Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου



Συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μιχάλη Καρχιμάκη με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου




Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης υποδέχθηκε στο Υπουργείο τους εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, συνοδευόμενους από τους Βουλευτές Μαγνησίας κα. Ροδούλα Ζήση και κ. Κώστα Καρτάλη και τον Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα μείζονα θέματα του αγροτικού κλάδου και των ελέγχων της αγοράς.


Οι αγρότες μίλησαν στον Υφυπουργό για τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και συγκεκριμένα για τις οικονομικές εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ στην εξόφληση των ζημιών που υπέστησαν τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, συζητήθηκε η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στον ορεινό όγκο και κατατέθηκε στον Υφυπουργό η σχετική μελέτη, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αποτελεσματική και καινοτόμος» από τους εκπροσώπους των αγροτών.


Επιπροσθέτως, οι παραγωγοί επισήμαναν τα προβλήματα που προκαλεί η μικροκαρπία σε ολόκληρο τον Νομό, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και πρότειναν να ενταχθούν στο πλαίσιο των ζημιογόνων αιτιών που θα προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις του, μετά την αναθεώρηση του θεσμικού του πλαισίου.


Από τη μεριά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης αφού αναγνώρισε τα σύγχρονα προβλήματα των αγροτών, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή για την εξέταση των προβλημάτων της μικροκαρπίας στον Νομό Μαγνησίας.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο των ελέγχων στη λειτουργία της αγοράς και στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όλοι γνωρίζουμε, πως το ουσιαστικό κέρδος του παραγωγού, προέρχεται από την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, συνεπώς από τον συντονισμένο έλεγχό της».



Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους αγρότες για τη σημαντική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης σχετικά με το σβήσιμο των «πανωτοκιών» των παλαιών δανείων των αγροτών, «ένα θέμα στο οποίο έπρεπε άμεσα να δώσουμε λύση» όπως ανέφερε. Ταυτόχρονα, ο κ. Καρχιμάκης έδωσε έμφαση στην επεξεργασία νέου νόμου για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, καθώς και τη πολιτική του βούληση να εξετάσει με προσοχή την κατατεθείσα μελέτη για την αναπτυξιακή προοπτική της Μαγνησίας.


Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών, ενημερώθηκαν για την απόφαση των ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ να καταβληθούν 44 εκατ. € για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς, προβλέποντας 2 € ανά δένδρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.


Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε «Η πόρτα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι διάπλατα ανοιχτή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε εδώ, παρόντες να λύσουμε τα προβλήματα του αγρότη μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την γλώσσα της αλήθειας. Εμείς, δεν θα πατήσουμε σε δύο βάρκες, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές ελπίδας, όπως η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε σε μια διαδικασία διερεύνησης των προβλημάτων, με στόχο την επίλυσή τους προς όφελος του αγροτικού κόσμου και των καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: