Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ- ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ MASTER

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ- ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ MASTER




ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ

ΠΟΣΓ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ ΜΑΡΤΙΟΣ-2010



ΠΟΣΓ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ ΜΑΡΤΙΟΣ-2010





ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ

Αναβαθμίζεται το ενδιαφέρον για την κυματική ενέργεια

TO δυναμικό της ενέργειας από τον θαλάσσιο κυματισμό (κυματική ενέργεια) μπορεί να έχει αξιοσημείωτη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Eρευνες έχουν δείξει ότι η κυματική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ως το 2030. Η κυματική ενέργεια παρουσιάζει όλα τα οφέλη των ΑΠΕ αλλά και ειδικότερα πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό της μεγάλης πυκνότητα ενέργειας και της μικρής οπτικής όχλησης, ακόμα και αν οι συσκευές εγκαθίστανται σε απόσταση που είναι ορατές από την ακτή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι βυθισμένο στη θάλασσα.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η ερευνητική πειραματική διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, υπάρχουν αρκετά μη τεχνικά εμπόδια τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και ξεπεραστούν, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάπτυξη της νέας αυτής αγοράς.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό έργο WAVEPLAM (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη), διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλατεία Καραϊσκάκη) ημερίδα με τίτλο: «Κυματική ενέργεια: Δυναμικό, εμπόδια και προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς». Το έργο WAVEPLAM έχει ως στόχο τον περιορισμό ή και την άρση των μη τεχνολογικής φύσης εμποδίων, που θα προκύψουν όταν μεγάλης κλίμακας εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών θα είναι έτοιμες προς εγκατάσταση.
Πηγή: Express.gr

Ο Μπαρόζο επιδιώκει να επιβάλει την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην ΕΕ.

Βέλγιο - ΕΕ: Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δηλώνουν "σοκαρισμένοι" από την έγκριση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δήλωσαν σήμερα "σοκαρισμένοι" από την χωρίς προηγούμενο έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία BASF."Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του. "Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε. "Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του (προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. "Είμαστε κατά της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας", αναφέρει ο Λούκα Ζάια σε ανακοίνωσή του. "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προωθήσουμε ένα κοινό μέτωπο με όλες της χώρες που επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες", υπογράμμισε ο Ζάια, που ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά και αντιτίθεται έντονα στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.


πηγή:europa.eu ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ. πρακτ.

Παχαίνουν τα φρούτα;

Tα καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερά και δροσερά, είναι άριστη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και βέβαια νερού, που τόσο το έχουμε ανάγκη μέσα στη ζέστη το καλοκαίρι, μας βοηθούν να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Eκτός όμως από το να τα απολαμβάνουμε σκέτα, τα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με πολλές τροφές, δίνοντάς πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας και λίγων θερμίδων. Aυτό το καλοκαίρι λοιπόν δοκιμάστε και πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων και άλλων τροφών, απολαύστε τη γεύση τους και κερδίστε σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Φυσικά και τα φρούτα έχουν θερμίδες, όμως αυτές είναι λίγες και απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Τα σάκχαρα των φρούτων μεταβολίζονται άμεσα από το πεπτικό μας σύστημα, ενώ τα φρούτα μας προσφέρουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μας ενισχύουν τον οργανισμό μας ενάντια στην γρίπη και τον καρκίνο.

Καλοκαιρινά φρούτα, θερμιδική αξία (ανά 100gr):
ΣYKA
Eνέργεια:.............................80 kcal
Nερό:...................................77,5 %
Bιταμίνη C: .......... ................6 mg

KAPΠOYZI
Eνέργεια:............................ 26 kcal
Nερό:...................................92,6 %
Bιταμίνη C:...........................9,6 mg

ΠEΠONI
Eνέργεια: ..............................33 kcal
Nερό:......................................90,6 %
Bιταμίνη C:..............................23 mg

POΔAKINA
Eνέργεια: ..............................38 kcal
Nερό:.......................................89,1 %
Bιταμίνη C:...............................4 mg

ΣTAΦYΛIA
Eνέργεια: ...............................69 kcal
Nερό:.......................................81,6 %
Bιταμίνη C:...............................10,8 mg

ANANAΣ
Eνέργεια: ................................52 kcal
Nερό:.......................................85,3 %
Bιταμίνη C:................................17 mg

ΓKPEΪΠΦPOYT
Eνέργεια: ...................................41 kcal
Nερό:..........................................88,4 %
Bιταμίνη C:..................................38 mg
πηγή: agro-help.com

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΓΠΑ:«ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ–ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ–ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ » Λάρισα 19 ΕΩΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:«ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ–ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ » Λάρισα, 19-20-21/03/2010 (25ώρες)


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, οργανώνει στις 19, 20 και 21 Μαρτίου του 2010, στη Λάρισα, Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Απεντομώσεις-Μυοκτονίες-Απολυμάνσεις σε Κατοικημένους Χώρους», που απευθύνεται σε Γεωτεχνικούς και άλλους επιστήμονες που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την διαχείριση και αντιμετώπιση των ζωικών εχθρών και των άλλων συναφών προβλημάτων στο αστικό περιβάλλον. Εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου, το ως άνω σεμινάριο απευθύνεται επίσης σε στελέχη Δήμων, Νομαρχιών και άλλων υπηρεσιών, που είναι αρμόδια για τα θέματα διαχείρισης των προβλημάτων αυτών στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και άλλοι εξέχοντες αναγνωρισμένοι επιστήμονες του κλάδου.
Στο υπόψη σεμινάριο καλύπτονται θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως τα έντομα Υγειονομικής Σημασίας, τους ζωικούς εχθρούς των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, την αντιμετώπιση των τρωκτικών κλπ. Με βάση το πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται αναλυτικά παρακάτω, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαρκή επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση για την αντιμετώπιση των διαφόρων ζωικών εχθρών στο αστικό περιβάλλον, καθώς και τη σχετική νομοθεσία που διέπει την όποια λήψη μέτρων ελέγχου σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι το αστικό περιβάλλον.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Σεμιναρίων του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος (οδός Καψούρη 4, 3ος όροφος, Λάρισα)
Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 25 ώρες, ενώ στους εκπαιδευόμενους μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους θα χορηγηθεί και σχετική βεβαίωση.


Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα που ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο των απεντομώσεων, των μυοκτονιών, των απολυμάνσεων και την αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών στους κατοικημένους χώρους. Η εκπαίδευση στη θεωρία και στις σύγχρονες Τεχνικές Εφαρμογές, έχει σκοπό να προσφέρει βασικές και εξειδικευμένες γνώσεις στα σχετικά αντικείμενα, με στόχο την άμεση εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην πράξη.
Το σεμινάριο καλύπτει θεωρητικά και πρακτικά τις σύγχρονες μεθόδους εφαρμογής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και άλλοι εξέχοντες αναγνωρισμένοι επιστήμονες του κλάδου.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν την καταπολέμηση - αντιμετώπιση των παρακάτω :
Ÿ Μυκήτων, Ιών, Βακτηρίων και άλλων παθογόνων.
Ÿ Εντόμων και ακάρεων υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες, κουνούπια, μύγες, φλεβοτόμοι, ψύλλοι, ψείρες, κοριοί, μυρμήγκια, τσιμπούρια, ακάρεα σκόνης κλπ).
Ÿ Ξυλοφάγων εντόμων.
Ÿ Εντόμων και ακάρεων τροφίμων και αποθηκευμένων προϊόντων .
Ÿ Τρωκτικών.
Ÿ Άλλων επιβλαβών οργανισμών (φίδια, σκορπιοί, αράχνες, σαρανταποδαρούσες, νυχτερίδες, κεντροφόρα υμενόπτερα κλπ).
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις εφαρμογές.
Το σεμινάριο -διάρκειας 25 ωρών- θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος στις 19-20-21/03/2010 (ημέρες: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα). Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση.

Το ποσό συμμετοχής για κάθε εκπαιδευόμενο ανέρχεται σε 370 € (Αρ. Λογαριασμού για κατάθεση του ποσού: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 099 – 60 – 8340 -43 Νικόλαος Σπυρόπουλος του Βασιλείου) .
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ \ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΕΩΣ: Δευτέρα 15/ 03/2010
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 6945173607, 210 8675640, Φαξ: 210 8675881, 210 5294067 (κ. Γεωργία Τάτση ).email: gtatsi@yahoo.gr


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ -ΩΡΑ -ΘΕΜΑΤΑ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19/03/2010 - 14-18
Έναρξη - Εισαγωγική Ομιλία - Προτεραιότητες Σεμιναρίου – Παρουσίαση Εκπαιδευτών
Εντομοκτονίες- Μυοκτονίες- Απολυμάνσεις
Νομοθετικό Πλαίσιο
Εγκρίσεις Σκευασμάτων
Σύγχρονες Τάσεις
Γ. Καραντούνιας &Όλοι οι Εκπαιδευτές, Η. Κιούλος
18-20
Ακάρεα αποθηκών
Ακάρεα Υγειονομικής Σημασίας
Έντομα Δημόσιας Υγείας
Εργαστήριο - Μέσα Παρατήρησης - Αναγνώριση
Χρ. Αθανασίου, Στ. Θωμαΐδης

ΣΑΒΒΑΤΟ
20/03/2010 -9-12
Φερομόνες, Παγίδες, Έντομα αποθηκών
Ξυλοφάγα έντομα- Τερμίτες
Θεωρία- Εργαστήριο
Χρ. Αθανασίου, Στ. Θωμαΐδης, Γ. Τάτση
12-13 Εργαστήριο
Χρ. Αθανασίου

13-14 Διάλειμμα - Γεύμα
14-15 Εργαστήριο
Χρ. Αθανασίου ,Στ. Θωμαΐδης ,Γ. Τάτση
15-16 Έλεγχος Ποιότητας Πόσιμου Νερού
Γ. Καραντούνιας

16- 17 Απολυμάνσεις- Απολυμαντικά σκευάσματα
Λ. Φωτέλης
18- 20 Συσκευές καταπολέμησης Εντόμων Υγειονομικής Σημασίας, Νέες Μέθοδοι καταπολέμησης σε κατοικημένους χώρους
Π. Γούλας

ΚΥΡΙΑΚΗ
21/03/2010 - 9-13

Μυοκτονίες σε Κατοικημένους Χώρους.
Επιδείξεις Μέσων Εφαρμογής
Έντομα Υγειονομικής Σημασίας
Εργαστήριο – Ασκήσεις
Χρ. Αθανασίου ,Στ. Θωμαΐδης ,Γ. Τάτση
13-14
Διάλειμμα- Γεύμα
14-19
Λοιπές Καταπολεμήσεις-Εφαρμογές- Ασκήσεις
Ερωτήσεις, Συμπεράσματα, Προοπτικές, Συζήτηση.
Αξιολόγηση Σεμιναρίου
Όλοι οι Εκπαιδευτές

ΓΕΩΤΕΕ ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός Γεωπόνων από τη διαδικασία επιλογής εμπειρογνωμόνων για χημικές δοκιμές σε τρόφιμα»


ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός Γεωπόνων από τη διαδικασία επιλογής εμπειρογνωμόνων για χημικές δοκιμές σε τρόφιμα»

Με αφορμή διαμαρτυρίες γεωπόνων μελών μας, σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία επιλογής εμπειρογνωμόνων του Ε.ΣΥ.Δ. για τις χημικές δοκιμές σε τρόφιμα, διαπιστώσαμε ότι, πράγματι, έχετε αναρτήσει στην ιστοσελίδα σας σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία θέτετε ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την υποβολή αίτησης από κάποιο ενδιαφερόμενο, την κατοχή πτυχίου χημικού ή χημικού μηχανικού.
Αναφορικά με τον παραπάνω επιχειρούμενο αποκλεισμό των γεωπόνων μελών, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Όπως προκύπτει από τα Προγράμματα Σπουδών τους, οι γεωπόνοι και ιδίως οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της αυτής κατεύθυνσης των υπόλοιπων γεωπονικών Σχολών και Τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, έχουν παρακολουθήσει, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο, μαθήματα όπως: Γενική Μικροβιολογία, Γενική Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Χημεία Τροφίμων, Βιοχημεία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Μικροβιολογία Γάλακτος, Υγιεινή Τροφίμων – Τοξικολογία, Αναλυτική Χημεία, Ανάλυση Τροφίμων, Φυσικοχημεία Τροφίμων, Ποιοτικό Έλεγχο και Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων, Οινολογία – Οινοπνευματώδη Ποτά, Γαλακτοκομία κ.α.., τα οποία σαφώς και καλύπτουν τις απαιτήσεις των αναλύσεων οι οποίες αναφέρονται στην πρόσκληση την οποία έχετε αναρτήσει.
Από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ιδίως αυτές των άρθρων 8 (παράγραφοι θ, κ, μβ, μγ, μδ) και 9 (παράγραφοι ζ, κγ, κδ), συνάγεται ότι η ενασχόληση των γεωπόνων με τον ποιοτικό (άρα και τον χημικό) και τεχνολογικό έλεγχο των τροφίμων, αποτελεί αναφαίρετο επαγγελματικό τους δικαίωμα.
Με βάση τα προαναφερόμενα δικαιώματα και την ιδιαίτερη επιστημονική τους κατάρτιση, άλλωστε, οι παραπάνω επιστήμονες προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους, με απόλυτη επιτυχία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (Ε.Φ.Ε.Τ., βιομηχανίες τροφίμων, ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων κ.α.).
Δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα αποκλεισμού των γεωπόνων από την εν λόγω διαδικασία, μία νομική διάταξη του 1934, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και δικαιωμάτων και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Ο επιχειρούμενος αποκλεισμός των γεωπόνων από την εν λόγω πρόσκληση, οδηγεί στη μη σωστή αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, περιορίζει τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησής τους και στερεί από το κοινωνικό σύνολο, το οποίο απαιτεί αξιόπιστες διαδικασίες ελέγχων, που αφορούν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ως καταναλωτή, από ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Πέραν τούτων, από τον Πίνακα των Προσόντων Αξιολογητών για τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 του υπ’ αριθ. Ε.ΣΥ.Δ. ΚΡΙΤΑ/02/02/5.11.2009 εγγράφου σας, διαπιστώνουμε ότι αποκλείονται από τον Τομέα Περιβαλλοντικών Δοκιμών όλοι οι γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι) και από τους Τομείς Χημικών και Μικροβιολογικών Δοκιμών οι γεωπόνοι, παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω αποτελούν πεδία των επιστημονικών τους γνώσεων και των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Με βάση όσα εκτέθηκαν παραπάνω, θεωρούμε ότι θίγονται αδικαιολόγητα τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών μας, γι αυτό και ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα:
Α) Στην τροποποίηση της πρόσκλησης την οποία έχετε αναρτήσει στο διαδίκτυο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους γεωπόνους – επιστήμονες τροφίμων να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής εμπειρογνωμόνων, παρατείνοντας ταυτόχρονα για ευνόητους λόγους και για εύλογο χρονικό διάστημα, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.
Β) Στην αναθεώρηση του εγγράφου Ε.ΣΥ.Δ. ΚΡΙΤΕ /02/02/5.11.2009 με τίτλο «Κριτήρια ικανότητας αξιολογητών και εμπειρογνωμόνων του Ε.ΣΥ.Δ.» και στη διόρθωση του Πίνακα για τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, προσθέτοντας τις ειδικότητες των γεωτεχνικών, όπως ακριβώς επισημάνθηκαν παραπάνω.
Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε άλλη ενέργειά μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: 5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2010, η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, με μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς αριθμού (τη συνάντηση παρακολούθησαν περίπου 600 σύνεδροι), όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος. Καθ όλη τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο των εισηγήσεων από όλους τους σύνεδρους.



Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο Αντινομάρχης κ. Κ. Σπανούλης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θ. Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Κ. Σκόρδας. Παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Ε. Πασπάτης, ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Ν. Κακκαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ κ. Μ. Ιακωβάκης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Ν. Ζιούβας, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας κ. Ι.Τσιτσιπής, ο εκπρόσωπος του παραρτήματος Ανατολικής Αττικής κ. Κ. Μπεκιάρης, οι Πρόεδροι των Γεωπονικών Συλλόγων Λάρισας κ. Δ. Σοφολόγης και Μαγνησίας κ. Κ. Λάμπρος, ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Ι. Τσιμπλούλης και ο Δ/ντής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Δ. Ζδουκόπουλος, καθώς και ο Δ/ντής Διαχείρισης Υδάτων της Περιφέρειας κ. Αθ. Μπράχος.





Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Φυτοπροστασία, ποιότητα και ασφάλεια γεωργικών προϊόντων-τροφίμωνΤο θέμα επιλέχθηκε από την οργανωτική επιτροπή με σκοπό τα συμπεράσματα του συνεδρίου να συμβάλλουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη γεωργία μας, όπως η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή.




Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 47 εισηγήσεις και καλύφθηκε όλο το φάσμα των σχέσεων της φυτοπροστασίας με την ποιότητα και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις αναφέρθηκαν σε σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια στα οπωροφόρα, στα μηλοειδή, στο αμπέλι, στην ελιά, στα κηπευτικά, στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και στα υπολείμματα. Έξι (6) εισηγήσεις αναφέρθηκαν στην προστασία των καλλιεργειών και των γεωργικών προϊόντων από εχθρούς και παθογόνα καραντίνας, ώστε να υποστηριχθούν οι εξαγωγές των προϊόντων μας. Εννέα (9) εισηγήσεις αναφέρθηκαν στους ελέγχους που γίνονται και στην νομοθεσία που διέπει τη χρήση, την κυκλοφορία, τους περιορισμούς, την συμπεριφορά και τις επιδράσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους σύγχρονης εφαρμογής και υπεύθυνης διαχείρισής τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν τέσσερις (4) εισηγήσεις στη Νομοθεσία διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αλλά και στις επιπτώσεις της νομοθεσίας στη φυτοπροστασία των καλλιεργειών. Δύο (2) εισηγήσεις αναφέρθηκαν σε εχθρούς του αστικού περιβάλλοντος και στα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας στο αστικό περιβάλλον. Τέλος με τέσσερις (4) εισηγήσεις έγινε αναφορά στην υποστήριξη της φυτοπροστασίας από τη γεωργική έρευνα, τις γεωργικές προειδοποιήσεις, την κατάρτιση των γεωπόνων που ασχολούνται με τη Φυτοπροστασία και των αγροτών που εφαρμόζουν Φυτοπροστασία στις καλλιέργειές τους.

Τα πρώτα συμπεράσματα-διαπιστώσεις του συνεδρίου είναι:

  1. Τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο (καθαρά) από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας του καταναλωτή. Βέβαια, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών ελέγχων και γρηγορότερη προσαρμογή στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η διασφάλιση της ποιότητας της υγιεινής καθώς και της υποστήριξης των προϊόντων μας.

geotee.gr

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τα λαχανικά είναι υβρίδια ;

Τα λαχανικά είναι υβρίδια ;
των ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ,
ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ
Πάνω από το 80% των λαχανικών και των φρούτων που τρώμε σήμερα είναι υβρίδια. Το ΟΙΚΟ προσφέρει έναν πλήρη οδηγό για το τι είναι, τι διαφορά έχουν από τις ποικιλίες, γιατί κατέκλυσαν την αγορά, πώς να τα αναγνωρίζουμε και πώς να αναζητούμε ντόπιες ποικιλίες.
Τα περισσότερα λαχανικά και κάποια από τα φρούτα που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους, ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών, με στόχο να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Και αν η καλλιέργειά τους στα μέσα του 20ού αιώνα έδωσε κάποιες λύσεις σε διατροφικά προβλήματα, τα πράγματα έχουν φτάσει σήμερα στο άλλο άκρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα αλλά και τη... γεύση.
Τα υβρίδια εξοστράκισαν τις παραδοσιακές ποικιλίες και φτάσαμε στον παραλογισμό η καλλιέργεια ποικιλιακών σπόρων και η διάθεση προϊόντων από αυτά να είναι παράνομη. Πώς; Οι αγρότες δεν επιτρέπεται να εμπορευτούν ποικιλίες που δεν είναι εγγεγραμμένες στους εθνικούς καταλόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν κατακλυστεί μόνο από υβρίδια. Ελάχιστες παλαιές ποικιλίες περιλαμβάνονται σε αυτούς, αφού κανένας δεν έχει συμφέρον να μπει στην περίπλοκη διαδικασία κατάθεσης φακέλου προκειμένου να τις εντάξει. Αντίθετα, οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τα υβρίδια έχουν.
Πότε και γιατί εφευρέθηκαν;
«Τα υβρίδια εφευρέθηκαν για να δώσουν λύση σε υπαρκτά προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής γενετικής και βελτίωσης φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Το 1930, στις ΗΠΑ, ένας μύκητας κατέστρεφε σωρηδόν τις καλλιέργειες καλαμποκιού, πλήττοντας σημαντικά την οικονομία». Το υβρίδιο καλαμποκιού, λοιπόν, ήταν ένα από τα πρώτα που παρήχθησαν από τους γεωπόνους. «Στις αναπτυσσόμενες χώρες έδωσαν τροφή στους υποσιτιζόμενους», προσθέτει ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικής Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης. «Το '70, χάρη στα υβρίδια που εξασφάλισαν πλουσιοπάροχες σοδειές καλαμποκιού, μειώθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να γίνει το κρέας μια προσιτή πλέον οικονομικά τροφή για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Τα υπέρ και τα κατά
«Τα πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια υβριδίων είναι ότι προσφέρουν μια καλλιέργεια ανθεκτική στον καύσωνα ή στα παθογόνα, ενώ παράλληλα μπορεί να διορθωθούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά - άρωμα, χρώμα, γεύση και μέγεθος του είδους», λέει ο κ. Δημήτρης Μπιλάλης. «Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα ευρέως καλλιεργούμενα υβρίδια έχουν βασική προτεραιότητα τις υψηλές αποδόσεις. Εν καιρώ αναδείχθηκαν πολλά αρνητικά στοιχεία. Οι υβριδικές καλλιέργειες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ενώ αποδεικνύονται πολύ ευαίσθητες σε παθογόνα, με συνέπεια οι γεωργοί να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών». Παράλληλα, «η ευρωστία των υβριδίων εμφανίζεται μόνο στην πρώτη γενιά, από τη δεύτερη ξεκινά η κατάρρευση, επειδή φέρουν εκφυλιστικά κύτταρα», λέει ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής γενετικής
και βελτίωσης φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γι' αυτό και οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν κάθε χρόνο καινούργιους πληρώνοντας ακριβά. (Ενας υβριδικός σπόρος αγγουριάς, για παράδειγμα, υπολογίζεται στα 30 λεπτά.) Με αυτό τον τρόπο αναπαράγεται ένας φαύλος κύκλος, που αναγκάζει τους παραγωγούς να προμηθεύονται υβρίδια και χημικά φυτοφάρμακα. Ετσι, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και, κατ' επέκταση, και η τιμή πώλησης.
Θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί φυσικά;
Στην περίπτωση ορισμένων ειδών, είναι πιθανόν, αλλά πάρα πολύ σπάνιο. «Τα σταυρογονιμοποιούμενα είδη, όπως το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, το ακτινίδιο και το αγγούρι, θεωρητικά έχουν από τη φύση τους την τάση να κάνουν τέτοιους είδους διασταυρώσεις», διευκρινίζει ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης. «Αυτό δεν ισχύει στα αυτογονιμοποιούμενα είδη, όπως η ντομάτα και η μελιτζάνα». Στα είδη αυτά, όπως εκτιμά ο γενετιστής, δεν ήταν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας υβριδίων, αλλά λειτούργησε ως δέλεαρ η αύξηση του κέρδους. «Αν οι γεωργοί μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλή τιμή με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών, δεν θα κατέφευγαν στα υβρίδια», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η βιομηχανία των υβριδίων
«Οι εταιρείες εμπορίας υβριδίων, που είναι λιγοστές αλλά παντοδύναμες, δεν γνωστοποιούν ποτέ τους «γονείς» του κάθε νέου σπόρου», τονίζει ο κ. Μαυρομάτης. Η διαδικασία δημιουργίας υβριδίων δεν είναι καθόλου εύκολη - απαιτεί πολύ χρόνο, κάποια έτη και τεχνογνωσία. «Για πάνω από δέκα χρόνια κάναμε δοκιμές, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει στο ΟΙΚΟ ο κ. Γιώργος Καπότης, καθηγητής στα ΤΕΙ Μεσολογγίου και «πατέρας» ενός δημοφιλούς υβριδίου κολοκυθιού. Ο κ. Καπότης, εισακούοντας τις ανάγκες της αγοράς, δημιούργησε ένα κολοκύθι όπως το ονειρεύονταν οι έμποροι: «Σε πράσινο χρώμα, ούτε πολύ ανοιχτό ούτε πολύ σκούρο, που μπορεί να κρατά το λουλούδι για πολύ καιρό».
Αυτό το υβρίδιο είναι και ένα από τα ελάχιστα εγχώρια. Οι Ελληνες γεωργοί ως επί το πλείστον αγοράζουν εισαγόμενα. Πρωτοπόροι στον τομέα είναι η Ολλανδία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιαπωνία. Τα «εισαγόμενα» υβρίδια, ωστόσο, έχουν a priori ένα επιπλέον μειονέκτημα: έχουν κατασκευαστεί σε χώρες με διαφορετικά γευστικά πρότυπα και εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Γιατί υπολείπονται στη γεύση;
Στην «πιάτσα» των υβριδίων βρίσκει κανείς κυριολεκτικά ό,τι θέλει: ντομάτα μικρή αλλά μεστή, κατάλληλη για βιομηχανική χρήση, για πολτό ή χυμό, για θερμοκήπιο καθώς και για κάθε ξεχωριστή εποχή του έτους. «Οι ερευνητές δίνουν πραγματική μάχη για να βελτιώσουν κάθε φορά τα παραγόμενα υβρίδια, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυάσεις πολλά χαρακτηριστικά για να κάνεις το τέλειο υβρίδιο. Οι οίκοι σποροπαραγωγής αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα σε κάποιον παράγοντα - ανθεκτικότητα, απόδοση, εμφάνιση…» επισημαίνει ο κ. Μαυρομάτης.
Προς το παρόν, αυτό που διαπιστώνουμε όλοι είναι ότι χάθηκε η ιδιαίτερη γεύση του κάθε προϊόντος. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι οίκοι σποροπαραγωγής έδωσαν έμφαση στην όψη και την αντοχή του προϊόντος, ξεχνώντας όμως το πιο βασικό. «Η γεύση πολλές φορές οφείλεται και στα λάθη των παραγωγών κατά την καλλιέργεια», συμπληρώνει ο κ. Ακουμιανάκης. «Στις μεθόδους, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούν για την καρπόδεση της ντομάτας, όπου δεν αφήνουν χρόνο στο φυτό για να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να αποκτήσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».
Είναι εξίσου θρεπτικά;
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στο ΟΙΚΟ, δεν έχει αποδειχτεί ακόμα ότι υστερούν σε θρεπτικά συστατικά. Η λογική πάντως λέει πως λόγω του ότι είναι πιο παραγωγικά και επιπλέον έχουν αυξημένο ποσοστό νερού στη σύνθεσή τους, ανά μονάδα βάρους έχουν μικρότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.
Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη μονοκρατορία των υβριδίων στην παραγωγική διαδικασία είναι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί. «Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι, εξαιτίας των υβριδίων έχει χαθεί πολύ μεγάλο ποσοστό των παραδοσιακών ποικιλιών, ενώ παράλληλα υπάρχει μια έντονη εξάρτηση των Ελλήνων παραγωγών και κατ' επέκταση όλης της εγχώριας παραγωγής από εταιρείες εμπορίας υβριδίων», τονίζει ο κ. Μαυρομάτης.
Παράλληλα, παραγωγοί και επιστήμονες εκπέμπουν SOS για την εξαφάνιση των ποικιλιών. «Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου 75% του φυτικού γενετικού υλικού και 90% των ντόπιων ποικιλιών έχουν εκλείψει μέσα στα τελευταία 100 χρόνια», λέει η κ. Βαγγελιώ Χρηστίδου, απόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Γεωργία και Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εκπόνησε τη διπλωματική της στο θέμα. «Στην Ελλάδα, μόνο το 1% των εγχώριων ποικιλιών σίτου και το 2 - 3% των λαχανικών, που υπήρχαν πριν από πενήντα χρόνια, διασώζεται υπό καλλιέργεια σήμερα».
«Το μαύρο σουσάμι Χίου έχει εκλείψει», υπενθυμίζει ο κ. Μπιλάλης, «όπως και οι γυμνοκριθοί Μεσολογγίου». Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία -κοινοτική και εθνική- προωθεί τα υβρίδια. «Οι αγρότες δεν επιτρέπεται να εμπορευτούν ποικιλίες που δεν είναι εγγεγραμμένες στους εθνικούς καταλόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν ελάχιστες παλαιές ποικιλίες και πολλά υβρίδια», υπογραμμίζει η κ. Χρηστίδου. «Οι τοπικές ποικιλίες, επομένως, στερούνται εμπορικής δύναμης και οι αγρότες μπορούν να τις καλλιεργήσουν μόνο ιδιωτικά ή να χαρίσουν σπόρο σε φίλους τους».
Τι είναι τα υβρίδια
Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών, με στόχο να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα κατά το δοκούν χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αφού στη διαδικασία παραγωγής των υβριδίων δεν παρεμβαίνει η βιοχημεία. «Υπάρχουν τρία είδη υβριδισμού», εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο κ. Μαυρομάτης. «Ο ενδοειδικός, ο διειδικός και ο σωματικός». Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται ο συνδυασμός χαρακτηριστικών μεταξύ ποικιλιών του ίδιου είδους, η οποία πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα αγροκτήματα. «Γίνεται δηλαδή μεταφορά γύρης μεταξύ των δύο φυτών, για παράδειγμα δύο ειδών ντομάτας». Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται «πάντρεμα» ειδών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Μπορούν να συνδυαστούν χαρακτηριστικά από την ντομάτα και την πατάτα, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια των Σολανωδών, αυτό όμως τις πιο πολλές φορές απαιτεί εργαστηριακή υποστήριξη. Στον σωματικό υβριδισμό, που πραγματοποιείται πάντα σε εργαστήριο, γίνεται ένωση κυττάρων χωρίς την κυτταρική μεμβράνη. Στη χώρα μας, ωστόσο, το 99% των υβριδίων που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή προέρχονται από ενδοειδικό υβριδισμό. Σε άλλες χώρες, από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα αλλά και σπόρους, όπως η Ολλανδία, εδώ και χρόνια καλλιεργούνται υβρίδια όπως η ντοματοπατάτα. Το μέλλον θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στη χώρα μας. Πάντως, ήδη τα υβρίδια αποτελούν μονόδρομο και στην ελληνική συμβατική γεωργία. Στη βιολογική γεωργία καλλιεργούνται σε μεγάλο ποσοστό υβρίδια, αν και είναι πολλοί οι βιοκαλλιεργητές που συλλέγουν και αναπαράγουν δικούς τους σπόρους.
Οδηγίες «πλοήγησης» στη λαϊκή ή στον μανάβη
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% των λαχανοκομικών που πωλούνται σήμερα προέρχονται από την καλλιέργεια υβριδίων. Στα κηπευτικά τα πιο διαδεδομένα υβρίδια είναι αυτά της ντομάτας.
Ακόμη και αν δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε να αγοράσουμε υβρίδια -που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούμε-, επιλέγουμε εκείνα που έχουν καλύτερη γεύση, επικροτώντας την τεχνολογία στην υπηρεσία του καταναλωτή και όχι της αγοράς που προτιμά άνοστες ντομάτες που δεν σαπίζουν με τίποτα. Πώς εντοπίζουμε τα πιο νόστιμα; Με την παραδοσιακή μέθοδο της δοκιμής.
Διαλέγουμε με την όσφρηση και την αφή και όχι με την όραση. Δεν διαλέγουμε τα «όμορφα λαχανικά», αλλά τα μοσχομυρωδάτα και όσα διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Προτιμάμε λαχανικά και φρούτα στον καιρό τους. Ετσι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε ποικιλιακό προϊόν και όχι υβρίδιο.
Στους πάγκους
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Στην περίπτωση της ντομάτας, είναι σχεδόν αδύνατον να βρείτε στην αγορά κάτι εκτός από υβρίδια. Η θρυλική ποικιλία Μπατάλα της Βραυρώνας, μια μεγάλη, άβολη για τα εμπορικά δεδομένα, αλλά πεντανόστιμη ντομάτα, μπορεί να αναζητηθεί μόνο για ένα μήνα του χρόνου στη Βραυρώνα. Τι θα βρείτε; Δώδεκα με δεκαπέντε είναι τα πιο εμπορεύσιμα υβρίδια ντομάτας. Υβριδικοί σπόροι με πολύ καλές αποδόσεις, που δημιουργούν φυτά υψηλής ανάπτυξης. Ετσι έχουμε:
ντομάτες χωρίς σπόρια για παραγωγή πάστας
ντοματάκια τύπου cherrie, τα οποία δεν πρέπει να μπερδεύουμε με το ντοματάκι Σαντορίνης
πιο σκληρές και χονδρόφλουδες εξωτερικά, για να μεταφέρονται εύκολα, που όμως «νερουλιάζουν» εσωτερικά
ντομάτες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο εκτός ψυγείου χωρίς να παθαίνουν τίποτα.
ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Εχει γενικευτεί η καλλιέργεια υβριδίων, που στόχο έχουν την ομοιομορφία και το συγχρονισμό ωρίμασης της παραγωγής έτσι ώστε να είναι εύκολη η συγκομιδή (βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια). Εξαίρεση αποτελεί η ποικιλία Κνωσού, που παράγεται στην Κρήτη. Οι καταναλωτές τα προτιμούν γιατί είναι μικρά και τρυφερά. Προς σύγχυση των τελευταίων, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί και υβρίδιο με την ίδια ονομασία και τα ίδια χαρακτηριστικά!
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι Φλωρίνης είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και πρόκειται για ντόπια ποικιλία. Στα υπόλοιπα είδη έχουν διαδοθεί πολύ τα υβρίδια, αλλά πιθανόν να βρείτε και ποικιλίες λίγο πιο «κακομούτσουνες». Ωστόσο, οι πολύχρωμες (πορτοκαλί- κίτρινες) είναι χωρίς αμφιβολία υβριδικά προϊόντα.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Οι φλάσκες, ως επί το πλείστον, παράγονται από υβριδικές καλλιέργειες. Οι τσακώνικες, όμως, που παράγονται στο Λεωνίδιο, όπως και οι λευκές της Σαντορίνης αποτελούν παραδοσιακές ποικιλίες.
ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ: Προτιμήστε τα μεγάλα και βαριά καρπούζια, τα «παραδοσιακά», έστω και αν δυσκολεύεστε να τα μεταφέρετε. Τα μικρά, γνωστά με την εμπορική τους ονομασία baby ή sugar baby, είναι προϊόν εργαστηριακής προεργασίας (ονομάζονται τριπλοειδείς σειρές και είναι παράγωγα μιας διαδικασίας που διαφοροποιείται από τον υβριδισμό), γι' αυτό και είναι μικρά στο μέγεθος και συχνά άσπερμα. Παρ' όλα αυτά, είναι συνήθως πολύ νόστιμα. Αλλη συνήθης πρακτική στο δημοφιλές φρούτο είναι το μπόλιασμα κολοκύθας, με αποτέλεσμα να αποκτά το καρπούζι πολύ γερό ριζικό σύστημα, που δεν πλήττεται εύκολα από εχθρούς, αλλά και κολοκυθένια γεύση.
ΠΕΠΟΝΙΑ: Παραδοσιακή ποικιλία παραμένει το αργίτικο πεπόνι. Στα υπόλοιπα είδη έχει επέλθει «τεχνητή γονιμοποίηση».
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Υπεύθυνο όργανο για τη φύλαξη των σπόρων είναι η Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ στο Θέρμο Θεσσαλονίκης, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού υπολειτουργεί. Στο εξωτερικό κάθε πόλη έχει τη δική της τράπεζα γενετικού υλικού. Η λύση, συνεπώς, έρχεται συχνά έξωθεν. «Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί κατακτητές συνέλεξαν και από την Ελλάδα σπόρους ποικιλιών, τους οποίους διέσωσαν», εξηγεί ο κ. Μαυρομάτης. «Από τις δικές τους τράπεζες πήραμε δείγματα και προσπαθήσαμε να τα ταυτοποιήσουμε με τις πάλαι ποτέ ελληνικές ποικιλίες». Ο κ. Μαυρομάτης με την επιστημονική του ομάδα επιχειρούν να διασώσουν ποικιλίες οσπρίων και σιτηρών σε αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει και η μη κυβερνητική οργάνωση ΠΕΛΙΤΙ που ιδρύθηκε το 1995. «Το μονόκοκκο σιτάρι, που είχε βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές και χρονολογείται πριν από 8.000 χρόνια, μέχρι πρόσφατα υπήρχε μόνο στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού», εξηγεί ο ιδρυτής της, κ. Παναγιώτης Σταϊνατούδης, που τον περασμένο Μάιο βραβεύτηκε από το Bioversity International ως φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. «Μέσω της προώθησης που κάναμε, το σιτάρι αυτό βρίσκεται σήμερα μέσα σε ψωμί και αλεύρια. Το ίδιο συνέβη και με το δίκοκκο σιτάρι, που διέσωσε το αγρόκτημα Αντωνοπούλου. Παρόμοιο ελπιδοφόρο μήνυμα έρχεται και από τη διάσωση του σέλινου για φύλλο, της ντομάτας-μήλο από τις Σέρρες και το στενοκούκι της Ιθάκης, που καλλιεργούσε ο Λαέρτης». Κάθε Σεπτέμβριο, το δίκτυο δημοσιεύει τα αγροκτήματα απ' όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί δωρεάν σπόρους ποικιλιών.
ΙNFO
Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε ποικιλιακά φρούτα και λαχανικά όπως παλιά ή να καλλιεργήσετε ποικιλιακό σπόρο, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι μέσω της 10ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2010 στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου (έδρα του ΠΕΛΙΤΙ). Μέχρι τότε για πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
ΠΕΛΙΤΙ www.peliti.gr T 25240-22.059
ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ http://www.aegilops.gr/
http://www.kathimerini.gr

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τεύχος 20, ΑγροΤύπος εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα

ΑγροΤύπος εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης



Κλικ στην πρώτη σελίδα, για να ξεφυλλίσετε το Τεύχος 20
Σε αυτό το τεύχος διαβάστε:

Nέες διοικήσεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΕΤ
Εκδηλώσεις της εβδομάδας
Κοινό μέτωπο νομαρχών της Θεσσαλίας για Αχελώο
«Επίσημη πρώτη» του νέου Επιτρόπου στο Συμβούλιο Γεωργίας
Ειδικό κωδικό θα φέρουν τα ελαιόλαδα από το καλοκαίρι
Μικρές αγγελίες
Επιδότηση υδροπονικών καλλιεργειών σε ηλιακά θερμοκήπια
Όλοι οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών
Κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων