«Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία; Θα πρέπει να διατηρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική; Πώς μπορεί να εξασφαλίσει στους αγρότες καλές συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα να διασφαλίσει την βέλτιστη χρήση των δημόσιων αγαθών;». Σε όλα αυτά τα ερωτήματα σκοπεύει να δώσει απαντήσεις ο διάλογος που εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, 17 Μαρτίου, με μία δημόσια ακρόαση. Η ΚΑΠ αποτελεί «μέρος της λύσης στις νέες προκλήσεις» της εποχής μας και της Στρατηγικής Ευρώπη 200, σύμφωνα με το Βρετανό ευρωβουλευτή Τζόρτζ Λιόν ο οποίος σχεδιάζει ψήφισμα για το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής. Οι περισσότεροι ομιλητές (ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι αγροτών και ακαδημαϊκοί) τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της αγροτικής πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς η «συγχρηματοδότηση» με εθνικούς πόρους θα σήμαινε το τέλος της ΚΑΠ. Οι περισσότεροι μάλιστα τάχθηκαν υπέρ της χρήσης εργαλείων για τον περιορισμό της μεταβλητότητας των τιμών, τονίζοντας τη σημασία της γεωργίας για το κοινωνικό σύνολο.
Πώς πρέπει να είναι το μέλλον της ΚΑΠ
Η ΚΑΠ πρέπει να γίνει «δικαιότερη, πρασινότερη και πιο βιώσιμη» σύμφωνα με τον κύριο Λιόν, ο οποίος τόνισε ότι οι αγρότες και οι παραγωγοί γενικά θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αγρότες και ίση μεταχείριση για τα νέα κράτη μέλη. «Η ΚΑΠ είναι μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές αλλά χρειάζεται αναπροσαρμογή», σύμφωνα με τον Πορτογάλο Λουίς Καπόουλας Σάντος, ο οποίος επισήμανε ότι «πρέπει να απορρίψουμε κάθε μορφή επανεθνικοποίησης» της αγροτικής πολιτικής.
«Ναι σε μια πρασινότερη ΚΑΠ», είπε ο Γερμανός Μάρτιν Χόισλινγκ, ο οποίος επισήμανε ότι «η ΚΑΠ δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες» και ότι στο μέλλον πρέπει να στοχεύσει στη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά.
Σταθερότητα για τους αγρότες
«Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται» σε νέες τεχνολογίες και νέες μεθόδου παραγωγής, είπε ο Βρετανός Ρίτσαρντ Άσγουορθ, ο οποίος συμφώνησε ότι η συγχρηματοδότηση θα σημάνει το τέλος της ΚΑΠ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βρετανίας, Πίτερ Κένταλ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στους αγρότες τη σταθερότητα που χρειάζονται για να μπορούν να κοιτάνε μπροστά και να επενδύουν. Οι άμεσες ενισχύσεις είναι βασικές καθώς βοηθούν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τη μεταβλητότητα των τιμών, τόνισε.
Δημόσια αγαθά
Σύμφωνα με τον κύριο Λιόν, οι αγρότες «πρέπει να αναγνωριστούν ως οι κύριοι πάροχοι δημόσιων αγαθών», όπως η παραγωγή τροφίμων ποιότητας, η βελτιωμένη ευζωία των ζώων και η διαχείριση του τοπίου. Ο Γάλλος Μισέλ Νταντάν τόνισε ότι η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να ανταποκριθεί στις σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για να «κερδίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης».
Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι οι κατανομή των πόρων ανάμεσα στα κράτη μέλη και ανάμεσα στους αγρότες υπό το ισχύον σύστημα των ενιαίων ενισχύσεων είναι άδικη. «Το σύστημα ενιαίων ενισχύσεων έχει αντιμετωπιστεί ως δικαίωμα σε κρατική χρηματοδότηση και δεν προσφέρει κίνητρα για την παροχή των δημόσιων αγαθών που χρειάζεται η κοινωνία», παρατήρησε ο Λουί-Πασκάλ Μαέ, καθηγητής Γεωπονίας στη Ρεν.
Η νέα ΚΑΠ «δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην αγορά», είπε ο Γκερντ Ζόνλαϊτνερ, αντιπρόεδρος της Copa-Cogeca. Η κοινή γνώμη «θεωρεί την ΚΑΠ ακριβή, αλλά δεν σκέφτεται τα οφέλη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτά να προβληθούν.
Στις 12 Απριλίου προγραμματίζεται η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου για το μέλλον της ΚΑΠ, με την παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Ντατσιάν Τσιόλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου