Σε περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων αναμένεται να οδηγήσει η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει στην κυβέρνηση Ομπάμα να ακολουθήσει πιο φιλελεύθερη εμπορική πολιτική, επιδιώκοντας το άνοιγμα των αγορών. Η νίκη των Ρεπουμπλικανών επιταχύνει την υπογραφή διμερών συμφωνιών των ΗΠΑ με τους εμπορικούς τους εταίρους, δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Προ των εκλογών, εκκρεμούσαν πολλές εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κολομβία και ο Παναμάς, καθώς ανέμεναν την έγκριση του Κογκρέσου.
Ενώ οι Δημοκρατικοί δίσταζαν να υπερψηφίσουν αυτές τις συμφωνίες, οι Ρεπουμπλικανοί που πήραν τη θέση τους τις στηρίζουν ένθερμα.
Διμερείς συμφωνίες
Τα ταξίδια του Ομπάμα στην Ινδία και την Ινδονησία αμέσως μετά τις εκλογές και η υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις χώρες αυτές είναι μια άμεση ένδειξη του ότι οι ΗΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση της «παγκοσμιοποίησης» του εμπορίου. Όσο για τη συμφωνία με την Κορέα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις βρίσκονταν σε δεύτερο πλάνο κατά την προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, οι συντηρητικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικανών ζητούν δραστική περικοπή της φορολογίας. Για αυτό και η πίεση για «ψαλίδισμα» των επενδυτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων είναι σήμερα περισσότερο έντονη από ποτέ, επισημαίνει ο Μπομπ Στόλμαν, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης AmericanFarm Bureau. Η περικοπή των επιδοτήσεων αναμένεται να περάσει στο νέο αγροτικό νομοσχέδιο του 2012 (το λεγόμενο farm bill).
Ο πρόεδρος Ομπάμα, ήδη σε ομιλία του, υπαινίχθηκε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών και περιορισμού της φορολογίας. Η κυβέρνησή του θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων, δυσαρεστώντας μεγάλη μερίδα αγροτών.
Αρκετοί από το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζουν βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές περικοπές σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα «βαριά χαρτιά» της αμερικανικής παραγωγής όπως το καλαμπόκι και τη σόγια. Ωστόσο, το πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα υποστεί μείωση είναι οι άμεσες πληρωμές, που κοστίζουν 5 δισ. δολ. ετησίως και πληρώνουν τους ιδιοκτήτες γης μια καθορισμένη τιμή ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από το τι παράγουν και από το ύψος της τιμής παραγωγού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου