Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου

Μοναδικές πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου παρέχει ο Δήμος Καστανιάς στον Νομό Τρικάλων, μέσω ενός φυλλαδίου, που αποτελεί «καρπό» της δράσης «Οι γεύσεις της Θεσσαλίας».

Τα κάστανα περιέχουν 48% νερό καθώς και πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (έχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Επιπρόσθετα, περιέχουν τις βιταμίνες Β1 και Β2, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Ενώ είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στα καρδιαγγειακά προβλήματα και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες (π.χ. έντονη διάρροια) αλλά και για αθλητές. Παρόλο που κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα.

Ο φλοιός της καστανιάς είναι, επίσης, αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη.

www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: