Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Κ. Αγοραστός: «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας

Κ. Αγοραστός: «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας και τις καινοτόμες τεχνολογίες

Κ. Αγοραστός: «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας και τις καινοτόμες τεχν

Στην 1η Συνάντηση των Τοπικών Φορέων της Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Enerscapes – Territory, Landscape and Renewable Energies” στο Βόλο παρέστη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, όπου κατά την ομιλία του εξέφρασε τη βούλησή του η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή ενός συνεχούς εποικοδομητικού διαλόγου σε περιφερειακό επίπεδο και με την υπόλοιπη Ευρώπη γύρω από το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και του Τοπίου, που ως συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει δυναμικά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Πιο αναλυτικά ο κ. Αγοραστός επισήμανε τα εξής:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μία διεξοδική δέσμη μέτρων για τη χάραξη μίας νέας Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή έθεσε τρεις φιλόδοξους στόχους με χρονικό ορίζοντα το 2020: 1) τη βελτίωση της απόδοσης των ενεργειακών συστημάτων κατά 20%, 2) την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην τελική κατανάλωση στο επίπεδο του 20%, και 3) την αύξηση του ποσοστού βιοκαυσίμων στις μεταφορές στο 10%.

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των αρμοδιοτήτων μας στη νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, και μέσα σε ένα ασταθές έως και σήμερα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, θέσαμε ως έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο μας, σε όλη τη Θεσσαλία, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό την αγωνία μας και τον αγώνα μας για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλών. Και κυρίως, της ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να κάνει συμβιβασμούς ως προς την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, όπως προσδιόρισε το 1987 η Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υψηλό δυναμικό και τεράστια δυναμική στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου 2011, η Θεσσαλία διαθέτει 79,5 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ επί συνόλου 1.702 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στο σύνολο της χώρας (4.7%). Η εγκατεστημένη ισχύς μας κατανέμεται με 21,4% στην αιολική ενέργεια, 27,7% σε μικρά υδροηλεκτρικά, 2,8% στη βιομάζα και 48,2% στα φωτοβολταϊκά. Μέχρι τον Αύγουστο του 2011 έχουν δοθεί 265 άδειες παραγωγής μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.914,38 MW. Επιπλέον, μέχρι τον Αύγουστο 2011 η Θεσσαλία είχε 454 αιτήσεις για μονάδες ΑΠΕ (εξαιρουμένων των αιτήσεων αγροτών και των φωτοβολταϊκών στις στέγες) συνολικής ισχύος 2.795,26 MW. Επισημαίνουμε οτι οι αιτήσεις μετά το καλοκαίρι του 2010 αφορούσαν άδειες άνω του 1 MW.

Πηγαίνουμε καλά και σταθερά, με γνώμονα πάντοτε τον πολίτη και το περιβάλλον, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και το στοίχημα είναι μεγάλο για τη νέα αιρετή Περιφέρεια.

Η περιοχή του Δήμου Αλμυρού, που έχει επιλεγεί από την ερευνητική ομάδα του έργου Enerscapes ως περιοχή παρέμβασης, φιλοξενεί στην περιοχή της Ανάβρας μία από τις πρώτες και σημαντικές σε εθνική κλίμακα επενδύσεις ΑΠΕ, το αιολικό πάρκο ισχύος 17 MW που οι αξιότιμοι συνεργάτες από την Ευρώπη είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν χθες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι από τα 79,5 MW που υπάρχουν στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2011, τα 17 MW βρίσκονται στο Δήμο Αλμυρού, δηλαδή το 21,4% της Θεσσαλικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.

Το παράδειγμα του Αλμυρού επιχειρούμε σήμερα με εντατικό σχεδιασμό να μεταφέρουμε σε όλη τη Θεσσαλία, και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο συντομότερο δυνατό χρόνο σε κάθε άκρη του τόπου μας.

Η Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και σε πηγές ενέργειας φθηνότερες από τις ΑΠΕ, καθώς πρέπει να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στον κανόνα ότι «κάθε περιοχή και χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της». Σίγουρα, από πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική μπορούν να εξασφαλιστούν πολύ μεγάλα οφέλη, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι άλλες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να «ξεγραφτούν» στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης. Ενέργεια μπορούμε να αντλήσουμε ακόμα και από τα απορρίμματα, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Αντί να ψάχνουμε που θα τα «παραχώσουμε» - και γνωρίζουμε όλοι ότι κινδυνεύουμε με τεράστια πρόστιμα από αυτό - ας τα εκμεταλλευτούμε ως ενεργειακή πηγή. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες τεχνολογίες για να γίνει αυτό με απόλυτη ασφάλεια για το περιβάλλον και με υψηλή απόδοση για την οικονομία. Και επειδή η ενέργεια δίνει χρήματα, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει και πηγή εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτημα φλέγον στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας, και «πράσινες» και «γαλάζιες» και όλων των χρωμάτων…

Η Θεσσαλία, επιπλέον, βάσει του δυνατού ερευνητικού της δυναμικού, μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο έρευνας, καινοτομίας και εφαρμογών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παγκόσμιου βεληνεκούς ειδικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο των ανανεώσιμων πηγών διεθνώς, καθώς έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό και πολύ πλούσιο γεωφυσικό ανάγλυφο. Η Θεσσαλία μπορεί και θέλει να επενδύσει σε αυτές τις καινοτομίες, και σε λίγα χρόνια να παράγει και να πουλά στο εξωτερικό την «αιχμή» τέτοιων εφαρμογών.

Έχουμε, συνεπώς, μεγάλη προσμονή το έργο Enerscapes να αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής μας για την αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλίας με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε:
«Γνωρίζοντας τον καινοτόμο χαρακτήρα του έργου, που αποσκοπεί στη διερεύνηση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η άναρχη αξιοποίηση των ΑΠΕ και της συμβατότητάς τους με τις πολιτικές ανάπτυξης του τοπίου και της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και αναμένοντας τη στρατηγική που θα αναπτυχθεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας (με πιλότο το Δήμο Αλμυρού) για την εισαγωγή των ζητημάτων του περιβάλλοντος, της οικολογίας, του τοπίου και της κληρονομιάς στη δημιουργία πολιτικών προώθησης των ΑΠΕ, καλώ όλους τους αναπτυξιακούς φορείς της Θεσσαλίας να συμβάλουν ενεργά στην εν λόγω κατεύθυνση. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και σε κάθε μελλοντική μας στρατηγική, να ακούγονται όλες οι φωνές και θα έχουμε τη «συμμετοχικότητα» ως βασικό μας όπλο».


www.e-volos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: