Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θόδωρος Σαρρής δύο εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Ηλείας επισημαίνει ότι θα αποστείλει προσωπικές επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον ασφαλιστικό οργανισμό όπου θα τους ζητά τις απόψεις τους για την εύρυθμη λειτουργία του.
Βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι εκκρεμότητες και να αποδοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.
Ο κ Σαρρής χαρακτηριστικά δήλωσε: « Οι αγρότες μας θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ, αυτοί που πραγματικά δικαιούνται αποζημιώσεις θα τις λαμβάνουν στις προθεσμίες που ορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο το οποίο και αυτό είναι υπό εξέταση.
Να είναι σίγουροι ότι θα σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν. Πολύ σύντομα θα ενημερωθώ για όλα για θα καταθέσω ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε. Το πολύ σε έξι μήνες θα έχουμε βάλει πολλά πράγματα στην σωστή τους θέση.»
Ο κ Σαρρής για τα χρέη που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΑ ( από τις παλιότερες διοικήσεις) τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει ορθολογική διαχείριση μέσα στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα.
agronews.gr
Νομοσχέδιο για ΕΛΓΑ: προβλέπει διπλασιασμό των εισφορών
Ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου για το ζήτημα της γεωργικής ασφάλισης, ένα από τα κύρια σημεία του οποίου είναι ο διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας στον ΕΛΓΑ. Ο οργανισμός εξαιτίας των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ανυπαρξίας κρατικής στήριξης έχει φτάσει σε οριακό σημείο υπερχρέωσης και η … λύση που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση είναι τα βάρη να αναλάβουν οι γεωργοί.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Το σύστημα ασφάλισης και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου» και αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα η ασφαλιστική εισφορά στην φυτική παραγωγή από το 3% που είναι σήμερα θα πάει στο 6%! Η ασφαλιστική εισφορά για τη ζωική παραγωγή από 0,50% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 1%. Σήμερα η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα παραμείνει έτσι ή θα υπολογίζεται το ποσοστό της εισφοράς επί του συνολικού αγροτικού εισοδήματος που δηλώνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες κλίνουν προς το δεύτερο.
Ακόμα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας που θα αφορά τους αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις και που θα καταθέτουν τον οβολό τους για τη στήριξη του Ταμείου. Είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης αυτού του Ταμείου.
Αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που προβλήθηκε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους, είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να διευρυνθούν οι αιτίες και οι ζημιές που καλύπτει ασφαλιστικά ο οργανισμός. Και αυτό γιατί οι κλιματικές αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, να προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες που όμως λόγω κανονισμών δεν αποζημιώνονται. Προς το παρόν βλέπουμε τη κυβέρνηση να αξιοποιεί τις αδυναμίες και την υπερχρέωση του ΕΛΓΑ για να επιβάλλει αυξημένα ασφάλιστρα, αλλά δεν βλέπουμε διεύρυνση των καλύψεων.
Ο Κυριάκος Τσιτουρίδης πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ σχετικά με το παραπάνω σχέδιο νόμου, σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακόμα το ακριβές περιεχόμενό του, γιατί ακόμα το επεξεργάζεται η επιτροπή.
Ωστόσο σημείωσε πως τα αρχικά σενάρια για να γίνει η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ προαιρετική, (ένας από τους λόγους των κινητοποιήσεών τους) δεν ισχύουν και στην εισηγητική έκθεση θα αναφέρεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και έτσι θα διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ.
Επίσης μας είπε πως υπάρχει σχεδιασμός τα προγράμματα ΠΣΕΑ να αφαιρεθούν από τον ΕΛΓΑ και να πάνε στο υπουργείο, κάτι στο οποίο αντιδρούν. Όπως είπε επί 8 χρόνια ο ΕΛΓΑ διαχειρίστηκε άψογα 14 προγράμματα ΠΣΕΑ και μάλιστα χωρίς καμιά ποινή από την Ε.Ε. Όσο για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας δεν θα είναι υπό τον ΕΛΓΑ και δεν ξέρει ποιος φορέας θα το διαχειρίζεται. Σχετικά με το αίτημα των γεωργών για διεύρυνση των καλύψεων, σημείωσε πως ο νόμος προβλέπει όλα τα πιθανά αίτια, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένα στους κανονισμούς και δεν έχει γίνει κσοτολόγησή τους. Και εκείνο που ζητούν είναι να ενεργοποιηθούν και να είναι στους κανονισμούς και όχι να αποζημιώνονται αγρότες κατ’ εξαίρεση με … άλλα κριτήρια.
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ
evdomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου