρησης).
Σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ, του οποίου η λήξη θα καλύπτει την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου.
6. Στοιχεία επιχειρηματία
Αντίγραφα τίτλων σπουδών
Αποδεικτικά εργασιακής εμπειρίας (ένσημα, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κ.λπ.)
Επαγγελματική κατάρτιση (βεβαιώσεις από πιστοποιημένους φορείς)
7. Στοιχεία νέου απασχολούμενου προσωπικού
Αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και αντίγραφο βιβλίου νεοπροσλαμβανομένου.
8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα πρότασης, στην οποία ζητούνται διάφορες δεσμεύσεις.
Πού θα απευθυνθείτε
Πληροφορίες στους Δικτυακούς Τόπους:
www.antagonistikotita.gr,
www.espa.gr,
www.efepae.gr,
www.startupgreece.gov.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
801 11 36 300 | Γραφείο Πληροφόρησης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
210-6985210 | Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα |ΕΦΕΠΑΕ.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Η μπύρα FIX θα γίνεται από ελληνικό κριθάρι. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επενδύει στην καλλιέργεια

Η μπύρα FIX θα γίνεται από ελληνικό κριθάρι. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επενδύει στην καλλιέργεια
Φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας του ΑγροΤύπου, που ανέφερε ότι η ελληνική μπύρα γίνεται από εισαγόμενη βύνη λόγω έλλειψης βυνοποίησης του κριθαριού στην χώρα μας. Μετά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία που χρησιμοποιεί ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή της μπύρας, έρχεται και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που παράγει την μπύρα FIX HELLAS, να επενδύσει στην καλλιέργεια κριθαριού, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, έως τις αρχές καλοκαιριού του 2012.

Ο κ. Γιάννης Χήτος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά:

Barley (Hordeum vulgare)«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που επηρεάζει οριζόντια όλα τα νοικοκυριά και δυσχεραίνει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ελληνικά, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Για αυτό και πάμε ένα βήμα παραπέρα, επενδύοντας στις προοπτικές εξέλιξης της αγροτικής οικονομίας, στηρίζοντας έμπρακτα τους Έλληνες αγρότες. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε σταδιακά τη δική μας παραγωγή κριθαριού, δημιουργώντας οφέλη όχι μόνο για μας αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με όχημα την ιστορικότερη ελληνική μπίρα, οραματιζόμαστε το Αύριο με τις δικές μας δυνάμεις».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, από την ίδρυσή της και το επαναλανσάρισμα της ιστορικής FIX Hellas, τον Μάρτιο του 2010, επιβεβαιώνει την προσφορά της στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Υλοποιώντας σταθερά το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάνει ένα ακόμα βήμα, με στόχο να συμβάλλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια αγορά της μπίρας. Γι’ αυτό και ξεκινά την πειραματική καλλιέργεια ελληνικού κριθαριού για την παραγωγή των προϊόντων της, στηρίζοντας στην πράξη την τοπική αγροτική παραγωγή και τους Έλληνες γεωργούς.
Έχοντας στο επίκεντρο αυτού του εγχειρήματος την ιστορικότητα του προϊόντος της,
η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επενδύει στην πρώτη ύλη, δημιουργώντας έναν πειραματικό αγρό, έκτασης 200.000 τ.μ., στην περιοχή της Θήβας, μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού.
Με τη σημαντική συμβολή του αγροτικού παράγοντα, αναπτύσσει δύο διαφορετικές ποικιλίες κριθαριού, βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τη χώρα μας, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, έως τις αρχές καλοκαιριού του 2012. Παράλληλα, με υπευθυνότητα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της, η εταιρεία διασφαλίζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, με τη διενέργεια τακτικών επιτόπιων δειγματοληπτικών ελέγχων, σε συνεργασία με εξειδικευμένους γεωπόνους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κριθαριού και σε άλλες περιοχές, ευελπιστώντας να καλύψει σταδιακά τις ανάγκες της με 100% ελληνικό προϊόν».
www.agrotypos.gr

Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ

Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της χώρας, οι οποίοι εδώ και καιρό εκφράζουν την αγωνία τους στον ΑγροΤύπο για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος αφού ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών δεν έχει “πιάσει” το απαραίτητο πλαφόν.

Υπενθυμίζουμε, ότι μέχρι σήμερα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι για να εισπράξει κάποιος παραγωγός το συνδεδεμένο (με την παραγωγή) κομμάτι της ευρωπαϊκής επιδότησης, θα πρέπει να παράγει τουλάχιστον 206 κιλά το στρέμμα ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω καταστροφών δεν είχαν μεγάλη παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να… κατέβει το πλαφόν από τα 206 κιλά ανά στρέμμα στα 120 με 130 κιλά ανά στρέμμα.
Όσον αφορά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για την εσοδεία 2011, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μόσχος Κορασίδης, έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2012. Ο ίδιος μας έκανε ακόμα γνωστό ότι οι διαδικασίες ελέγχου, ειδικά με τηλεπισκόπιση, για τον εντοπισμό εκτάσεων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κανονισμού, βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξαιρεθούν από την ενίσχυση.
Θεσσαλία
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της συνδεδεμένης, έκανε με επιστολή του και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ζητώντας διαβεβαίωση από τον Κ. Σκανδαλίδη για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.
«Σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα της Περιφέρειάς μας η παραγωγή βάμβακος ανά στρέμμα δεν καλύπτει το απαιτούμενο όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα βάμβακος, λόγω έντονων εντομολογικών προσβολών για 2η συνεχή καλλιεργητική περίοδο.

Επειδή δε δεν έχουν προκύψει επιτόπιοι έλεγχοι από καμία Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ) για την επισήμανση της κατάστασης, οι παραγωγοί των εν λόγω περιοχών ζητούν με ανησυχία, διαβεβαίωση από τον ΥΠΑΑΤ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός στην επιστολή του προς τον υπουργό ΑΑΤ περιγράφοντας την κατάσταση στην περιφέρεια του.
Έβρος
Στην βουλή έφερε – με αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό ΑΑΤ – η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κα. Όλγα Ρενταρή- Τέντε, το θέμα της αδυναμίας και των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου να συγκεντρώσουν το πλαφόν που απαιτείται ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αναφορά της η βουλευτής λόγω έντονης ζημιάς, τόσο από τις έντονες και υπερβολικές βροχοπτώσεις όσο και από την εμφάνιση “πράσινου σκουληκιού”, η στρεμματική απόδοση των χωραφιών ήταν πολύ μειωμένη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής να αδυνατούν να καλύψουν την απαιτούμενη ποσότητα βάμβακος για την καταβολή της ενίσχυσης.
http://www.agrotypos.gr

Για τον πιο άνυδρο Νοέμβριο της τελευταίας 7ετίας κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Για τον πιο άνυδρο Νοέμβριο της τελευταίας 7ετίας κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Ο πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο φετινός Νοέμβρης. Οριακή ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου καταρρίφθηκε αρνητικό ρεκόρ 70ετίας: Η Αθήνα γνώρισε το 1/50 των μέσων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στα γεωγραφικά της όρια.

Ο 11ος μήνας του χρόνου, όπως εξηγούν οι ειδικοί σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», είναι παραδοσιακά ο ένας από τους δύο πιο βροχερούς του έτους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε φέτος. Στη Δυτική Ελλάδα, όπου σημειώνονται ετησίως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν εντυπωσιακά μειωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις μέσες κλιματικές τιμές.
"Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και μέχρι χθες είχαμε πολύ λίγες βροχές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Εξαίρεση αποτέλεσαν περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα, ενώ αυξημένες βροχοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια και την Κρήτη".
Όπως εξηγεί ο ίδιος, "αυτό συνέβη για τον εξής λόγο: Στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη Δυτική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν πολλά χαμηλά βαρομετρικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αυξημένες και έντονες βροχές που συνοδεύτηκαν από καταστροφές, πλημμύρες και απώλειες ζωών.
Αντιθέτως, στη χώρα μας είχαμε τέτοια κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα που ευνοήθηκε η πολυήμερη επικράτηση βοριάδων. Η επίδραση των βόρειων ρευμάτων συνεπάγεται βροχοπτώσεις στην Κρήτη, στο Πήλιο, στην Εύβοια και όχι σε άλλες περιοχές της χώρας".
Οι ελάχιστες βροχές της Αθήνας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Μέχρι 16 Ιουνίου 2012 το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων για τις άδειες

Μέχρι 16 Ιουνίου 2012 το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων για τις άδειες γεωτρήσεων Μέχρι 16 Ιουνίου 2012 το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων για τις άδειες γεωτρήσεων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 (από 16 Δεκεμβρίου 2011) η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για την χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια. Πιο συγκεκριμένα, με τροποποίηση της ΚΥΑ 150559/10-6-2011 (ΦΕΚ 1440 β΄- 16 Ιουνίου 2011) «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εντός δώδεκα μηνών, από την έκδοσή της, δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου 2012.

Προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για υφιστάμενες χρήσεις νερού:

1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της.
2. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13 του Ν. 3199/03 (Α΄ 280). Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ.
3. Σε περίπτωση που οι προθεσμίες των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων, τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος και η υδροληψία θεωρείται παράνομη. Η αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφή αυτής.
4. Προκειμένου για λήψη νερού από δίκτυο δικαιοδοσίας Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) για άλλες χρήσεις πλην της άρδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ο.Ε.Β.
5. Προκειμένου για λήψη νερού από δημόσια υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η αίτηση αδειοδότησης υποβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο για λογαριασμό των χρηστών μετά από σχετική αίτηση τους σε αυτόν. Η άδεια χορηγείται στο Δήμο για λογαριασμό των χρηστών και καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού της υδροληψίας στους επιμέρους χρήστες. Το κόστος της αδειοδότησης αναλαμβάνει ο Δήμος, ο οποίος το επιμερίζει στους χρήστες.

http://www.agrotypos.gr

Τα 5 πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά

Τα 5 πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά + Συμβουλές


Είναι τα πιο όμορφα φυτά για τα χριστούγεννα. Σίγουρα δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Δείτε παρακάτω ποια είναι...

...και πατήστε πάνω τις εικόνες για μεγέθυνση!

Χριστουγενιάτικες Παραδόσεις και Βότανα

Τα βότανα με πολλούς τρόπους είναι συνυφασμένα με την χριστουγεννιάτικη παράδοση. Μερικά απ' αυτά μάλιστα τα γνωρίζουμε από την ίδια την ιστορία της γέννησης του Χριστού όπως αυτή αναφέρεται στην βίβλο. Τα σμύρνα και το λιβάνι δηλαδή, που προσφέρθηκαν από τους μάγους στο Θείο βρέφος.

Άλλα βότανα που συνδέονται συμβολικά με τα Χριστούγεννα είναι το φασκόμηλο σαν σύμβολο αθανασίας και οικιακής ευτυχίας, η λεβάντα σαν σύμβολο αγνότητας και αρετής, το σκουλόχορτο (μαρμαράκι) σαν σύμβολο καλής υγείας, το απήγανο για την χάρη αλλά και για τον ξορκισμό του κακού, το θυμάρι για την γενναιότητα. Επίσης η βαλσαμίνη που λέγεται και φύλλο της βίβλου είναι συνδεμένη με τα Χριστούγεννα. Όμως το πιο γνωστό σε μας φυτό που συνδέεται με τα Χριστούγεννα είναι το δεντρολίβανο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν τα πιο γνωστά βότανα των Χριστουγέννων.

Όπως γνωρίζουμε οι τρεις μάγοι πρόσφεραν στον Χριστό χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Τι είναι όμως το λιβάνι και η σμύρνα; Το λιβάνι και η σμύρνα είναι ρετσίνια, δηλαδή αποξηραμένα εκχυλίσματα δέντρων, που προέρχονται από δέντρα του γένους Boswellia (λιβάνι) και Commiphora (σμύρνα) τα οποία είναι ενδημικά φυτά της ανατολικής Αφρικής (Σομαλίας) και της νότιας Αραβικής χερσονήσου (Ομάν)

Λιβάνι

Το λιβάνι ήταν ένα από τα δώρα των μάγων σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Η παράδοση λέει ότι το λιβάνι δωρίστηκε από τον Βαλτάσαρ, τον μαύρο βασιλιά της Αιθιοπίας ή του Σαβά, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα πως χρυσός και λιβάνι θα προσφερθούν από τους ευγενείς προς τιμή του Ουράνιου Βασιλέα. Το λιβάνι ήταν το αγνότερο θυμίαμα. Όταν καιγόταν έβγαζε έναν άσπρο καπνό ο οποίος συμβόλιζε τις προσευχές και τις ευχαριστίες των πιστών που ανέβαιναν στους ουρανούς. Επειδή οι αρχαίοι συχνά έκαιγαν λιβάνι κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, αυτό το δώρο συμβολίζει την θυσία, την θεϊκή υπόσταση του Χριστού, την γλυκύτητά Του και τον ιερό Του ρόλο. Είναι επίσης σύμβολο του ιερού ονόματος του Θεού.
Το λιβάνι είναι ρετσίνι με γλυκό άρωμα που προέρχεται από το δέντρο Boswellia το οποίο την εποχή της γέννησης του Χριστού φύτρωνε στην Αραβία, την Ινδία και την Αιθιοπία. Το όνομα αυτού του ρετσινιού είναι στα Ελληνικά λίβανος (λιβάνι), στα λατινικά olibanum, στα αραβικά luban στα αγγλικά frankincense και στα γαλλικά όπως και στα γερμανικά incense.


Το εμπόριο του λιβανιού γνώρισε άνθιση κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκείνη την περίοδο το λιβάνι ήταν τόσο πολύτιμο όσο τα κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα.
Σμύρνα (Commiphora myrrha)

Η σμύρνα (μύρο) ήταν ένα ακόμη από τα δώρα των μάγων. Ο θρύλος λέει ότι ο Γκάσπαρ έφερε το δώρο της σμύρνας από την Ευρώπη ή την Ταρσό της Κιλικίας και το απόθεσε μπροστά στο Θείο βρέφος. Εξ αιτίας των διαφόρων χρήσεων που είχε η σμύρνα σαν φάρμακο, το δώρο παριστάνει την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, τον Υποφέροντα Λυτρωτή, τον Μεγάλο Θεραπευτή, και τα Πάθη.

Η σμύρνα είναι ένα αρωματικό ρετσίνι που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός μικρού δέντρου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha ή Balsamodendron Myrrha, κοινώς dindin. (Οι χαρακιές θυμίζουν τις πληγές του Χριστού από τους Ρωμαίους στρατιώτες κατά την διάρκεια της σταύρωσης.) Η σμύρνα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη κατά τους βιβλικούς χρόνους και εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένας μικρός πολυετής αειθαλής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της μέντας (Laminaceae). Τα φύλλα το δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται συχνά για να αρωματίζουν φαγητά. Το δενδρολίβανο είναι εμποτισμένο στην χριστουγεννιάτικη παράδοση.

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται συστηματικά από το 500 π.Χ. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο σαν βότανο που είχε την ικανότητα να βελτιώνει το μυαλό και την μνήμη.Διάφοροι θρύλοι συνδέουν το δενδρολίβανο με τα Χριστούγεννα και όλοι τους περιστρέφονται γύρω από την Μαρία την μητέρα του Ιησού, και το ένδυμα που άπλωσε πάνω από ένα φυτό δενδρολίβανου. Μια εκδοχή λέει ότι κατά την διάρκεια της φυγής της οικογένειας του Ιησού προς την Αίγυπτο η Μαρία άπλωσε τα ρούχα του μωρού σε έναν διπλανό θάμνο που ήταν θάμνος δενδρολίβανου. Τότε τα άσπρα λουλούδια του φυτού έγιναν μπλε για να τιμήσουν το Θείο Βρέφος. Μια παραλλαγή αυτού του θρύλου λέει πως ήταν ο μανδύας της Μαρίας που απλώθηκε στο δενδρολίβανο οποίος είχε μπλε χρώμα. Το μπλε χρώμα παραδοσιακά συνδέεται με την Παναγία και η χριστιανική παράδοση θέλει τα μπλε λουλούδια να αναφέρονται σε Εκείνη.

Μια άλλη παραλλαγή στο ίδιο θέμα λέει ότι την ώρα που τα ρούχα του Θείου Βρέφους ήταν απλωμένα στον θάμνο, αυτός άρχισε να εκπέμπει μια γλυκιά ευωδιά. Αυτή ήταν η ανταμοιβή του για την υπηρεσία που πρόσφερε στο Θείο Βρέφος.

Ίσως αυτό το διακριτικό άρωμα να είναι ο λόγος που το δενδρολίβανο απέκτησε τη φήμη του σύμβολου της θύμησης. Χρησιμοποιήθηκε σα κηδείες και στην διακόσμηση τάφων για να θυμίζει ότι δεν ξεχνιούνται οι εκλιπόντες. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σε γάμους για για να θυμίζει στους νεόνυμφους να μην ξεχνούν τους όρκους τους. Έτσι συμβολίζει ακόμα, την φιλία και την πίστη στις σχέσεις


πηγη: http://www.valentine.gr/christmas-herbs_gr.php
http://www.agri.gr/