ΓΕΩΤΕΕ: Πρέπει να ελεγχθούν οι δονήσεις
Ένας μόνο παράγοντας δεν είναι αρκετός για τη κατολίσθηση στα Τέμπη, επεσήμαναν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή οι γεωλόγοι, Δρ Κωνσταντίνος Σκόρδας,
Αλέξανδρος Μπέλεσης, Θεόδωρος Καραντάνας, Κωνσταντίνος Καράνης και Μενέλαος Νανάς.
Οι παράγοντες που πιθανώς συνέβαλλαν στη μείωση της διατμητικής αντοχής είναι: δράση χλωρίδας, φυσικοχημικές διεργασίες, έντονες βροχοπτώσεις, υφιστάμενη γεωλογική δομή, συνεχής επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας (όπως μένει να διερευνηθεί).
Οι γεωλόγοι του ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν να γίνεται έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσουν την υπάρχουσα επισφαλή ισορροπία σε θέσεις όπου η σήραγγα θα πλησιάσει τα πρανή της οδού.
Επίσης προτείνεται να γίνει έλεγχος των Γεωλογικών – Γεωτεχνικών μελετών στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου. Απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά την εξέλιξη των έργων.
Επισημαίνεται ότι σε έργα τέτοιας κλίμακας και σε περιοχές με έντονη μορφολογία αναμένονται κάποιες αστοχίες. Τονίζεται όμως σε ένα τέτοιο έργο όπου διέρχεται η Εθνική οδός, έπρεπε να είχαν διερευνηθεί πιθανές αστοχίες και να είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Τέλος, προτείνουν χαρτογράφηση κατά μήκος της οδού στην κοιλάδα των Τεμπών των περιοχών με επικρεμάμενους βράχους, και τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση περιοχών όπου η βραχομάζα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη με έντονο κερματισμό, πολλά συστήματα ασυνεχειών αλλά συχνά και με σημαντική αποσάθρωση.
Προτείνεται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις, με ειδικά όργανα που θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις της κοιλάδας και η άμεση καθαίρεση βραχωδών τεμαχών που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα κατάπτωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου