Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Οι αδυναμίες των ελέγχων κοστίζουν ακριβά στη χώρα

ImageΤο συνολικό ποσό των 343.692.631 ευρώ θα αναγκαστεί να επιστρέψει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω αδυναμιών στο σύστημα ελέγχων του οργανισμού πληρωμών. Με απόφαση της ΕΕ που δημοσιεύτηκε την 4η Νοεμβρίου 2010, η Κομισιόν εξαιρεί από την κοινοτική χρηματοδότηση «λόγω μη συμφωνίας προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), τμήμα Εγγυήσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Σταφίδα, καπνός και αιγοπρόβατα στο στόχαστρο

Η χώρα μας παρουσιάζει αδυναμίες ιδιαίτερα στο καθεστώς ενισχύσεων για τη σταφίδα, λόγω της ανεπάρκειας των επικουρικών ελέγχων. Αδυναμίες παρατηρούνται επίσης στη διαχείριση των αιτήσεων ενίσχυσης, αλλά και στις πριμοδοτήσεις κρεοπαραγωγής για προβατίνες και αίγες.

Όσον αφορά τις πριμοδοτήσεις για τον καπνό χρήματα θα επιστραφούν για τρεις λόγους: «έγκριση μη επιλέξιμων πρώτων μεταποιητών», «μεταβίβαση συμβάσεων καλλιέργειας» και «καθυστερημένες παραδόσεις καπνού».

Αλλά και η πολλαπλή συμμόρφωση «στοιχίζει» στην Ελλάδα, λόγω αδυναμιών όσον αφορά τη διαχείριση και τους ελέγχους του συστήματος.

Τέλος το ποσό των 16 480 990,57 ευρώ για συνοδευτικά μέτρα αγροτικής ανάπτυξης - τμήμα εγγυήσεων δεν αναγνωρίζεται λόγων ανεπαρκών ελέγχων ΣΑΑ-ΣΓΠ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από τους διενεργηθέντες ελέγχους, τα αποτελέσματα των διμερών συζητήσεων και τις διαδικασίες συμβιβασμού προέκυψε ότι ένα μέρος των δαπανών που δηλώθηκαν από τα κράτη μέλη δεν πληροί τον εν λόγω όρο και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΓΤΠΕ, τμήμα Εγγυήσεων, το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ. Εκτός από την Ελλάδα, παρατυπίες που θα στοιχίσουν λιγότερο ή περισσότερο ακριβά, διαπιστώθηκαν και σε άλλες 16 χώρες: Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σουηδία και Ουγγαρία.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: