Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

4.000.000 κτίρια εκτός «πράσινης» επιδότησης

Εκτός νυμφώνος αφήνει περίπου τέσσερα εκατομμύρια κτίρια το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», αφού ουσιαστικά απευθύνεται σε μερικές χιλιάδες κτίρια, τονίζει το γραφείο της Greenpeace.
«Αν και προβλέπονται φοροαπαλλαγές (για τις εκτός προγράμματος κατοικίες) εντούτοις είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς (έκπτωση φόρου 30% από το φορολογητέο εισόδημα, από 20% που ισχύει σήμερα) και επίσης είναι κοινωνικά άδικες γιατί ευνοούν τα υψηλότερα εισοδήματα».
Δεν είναι δυνατόν, λέει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της οργάνωσης, το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ως οικονομικό κίνητρο την επιστροφή 50-80 ευρώ για έναν καλό ηλιακό θερμοσίφωνα που κοστίζει π.χ. 1.000 ευρώ.
Ούτε πράσινες θέσεις εργασίας δημιουργούνται ούτε και την αγορά ουσιαστικά «θερμαίνει» σε εύρος χρόνου το ποσό που διατίθεται (200.000 ευρώ), γιατί έχει ημερομηνία λήξης.
Δεν αρκεί δηλαδή μόνο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», αλλά να έχει διάρκεια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να είναι ουσιαστικό.
Η Greenpeace ρωτά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ποιο τρόπο θα γίνει επιτυχής η εφαρμογή του όταν:
- Για τη λειτουργία του απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένου μηχανισμού που δεν υπάρχει σήμερα (π.χ. ενεργειακοί επιθεωρητές, υπηρεσία αξιολόγησης αιτήσεων) και είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει εντός τριμήνου.
- Η προβλεπόμενη γραφειοκρατία, όπως έχει δείξει και η εμπειρία, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και ακύρωση του έργου.
Πράσινη ανάπτυξη πάντως, χωρίς θαρραλέα μέτρα, δεν νοείται και το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να αποδεχθεί ημίμετρο, καθώς τα λίγα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά δεν αρκούν για να τονώσουν την ελληνική οικονομία και να δώσουν την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Φ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: