Ο διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών, όπως διεξήχθη στη Βουλή, έχει ως εξής:
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορυπάνσεως γεωργικής προελεύσεως είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στη Θεσσαλία και σε όποια περιοχή εφαρμόσθηκε, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην προστασία του περιβάλλοντος, προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της μείωσης των νιτρικών.
Προστατεύει συνεπώς την ανθρώπινη υγεία και αν θέλετε μειώνει και το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα γεωργό, εφόσον οδηγεί σε μείωση των λιπαντικών μονάδων και έτσι σε μια έμμεση αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους σας ενημερώνω, κύριε Υφυπουργέ, ότι το καλοκαίρι, όταν ήλθε ο αξιότιμος Υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης στη Λάρισα, μετ’ επιτάσεως θέσαμε το ζήτημα να γίνει η προκήρυξη για τη Θεσσαλία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αν ήταν δυνατόν τον Οκτώβριο που μας πέρασε, προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια με το μέτρο 3-5, δηλαδή το ίδιο μέτρο, το ίδιο πρόγραμμα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και προκειμένου οι Θεσσαλοί παραγωγοί να διευθετήσουν τη σπορά των χειμερινών σιτηρών τους με βάση τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Τότε ο κ. Σκανδαλίδης μας είπε το εξής: «Δώστε μου μια πίστωση χρόνου, διότι θα προχωρήσει η προκήρυξη του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ενιαία για όλη τη χώρα». Εμείς το πιστέψαμε. Στη συνέχεια όμως είδαμε ότι ο ίδιος αθέτησε την υπουργική του δέσμευση, διότι υπήρξε μια επιλεκτική προκήρυξη σε σχέση με το αργολικό πεδίο και με τη Λίμνη Κορώνεια και η Θεσσαλία ακόμη περιμένει την προκήρυξη του προγράμματος.
Ξέρετε ότι αυτό το πράγμα δεν δημιούργησε μόνο μια πικρία στους Θεσσαλούς, δημιούργησε και μια καχυποψία. Γιατί; Γιατί σας θυμίζω ότι προϋπήρξε η ρήση της προηγούμενης Υπουργού κυρίας Μπατζελή που είπε εδώ μέσα ότι «ναι, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, αλλά κατά προτεραιότητα από άλλες περιοχές της χώρας».
Εγώ θέλω σε μια πρώτη φάση να σας ρωτήσω γιατί η προκήρυξη του προγράμματος της νιτρορυπάνσεως δεν έγινε ενιαία για όλη τη χώρα, όπως είχε δεσμευτεί ο κύριος Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Γνωρίζετε, κύριε Ροντούλη, ότι το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης εφαρμόζεται στη Θεσσαλία και μάλιστα σε παρά πολύ μεγάλη έκταση, πολύ μεγαλύτερη από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε, βρήκε υπερδεσμευμένο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Όταν λέμε υπερδεσμευμένο για τα γεωπεριβαντολογικά μέτρα, ενώ ο Προϋπολογισμός είναι περίπου 1.000.000.000, οι δεσμεύσεις ήταν 800.000.000. Αυτό δημιούργησε μια πολύ μεγάλη δυσκολία στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων μέτρων.
Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση εκτιμά ότι τα γεωπεριβαντολογικά είναι ιδιαίτερα απαραίτητα να προχωρήσουν, πολύ περισσότερο δε αυτά που έχουν να κάνουν με την προστασία των νερών και των εδαφών. Προχώρησε σε τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο μέσα από την Επιτροπή Παρακολούθησης και υπέβαλε αυτή την τροποποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τα γεωπεριβαντολογικά και πολύ περισσότερο τα προγράμματα της απονιτροποίησης.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν σε επτά συγκεκριμένες περιοχές και τα χρήματα που θα διατεθούν θα είναι συν 290 εκατομμύρια. Οι επτά συγκεκριμένες περιοχές είναι η πεδιάδα του κάμπου της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας και του Κιλκίς, είναι η Θεσσαλία, η λεκάνη του Στρυμόνα, η πεδιάδα της Άρτας και της Πρέβεζας, το Αργολικό πεδίο και η λεκάνη του Πηνειού Ηλείας.
Όταν ήρθε ο κ. Σκανδαλίδης στη Λάρισα, δεσμεύθηκε -και η δέσμευσή του θα γίνει πράξη- ακριβώς πάνω σε αυτά που είπατε. Το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, μόλις εγκριθεί η τροποποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν διαθέσιμοι οι σχετικοί πόροι, αμέσως θα προκηρυχθεί.
Θεωρώ ότι είναι άδικη η κριτική που κάνατε, αναφερόμενος μόνο σε δύο πολύ μικρά μέρη του προγράμματος, που αφορούν την Κορώνεια και το Αργολικό πεδίο. Η Κορώνεια και το Αργολικό πεδίο, κύριε Ροντούλη, είναι από 10 εκατομμύρια και μόνο. Μάλιστα, η Κορώνεια ήταν και δέσμευση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή. Το δε Αργολικό πεδίο ήταν ένα πρόγραμμα που «έτρεχε».
Άρα, λοιπόν, τα 10 εκατομμύρια στην Κορώνεια και τα 10 εκατομμύρια στο Αργολικό πεδίο δεν έχουν να κάνουν με το μεγάλο πακέτο πόρων των 290 εκατομμυρίων που εξασφαλίζουμε με την τροποποίηση και τα υπόλοιπα που θα έχουν να κάνουν με τη δική σας περιοχή. Η δέσμευση, λοιπόν, του κυρίου Υπουργού θα γίνει πράξη μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μόλις έχουμε την έγκριση.
Βεβαίως, επειδή το θέμα είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό πάλι εδώ στη Βουλή, πρέπει να γνωρίζετε και να ενημερώσετε τους παραγωγούς ότι αυτήν την ώρα τρέχουν οι συμβάσεις στη Θεσσαλία που λήγουν το 2012. Αυτές οι συμβάσεις, προφανώς, πρέπει να ολοκληρωθούν και γνωρίζετε ότι με βάση τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Άρα, λοιπόν, στη Θεσσαλία έχουμε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα, θα γίνουν αιτήσεις και θα «τρέξει» με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί και την ωφελιμότητα του προγράμματος που έχει διαπιστωθεί από τις έρευνες στα νερά της περιοχής.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, με απογοητεύσατε. Νομίζω ότι έχετε μία σύγχυση. Ξέρετε ότι αυτά τα συν 240 εκατομμύρια που επικαλείστε είναι για δεκατρία μέτρα, τα λεγόμενα γεωργοπεριβαλλοντικά. Το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορυπάνσεως, για το οποίο σας ρωτώ, είναι πράγματι για επτά περιοχές και έχει έναν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια δεσμεύθηκαν για τις δύο περιοχές που είπατε και μένει ένα ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι τα οικονομικά μεγέθη που δίνει το Υπουργείο σας και εγώ τα επικαλούμαι. Δεν τα δίνω εγώ.
Για να έρθω τώρα στην ουσία των άλλων δύο ερωτημάτων μου, λέω το εξής: Εφόσον πέρασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς προκήρυξη του προγράμματος για τη Θεσσαλία, πρέπει επιτέλους να μας πείτε ποιο θα είναι το τελικό, το συνολικό, το οριστικό κονδύλιο που θα δοθεί για την Ανατολική και Δυτική Θεσσαλία. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, πρέπει να μας πείτε ποια θα είναι η ενδοθεσσαλική κατανομή κατά νομό αυτού του ποσού. Το θέμα που σας θέτω είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας, γιατί έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν σε έναν παραγωγό, για να ενταχθεί σ' αυτό το πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα δοθούν στον παραγωγό, προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια παραγωγής που θα υποστεί λόγω μείωσης των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί.
Βεβαίως, έρχομαι και σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο αναφέρατε, αλλά πιστεύω ότι και εδώ υπάρχει μία ασάφεια. Ειπώθηκε στη Βουλή από την κυρία Αποστολάκη, λέγεται σήμερα και από εσάς ότι οι παλαιοί παραγωγοί που ενετάχθησαν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν στο καινούργιο και επικαλείσθε έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό. Υπάρχει ισχυρός αντίλογος, κύριε Υφυπουργέ.
Εγώ θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ για να μην πω ότι λέτε ψέματα, να μου πείτε, βάσει ποιού κανονισμού ευρωπαϊκού, ποιού άρθρου, ποιας παραγράφου, γίνεται αυτός ο αποκλεισμός που επιχειρείτε να κάνετε των παλαιών παραγωγών που ενετάχθησαν ήδη στο πρόγραμμα. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι εάν δεν μας τα πείτε αυτά, τότε χρησιμοποιείτε ένα έωλο προσχηματικό επιχείρημα για ακατανόητους λόγους, εις βάρος των Θεσσαλών παραγωγών. Εμείς θεωρούμε, αντιθέτως, ότι οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί επιτρέπουν, όταν λείπει το πρόγραμμα μιας προγραμματικής περιόδου, όλοι οι παραγωγοί να ξανακάνουν αιτήσεις και να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ως νέες εντάξεις.
Άρα, λοιπόν, εδώ τώρα θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, για να πέσουν οι μάσκες και τα προσχήματα, να επικαλεστείτε ευρωπαϊκό Κανονισμό, άρθρο και παράγραφο του Κανονισμού αυτού. Διαφορετικά, με λύπη μου θα πω ότι ψεύδεστε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Διαβάζοντας την ερώτησή σας και συλλέγοντας τα στοιχεία για να απαντήσω, κύριε Ροντούλη, δεν είχα υπ’ όψιν μου ότι θα θέλατε το άρθρο και την παράγραφο του Κανονισμού. Θα σας το δώσω, αμέσως μόλις τελειώσουμε. Όμως, πρέπει να σας ρωτήσω το εξής απλό πράγμα. Με τα προηγούμενα προγράμματα είχαμε με τις συμβάσεις του 2005 τρεις χιλιάδες εξακόσιους περίπου παραγωγούς και με τις συμβάσεις του 2006 χίλιους τριάντα τέσσερις, τετρακόσια σαράντα δυο χιλιάδες στρέμματα συν εκατόν δεκατέσσερις χιλιάδες.
Η άποψη η δική σας είναι ότι τα προγράμματα της νιτρορύπανσης πρέπει να πάνε αποκλειστικά στους ίδιους τους παραγωγούς, όταν οι μελέτες λένε ότι πράγματι υπάρχει βελτίωση των αγαθών και των υδάτων και να αφήσουμε τις άλλες περιοχές και τους άλλους παραγωγούς στο έλεος του Θεού; Εκτός και αν μου πείτε ότι υπάρχουν απεριόριστοι πόροι -που δεν ξέρω εσείς πού θα τους βρείτε- για να κάνουμε πρόγραμμα απονιτρορύπανσης σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς πρέπει να έχει προτεραιότητες το πρόγραμμα της απονιτροποίησης. Παραδείγματος χάρη, το πρόγραμμα στην κοιλάδα του Στρυμόνα δημιούργησε τεράστιες επιπτώσεις στο Μαλιακό Κόλπο και το γνωρίζετε, ψόφησαν τα ψάρια. Άρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση κάνει μία κατανομή με βάση τα εντοπισμένα προβλήματα, μεταξύ των οποίων την πρώτη προτεραιότητα έχει η Θεσσαλία, αλλά δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά περιορισμένο στη Θεσσαλία το πρόγραμμα. Και δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά περιορισμένο στους ίδιους παραγωγούς που έχουν κάνει χρήση. Διότι τότε θα αδικήσουμε τους υπόλοιπους Θεσσαλούς και εσείς υποθέτω ότι υπερασπίζετε το σύνολο των Θεσσαλών.
Επομένως, κύριε Ροντούλη, ανεξάρτητα από την παράγραφο και το άρθρο του Κανονισμού για το οποίο θα συζητήσουμε -γιατί η δική μας Υπηρεσία, ειδική υπηρεσία που ασχολείται με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αυτό υποστηρίζει- το πραγματικό πρόβλημα είναι, αν οι διαθέσιμοι πόροι θα πάνε σε περιοχές που δεν έχουν κάνει χρήση του προγράμματος και θα πάνε και σε άλλους παραγωγούς που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του προγράμματος. Και επειδή πράγματι, σωστά επισημάνατε ότι τα γεωπεριβαλλοντικά είναι το ποσό που αναφέρθηκα εγώ ενώ η απονιτροποίηση είναι το ποσό που αναφερθήκατε εσείς, με τις προσπάθειες που κάναμε να τα εξασφαλίσουμε -γιατί σας είπα ήταν μηδέν το πρόγραμμα- πρέπει να κάνουμε μία ορθολογική κατανομή.
Επομένως, κύριε Ροντούλη, για το πόσοι παραγωγοί και πόσα στρέμματα θα είναι στη Θεσσαλία, θα σας το πω, όταν το πρόγραμμα προκηρυχθεί. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας το πω. Την κατεύθυνση της Κυβέρνησης, όμως, θέλω να προσδιορίσω και τις δεσμεύσεις του Υπουργού που τις έκανε στη Λάρισα, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, να επαναλάβω. Να είστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη και οφείλετε και εσείς, ως Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, να μην αδικείτε περιοχές και ιδιαίτερα με πολύ μικρά προγράμματα, όπως της Κορώνειας και του Αργολικού Πεδίου που ήταν έτοιμες και οι πόροι ήταν εξασφαλισμένοι.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου