Οι συνεταιριστικές οργανώσεις που διαθέτουν συνεταιριστικό κεφάλαιο κατώτερο των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000), έχουν διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012 για να το συμπληρώσουν. Αυτό προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που εκδόθηκε στις 31/10/2011 και η οποία υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Γ. Κανελλόπουλο.
Εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών δηλώνουν στον ΑγροΤύπο πως εκτιμούν ότι με τις σημερινές συνθήκες αυτό το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις ανάγκες ενός «ενεργού» συνεταιρισμού. Θα έπρεπε αυτό το «όριο» να είχε σχέση με τους στόχους και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ένας συνεταιρισμός για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι ένας συνεταιρισμός κάνει εμπορία και θα πρέπει να φτιάξει ένα συσκευαστήριο, τότε το ποσό των 30.000 ευρώ δεν είναι αρκετό για μια τέτοια δραστηριότητα.
Επίσης η εγκύκλιος αναφέρει ότι μέχρι την 30η Ιουνίου 2012, οι πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ) και η ΠΑΣΕΓΕΣ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εκλογής των οργάνων τους. «Συνεπώς, για τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εκλογών των ΑΣ εντός των νομίμων προθεσμιών, προτείνεται οι ΑΣ να έχουν πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Μαΐου 2012 την εκλογή των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων τους», αναφέρει η εγκύκλιος.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Είχαμε συναντήσει τον κ. Κανελόπουλο πριν κατατεθεί ο νόμος για τους συνεταιρισμούς και του είχαμε παραδώσει όλο το πακέτο με τις προτάσεις μας. Αυτό το πακέτο περιλάμβανε και αυτή την πρόταση για το συνεταιριστικό κεφάλαιο. Μάλιστα στην πρότασή μας ζητούσαμε να βάλει σαν κατώτερο όριο όχι 30.000 ευρώ αλλά 500.000 ευρώ. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να γίνουμε πραγματικές επιχειρήσεις και να παράγουμε έργο για την πατρίδα μας ή θα υπολειτουργούμε. Όπως καταλαβαίνετε μια επιχείρηση που θέλει να κάνει εξαγωγές δεν μπορεί να λειτουργήσει με κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ. Αυτές δεν τις θεωρώ επιχειρήσεις αλλά μικρά «σωματεία». Αυτοί που δεν έχουν κεφάλαια και υποδομή μας κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Κάνουμε εμείς συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού, όπως Ρουμανία και Ρωσία, έχοντας σαν ανταγωνιστές μας κάποιους που δεν έχουν ουσία ύπαρξης και δίνουν «ανοχές» για να πάρουν από εμάς κάποιο μερίδιο της αγοράς. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταστρέφουν το προϊόν αλλά και τους υγιείς συνεταιρισμούς.
Όσον αφορά τις εκλογές για την εκλογή των οργάνων μας, είναι θετικό που πήραμε αυτή την μικρή παράταση για να προετοιμαστούμε κατάλληλα».
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νίκος Κουτλιάμπας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Για κάποιον σοβαρό συνεταιρισμό αυτό το κεφάλαιο των 30.000 ευρώ δεν είναι τίποτα το φοβερό. Εμείς κάνουμε εξαγωγές και έχουμε συνεταιριστικό κεφάλαιο που ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Για κάποιους συνεταιρισμούς «σφραγίδες» που έχουν πλασματικά μέλη μπορεί να είναι πρόβλημα αυτό το κεφάλαιο. Θεωρητικά ένας συνεταιρισμός που είναι «ενεργός» και λειτουργεί πρέπει να έχει συνεταιριστικό κεφάλαιο. Αν δεν έχει τότε αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Μάλιστα η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ποσό αυτό που αναφέρει η εγκύκλιος είναι και μικρό».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας» κ. Γιώργος Κόκκινος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Είναι θετικό ότι μπαίνει επιτέλους ένα «όριο» στο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Εκτιμώ όμως ότι αυτό το ποσό σαν κεφάλαιο είναι πολύ μικρό. Δεν νομίζω ότι με αυτό το ποσό μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Πιστεύω ότι σταδιακά αυτό το ποσό πρέπει να αυξάνεται. Εμείς ήδη έχουμε 70.000 ευρώ σαν συνεταιριστικό κεφάλαιο και δεν μας φτάνει. Τις εκλογές τις θεωρώ απαραίτητες. Δυστυχώς στην πατρίδα μας υπήρχαν φαινόμενα εκφυλισμού των συνεταιριστικών οργανώσεων και κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά».
Ακόμη η εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η εκποίηση κάθε ακινήτου των ΕΑΣ που αποφασίζουν την μετατροπή τους σε ΑΣ ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής τους. για τις ΕΑΣ που θα τεθούν υπό εκκαθάριση δεν ισχύει η απαγόρευση εκποίησης κάθε ακινήτου τους που προβλέπει η παρ 4 του ίδιου άρθρου. Οι χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για ανάγκες της αγροτικής παραγωγής εγκαταστάσεις της κάθε ΕΑΣ που ζητά την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης, μισθώνονται κατά προτεραιότητα και για χρονικό διάστημα έως και δέκα έτη από Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ), οι οποίες αναπτύσσουν όμοια ή ανάλογη παραγωγική δραστηριότητα στην εδαφική επικράτεια της ΕΑΣ.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο
Σταύρος Παϊσιάδης
www.agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου