Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Κοινή Επιστολή στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, των Γεωπόνων στο Παράρτημα Κ. Ελλάδος

Λάρισα 6 Αυγούστου 2020

Κοινή Επιστολή στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ  των Γεωπόνων Παραρτήματος Κ. Ελλάδος

Αγαπητοί συνάδελφοι, πρόσφατα εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020, ΦΕΚ 2773/Β/8-7-2020, που αφορά τον καθορισμό των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (Α' 92).

Με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση, επιχειρείται επιτέλους προς την ορθή κατεύθυνση, η αντιμετώπιση παραλείψεων της Διοίκησης στο ζήτημα των δασικών χαρτών και των προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα, τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγικής γης, στην οποία επενδύθηκαν εθνικά και ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ γενεές αγροτών την αξιοποίησαν καλλιεργώντας υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα προς όφελος της διατροφικής μας επάρκειας.

Υπολογίζονται επιτέλους, οι εκτάσεις αυτές που περιλαμβάνονται στις πράξεις της διοίκησης εδώ και πολλές  γενεές, περίπου τα τελευταία 100 έτη, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, στους ψηφιοποιημένους χάρτες που εγκρίθηκαν προσφάτως από την Ε.Ε. ως αγροτικές εκτάσεις, δικαιώνοντας νομικά τους επιστήμονες συμβολαιογράφους, τοπογράφους και φυσικά τους συναδέλφους  Γεωτεχνικούς μελετητές και όσους ασχολούνται με σχέδια βελτίωσης μελέτες και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, αναγνωρίζοντας ως σύννομες τις υπογραφές των επιστημόνων για την αξιοποίηση τους και την άντληση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι πρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, που κρίθηκαν άκυρες από το ΣΤΕ, είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από την αμφισβήτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατόχων τους, τη δημιουργία προβλημάτων σε σχέση με τη νόμιμη γεωργική εκμετάλλευση τους, αλλά ακόμη με τη μεταβίβαση των ακινήτων, την δήλωσή τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και ιδίως, με τη λήψη επιδοτήσεων, την άντληση ευρωπαϊκών πόρων, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δεδομένης της πρότερης χαοτικής κατάστασης, για τον εσφαλμένο χαρακτηρισμό των αγροτικών εκτάσεων, που αμφισβητούνταν από τους καλλιεργητές τους και των χιλιάδων αντιρρήσεων που είχαν υποβληθεί σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της πρόσφατης επανάκτησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) και απόδοσης τους στους δικαιούχους.

Δεδομένης της συμβολής των εκτάσεων αυτών, στο ΑΕΠ της χώρας.

Δεδομένης της φιλοπεριβαλλοντικής καλλιέργειας τους, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής.

Δεδομένης της προσπάθειας συμμόρφωσης της Διοίκησης, με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επανήλθαμε, με πρωτοβουλία της Πολιτείας και τις πολυάριθμες εισηγήσεις των συναδέλφων επιστημόνων Γεωτεχνικών, έστω και μερικώς στην κανονικότητα.

 Είναι λοιπόν άτοπες, οι προσπάθειες αποσύνθεσης αυτής της θετικής πρωτοβουλίας της Πολιτείας, για ένα τόσο καίριο ζήτημα, με γνώμονα ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης, με μικρόπνοες συνδικαλιστικές ή αντιπολιτευτικές τακτικές και μάλιστα από συναδέλφους Γεωτεχνικούς, αγνοώντας πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ.

Καλούμε το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να στηρίξει το κύρος του Επιμελητηρίου και των Γεωτεχνικών, αγνοώντας προσπάθειες που με πρόσχημα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων που όλοι σεβόμαστε, θα οδηγήσουν σε λανθασμένες νομικές ενέργειες, οι οποίες θα κωλυσιεργήσουν την οριστική επίλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος αναμόρφωσης και σύνταξης των οριστικών δασικών χαρτών, γεγονός που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς, τους πολίτες, τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.

Οι πρόεδροι:

Δημήτριος Ντογκούλης, ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδος

Κωνσταντίνος Γιαννακός, Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας

Κωνσταντίνος Λάμπρος, Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας

Γεώργιος  Κυριάκης, Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Τρικάλων

Κωνσταντίνος  Κυρίτσης, Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Καρδίτσας

Ευάγγελος Μόσχος, Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Φθιώτιδας & Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: