Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Στον αέρα πολλές πληρωμές αγροτών και προγράμματα λόγω της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

 


Στον αέρα πολλές πληρωμές αγροτών και προγράμματα λόγω της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο έληξε και τα συστήματα έπεσαν.

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση έχει περιέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τη λήξη της σύμβασης του τεχνικού συμβούλου το 2020, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός για τυχόν επιπτώσεις στις πληρωμές των αγροτών το επόμενο διάστημα, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν φταίνε.

Μετά το φιάσκο με τις ενστάσεις τις εξισωτικής που τραβήχτηκαν πίσω, με αποτέλεσμα να την... πληρώνουν (ποιοι άλλοι;), οι ίδιοι οι παραγωγοί, αφού δεν ξέρουν αν ποτέ θα πληρωθούν, εμφανίζονται νέες δυσλειτουργίες. Έτσι χιλιάδες αγρότες που απευθύνονται αυτές τις ημέρες στα ΚΥΔ για να ρυθμίσουν θέματα και εκκρεμότητες στις δηλώσεις τους διαπιστώνουν ότι τα ΚΥΔ είναι με δεμένα χέρια γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα. Πρόσβαση στο σύστημα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι περιφερειακές του διευθύνσεις, καθώς ο τεχνικός σύμβουλος, έχει σταματήσει να υποστηρίζει τα αιτήματα του οργανισμού.

Γνώστες της κατάστασης επισημαίνουν με νόημα ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κινδυνεύουν να πάνε πίσω αρκετές πληρωμές των αγροτών (π.χ. οι συνεδεδεμένες που πληρώνονται τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη, οι εκκρεμότητες κορονοενισχύσεων), ενώ τίθεται γενικότερα επ’ αμφιβόλω αν και κατά πόσο μπορεί να τρέξουν το επόμενο διάστημα ενισχύσεις της τάξης των 3,3 δις ευρώ (άμεσες ενισχύσεις, διάφορες δράσεις μέσω ΠΑΑ), ακόμα και το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σημειωτέον ότι το ελληνικό κράτος είχε περιθώριο τόσα χρόνια να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να προετοιμάσει το έδαφος, όμως ως συνήθως δεν το έκανε μπαίνοντας σε περιπέτειες γενικώς, αφού αν μαθευτεί η κατάσταση στις... Βρυξέλλες, δεν αποκλείονται πρόστιμα και καταλογισμοί.

Οι πληροφορίες θέλουν το νυν πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνη Παπά, που ανέλαβε πρόσφατα τον οργανισμό, ιδιαίτερα θορυβημένο με την όλη κατάσταση, αφού μετά το κάζο με την πληρωμή της ενιαίας του 2020 και περικοπές, διαφαίνονται νέες εμπλοκές στο άμεσο μέλλον.

Προσπάθεια για να επιλύσει τις αρρυθμίες αυτές των τελευταίων ημερών φέρεται να κατέβαλε και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, φέρνοντας νέα πρόσωπα στη Δομοκού για το ΟΣΔΕ, προσπάθεια όμως, που αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, δεν... περπάτησε.

Αγρότες και ΚΥΔ που επικοινωνούν με τον ΑγροΤύπο, κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις και ζητούν λύσεις άμεσα.

agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: