Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ο Μπαρόζο επιδιώκει να επιβάλει την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην ΕΕ.

Βέλγιο - ΕΕ: Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δηλώνουν "σοκαρισμένοι" από την έγκριση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δήλωσαν σήμερα "σοκαρισμένοι" από την χωρίς προηγούμενο έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία BASF."Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του. "Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε. "Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του (προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. "Είμαστε κατά της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας", αναφέρει ο Λούκα Ζάια σε ανακοίνωσή του. "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προωθήσουμε ένα κοινό μέτωπο με όλες της χώρες που επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες", υπογράμμισε ο Ζάια, που ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά και αντιτίθεται έντονα στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.


πηγή:europa.eu ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ. πρακτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: