Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ψιλή ή γερμανική κατσαρίδα κουζίνας

Η germanica blatella ή κατσαρίδα της κουζίνας ή ψιλή κατσαρίδα είναι μορφολογικά μία μικρογραφία της μεγάλης πτερωτής (periplaneta americana) που μπαίνει στο χώρο μας είτε πετώντας είτε σκαρφαλώνοντας από το δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης. Έρχεται στο χώρο μας τυχαία (π.χ από χαρτόκουτα ηλεκτρικών συσκευών που αγοράζουμε) και εγκαθίσταται κυρίως στην κουζίνα και το μπάνιο (λιγότερο) δημιουργώντας πολύ γρήγορα μεγάλες αποικίες. Ο ψεκασμός με διάφορα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα δεν ενδείκνυται.
Ο ψεκασμός με διάφορα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα δεν ενδείκνυται. Για τη αντιμετώπιση της ψιλής κατσαρίδας χρησιμοποιείται εντομοκτόνος γέλη (gel) με τροφοελυστικά. Πιο συγκεκριμένα γίνεται τοποθέτηση του δολώματος σε διάφορα σημεία που έχουν τις φωλιές τους και συχνάζουν (σκοτάδι, υγρασία και ζέστη). Είναι σκευάσματα εντελώς άοσμα και μη τοξικά, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η εφαρμογή τους δεν προϋποθέτει εκκένωση των χώρων ή κάποια άλλη προετοιμασία.
Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει και την ώρα που ο χώρος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η δραστική ουσία του σκευάσματος μεταφέρεται σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό των εντόμων επειδή οι κατσαρίδες είναι έντομα κανιβαλιστικά (οι ζωντανές τρώνε τις νεκρές) και κοπροφάγα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία «αλυσίδα θανάτου» και γίνεται η εξόντωση όλων των υπαρχόντων κατσαρίδων αλλά και αυτών που μπορεί να προέλθουν από αυγά των κατσαρίδων που υπάρχουν στον χώρο. Ο πληθυσμός μειώνεται κατά 80% τις πρώτες 5 ημέρες και η οριστική απαλλαγή παρατηρείται μετά από 15 ημέρες



Δεν υπάρχουν σχόλια: