Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

«ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛ.Γ.Α»

Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης: «ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛ.Γ.Α»

Σάββατο, 10 Ιούλιος 2010 11:24
Ο ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) έχει σημαίνοντα ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας, καθώς είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση της παραγωγής του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές και λοιπές φυσικές καταστροφές. Είναι προφανής η σημασία που έχει η σωστή λειτουργία του Οργανισμού για την αγροτική οικονομία.

Επειδή η φύση του αντικειμένου του ΕΛΓΑ εμπεριέχει το απρόβλεπτο (φυσικές καταστροφές και δυσμενείς καιρικές συνθήκες), οι μόνιμοι υπάλληλοι πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Οργανισμού. Για αυτόν τον λόγο κατά τα προηγούμενα έτη, η λειτουργία του Οργανισμού σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε σε συμβασιούχους Γεωπόνους, οι οποίοι προσλαμβανότανε όποτε υπήρχαν απαιτήσεις σε εκτιμητές και μάλιστα μετακινούνταν σε όλη τη χώρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπου παρουσιαζόταν ανάγκη.

Έτσι ο ΕΛΓΑ αποτελούσε ως και το 2009 τον κατεξοχήν φορέα απασχόλησης συμβασιούχων Γεωπόνων, αφού στον Οργανισμό απασχολούνταν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 500 συμβασιούχοι Γεωπόνοι ΠΕ κάθε χρόνο, οι οποίοι διεκπεραίωναν εγκαίρως το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του οργανισμού. Ενδεικτικά, κατά το έτος 2008, με την Απόφαση Αριθ. 1546/23-01-2008 προκηρύχτηκαν από τον Οργανισμό μέσω ΑΣΕΠ 670 θέσεις Γεωπόνων ΠΕ εποχικού προσωπικού. Για το 2009, με την Απόφαση Αριθ. 5766/03-04-2009 προκηρύχτηκαν από τον οργανισμό μέσω ΑΣΕΠ 540 θέσεις Γεωπόνων ΠΕ εποχικού προσωπικού και συντάχθηκε μία λίστα που συμπεριέλαβε με φθίνουσα κατάταξη μορίων τους 2577 συναδέλφους Γεωπόνους που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη, αλλά κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, «πάγωσαν» οι προσλήψεις, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 200 θέσεις εποχικού προσωπικού.

Σε συνέχεια των παραπάνω, το έτος 2010 δεν προκηρύχτηκε καμία θέση εποχικού προσωπικού από τον ΕΛ.Γ.Α.. Ήδη με το Προσχέδιο Νόμου Περί ασφάλισης και το Νέο εργασιακό καθεστώς στον ΕΛ.Γ.Α που τέθηκε προς ψήφιση, υπήρξε η πρόθεση του περιορισμού της δυνατότητας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και προωθήθηκε η ανάληψη αυτού του είδους των πραγματογνωμοσυνών από Γεωπόνους με συμβάσεις έργου, κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν είναι ότι καλύτερο για τους εργαζομένους, αλλά και δεν συνάδει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί κατάργησης των συμβάσεων έργου, λόγω των γνωστών μειονεκτημάτων τους. Σαν τελειωτικό χτύπημα στους άνεργους γεωτεχνικούς η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. με την απόφαση 7901/01-07-2010, ζητάει την ενίσχυση του προσωπικού του με 50 Γεωπόνους, τακτικούς υπαλλήλους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, για να πραγματοποιήσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Τα κίνητρα που είχε κατά νου η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α όταν έλαβε αυτή την απόφαση είναι προφανή και καθαρά «οικονομικά», αφού δεν θα επιβαρυνθεί με ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα επιβαρυνθεί με μισθοδοσία και θα καταβάλει αντί αυτής αυξημένα οδοιπορικά και αποζημιώσεις «εκτός έδρας».

Δεν έλαβε όμως προφανώς υπόψη της και τις αρνητικές επιπτώσεις από μία τέτοια πράξη, οι οποίες είναι οι παρακάτω:
- Η έλλειψη πρόνοιας προκήρυξης θέσεων εργασίας ή ο σχεδιασμένος αποκλεισμός συμβασιούχων Γεωπόνων, κατά πάσα βεβαιότητα θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., αφού οι ανάγκες του οργανισμού εξαιτίας ζημιών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα που θα εμφανισθούν στην υπόλοιπη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας απαιτούν την ύπαρξη εκτιμητών – Γεωπόνων οι οποίοι θα μετακινούνται εύκολα και γρήγορα όπου υπάρχει ανάγκη. Οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αντίθετα με τη μέθοδο που επιλέχθηκε θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία απόσπασης τακτικών δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

- Οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι οι οποίοι επιλέγεται από τη διοίκηση του Οργανισμού να μείνουν εκτός των πραγματογνωμοσυνών – εκτιμήσεων είναι οι πλέον έμπειροι, αφού επί σειρά ετών απασχολούνται σε αυτό το αντικείμενο ελλείψει εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Πιστεύουμε πως θα υπάρξει άμεσο αντίκτυπο στην αγροτική οικονομία από καθυστερήσεις στην διενέργεια των ελέγχων αφού οι νέοι πραγματογνώμονες δεν έχουν στη πλειοψηφία τους ανάλογη εμπειρία και χρειάζονται κατάρτιση στο αντικείμενο αυτό.

- Εν μέσω των ανακατατάξεων που δημιουργεί η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας και η εφαρμογή των μέτρων του Δ.Ν.Τ., δημιουργείται ένα επιπλέον βάρος που επιτείνει το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο των Γεωπόνων (σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ πάνω από 4000 άνεργοι Γεωπόνοι). Οι μέθοδος που επιλέχθηκε, μαθηματικά οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του επιστημονικού κόσμου της χώρας, αντί του ορθού που είναι η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα (π.χ. η σκανδαλώδης πρόσληψη υπεράριθμου ανειδίκευτου προσωπικού γραφείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ΑΓΡΟΓΗΣ).

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μετ’ επιτάσεως ζητάμε την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος του γεωπονικού κόσμου και την άμεση προκήρυξη θέσεων Γεωπόνων ΠΕ ως εποχικού προσωπικού από τον ΕΛ.Γ.Α..
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σιόγκας Θεόδωρος Η Γ. Γραμματέας

Πιστόλα Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια: