Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΟΣΓ Θέμα: Μετακινήσεις Γεωπόνων από το ΥΠΑΑΤ και τις ΝΑΑ στους εποπτευόμενους Οργανισμούς (ΕΛΓΑ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΔΙΔΟΤΟΥ 26 – ΑΘΗΝΑ 10680
Τηλ. – FAX : 210-3614580

Αριθμ. Πρωτ.: 26 Ημερομηνία: 07-07-2010

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κα Κατερίνα Μπατζελή

Κοινοποίηση: ΕΛΓΑ ΓΕΩΤΕΕ ΠΟΓΕΔΥ ΠΕΓΔΥ ΠΟΣΕΓ Συλλόγους Μέλη μας

Θέμα: Μετακινήσεις Γεωπόνων από το ΥΠΑΑΤ και τις ΝΑΑ στους εποπτευόμενους Οργανισμούς (ΕΛΓΑ)
Η ΠΟΣΓ δέχθηκε επανειλημμένες καταγγελίες από τους συναδέλφους που εργάζονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κυρίως σε Νομούς της Μακεδονίας για αποφάσεις μετακίνησης των συναδέλφων αυτών σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στην διενέργεια εκτιμήσεων στις περιοχές αυτές.
Η πρακτική αυτή μας επαναφέρει σε παλαιότερες εποχές που οι συγκεκριμένες πρακτικές όχι μόνο αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο του Γεωπονικού κόσμου αλλά και απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύση στην άμεση κάλυψη της διενέργειας εκτιμήσεων δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες των περιοχών που είχαν πληγεί από ζημιογόνα αίτια.
Είναι επίσης γνωστό ότι το εκτιμητικό έργο συντελείται με επιτυχία από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων χρησιμοποιώντας Γεωπόνους μόνιμα στελέχη αλλά και μεγάλο αριθμό εκτάκτων που εκπαιδεύονται ειδικά γι αυτό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, δίνοντας μία σημαντική διέξοδο απασχόλησης σε νέους Επιστήμονες. Ο λόγος χρησιμοποίησης των εκτάκτων Γεωπόνων είναι ότι ουδέποτε υπήρχε στον ΕΛΓΑ ικανός αριθμός μονίμων Γεωπόνων που να μπορούν να φέρουν εις πέρας το εκτιμητικό έργο.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η υπεκμίσθωση εργαζομένων δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη εργασιακή σχέση.
Είναι προφανές ότι στην λογική της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών αλλά και της υποτιθέμενης οικονομίας, που φέρνει όμως εκπτώσεις στο παραγόμενο έργο, επελέγη με διαδικασίες εξπρές η κυλιόμενη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων χωρίς καμία από τις παραπάνω παραμέτρους να ληφθεί υπόψη.
Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των αναγκών της Ελληνικής Γεωργίας δεν απαντά ούτε στο συνολικό πρόβλημα της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων ούτε στην ανάγκη των νέων ανθρώπων για σταθερές συνθήκες εργασίας και είναι ενδεικτική μιας Πολιτείας που την ενδιαφέρει η βραχυπρόθεσμα ποσοτική και όχι η ποιοτική αντιμετώπιση των θεμάτων.
Η ΠΟΣΓ έχει επισημάνει επανειλημμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γεωπόνοι στην εκτέλεση των εργασιών τους αλλά και τα τεράστια προβλήματα Ανεργίας του Γεωπονικού κλάδου(είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία προκήρυξη του ΕΛΓΑ κατατέθηκαν 2500 αιτήσεις Γεωπόνων) καθώς και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και πιστεύει ότι με την πρακτική αυτή το ΥΠΑΑΤ υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το παραγόμενο έργο.
Η ΠΟΣΓ ζητά άμεσα:
 Ανάκληση όλων των μετακινήσεων των συναδέλφων Γεωπόνων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
 Πρόσληψη άμεσα με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες εκτάκτων Γεωπόνων για την κάλυψη των εκτιμητικών αναγκών
 Αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ και επαρκής στελέχωση του σε βάση που θα ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής

Για το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: