Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου ανοίγει μία νέα δράση του ΕΣΠΑ, που αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης ή την ίδρυσή τους και έχει σκοπό την προσαρμογή τους στη σύγχρονη εποχή.
Το Πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» έχει προθεσμία υποβολής προτάσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την αντίστοιχη δράση του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ουσιαστικά, όποια επιχειρηματική-μεταποιητική δραστηριότητα δεν χρηματοδοτεί το ένα,, θα τη χρηματοδοτεί το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο προκηρύσσονται και σχεδόν ταυτόχρονα, με ευθύνη των περιφερειών.
Η Δημόσια Δαπάνη της δράσης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία επιμερίζονται σε 140 εκατ. ευρώ για τις υφισταµένες επιχειρήσεις και 60 εκατ. ευρώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται προς ενίσχυση από το πρόγραμμα, μπορούν να είναι προϋπολογισμού από 50.000 έως 400.000 ευρώ (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης φαίνονται στον πίνακα 1. Η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται μεταξύ 35% και 45% ανάλογα με την περιφέρεια:
- Στο 35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Βοιωτίας και Ευρυτανίας.
- Στο 40% για τους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων,
- Στο 45% για τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Οι προτεραιότητες του προγράμματος, που θα κρίνουν και τη βαθμολογία των υποψήφιων προς χρηματοδότηση σχεδίων είναι οι εξής:
- Υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
- Αναπροσανατολισμός της μεταποιητικής δραστηριότητας και των «παραδοσιακών» της κλάδων προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαφοροποίηση προϊόντων και της παραγωγικής βάσης προς κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.
- Αναβάθμιση της επιχειρηματικής βάσης σε τομείς που υστερούν ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ή λειτουργούν υπό ανεπίκαιρες μορφές.
- Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας ευκαιρίας / σύσταση νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση του ρόλου των συνοδευτικών υπηρεσιών (μεταποιητικών υπηρεσιών) στο παραγωγικό σύστημα, με έμφαση στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικής και μη τεχνολογικής καινοτομίας.
- Επιχειρηματική αξιοποίηση του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για αξιοποίηση αποβλήτων, ανακύκλωσης κτλ.
- Διατήρηση για τις υφιστάμενες ή/και αύξηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις.
- Στη γενικότερη φιλοσοφία του ΕΣΠΑ τίθεται ως προτεραιότητα η λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων και την αύξηση της προσβασιμότητας σε δομές και υπηρεσίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
Α) Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες ταξινομούνται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του προγράμματος όπως περιγράφονται στον πίνακα 2, έχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2007 και λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.
Β) Νέες και υπό σύσταση Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις
• Ως νέες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες ταξινομούνται σε έναν από τους κλάδους του πίνακα 2, έχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και λειτουργούν αδιαλείπτως από
τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ,
ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.
• Υπό σύσταση επιχειρήσεις: Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν το 1982, τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συσταθούν μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του προγράμματος με βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων που θα αντιστοιχεί σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους κλάδους (πίνακας 2). Βασική προϋπόθεση είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα θα συστήσουν εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.) ή ατομική επιχείρηση ή συνεταιρισμό και θα τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.
Υπογραμμίζεται ότι κάθε επιχείρηση δικαιούται να υποβάλει μία μόνο πρόταση.
Οδηγός εφαρμογής
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να δουν ολόκληρο τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Μεταποίηση σε νέες συνθήκες» και την προκήρυξη στο www.agronews.gr. Επίσης, για την υποβολή αιτήσεων και την προμήθεια εντύπων μπορούν να απευθύνονται σε 280 σημεία σε όλη την Ελλάδα, κυρίως καταστήματα συνεταιριστικών τραπεζών. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΦΕΠΑΕ και τους εταίρους του στο 2106985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο 8011136300.
Διαβάστε εδώ Οδηγός εφαρμογής για το πρόγραμμα επιχειρήσεις μεταποίησης
και Πρόσκληση ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα για επιχειρήσεις μεταποίησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου