Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Κατσαρός: Να πληρωθούν τα αγροπεριβαλλοντικά

ImageΤην άμεση καταβολή των χρημάτων σε 7.000 παραγωγούς του νομού Λάρισας, ενταγμένους σε γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα για το έτος 2009, ζητά ο Νομάρχης Λουκάς Κατσαρός, με επιστολή του στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.


Παράλληλα ζητά την προκήρυξη, το συντομότερο δυνατόν, των προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, για την επόμενη πενταετία, προκειμένου οι παραγωγοί να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους

Πιο αναλυτικά, ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, στην επιστολή του προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρει τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Στο Νομό Λάρισας με δυο προκηρύξεις του Υπουργείου σας (2005 & 2006) 5 έτους διάρκειας, έχουν ενταχθεί 7.000 παραγωγοί για το έτος 2009 σε γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, μείωση της νιτρορύπανσης, εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας, γενετική διάβρωση, αναβαθμίδες κτλ).

Για την επεξεργασία των φακέλων των παραγωγών αυτών, υπάρχει ήδη μια καθυστέρηση 9 μηνών, αφού η δυνατότητα πρόσβασης στην εξατομίκευση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, μόλις χθες κατέστη εφικτή & μάλιστα με ελλιπή ηλεκτρονική φόρμα επεξεργασίας των δεδομένων πληρωμής.

Εκτός αυτού όμως προστίθεται επί πλέον καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών μετά την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, όπου στο άρθρο 15 προστίθεται η παράγραφος 5 η οποία αναφέρει τα εξής : {Οι "παλαιοί δικαιούχοι" υποχρεούνται να καταθέσουν αίτηση τροποποίησης της σύμβασης και του Σ.Π.Δ. από το έτος εφαρμογής 2009 και μέχρι τη λήξη της πενταετίας, σχετικά με τον αριθμό και την έκταση των αγροτεμαχίων, ώστε να είναι σύμφωνες με την επιλέξιμη ψηφιοποιημένη έκταση των αγροτεμαχίων της ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης 2009 το αργότερο δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της παρούσας. Η ανωτέρω τροποποίηση δεν προσμετράται στο όριο τροποποιήσεων που θέτουν οι οικείες εθνικές διατάξεις}.

Κυρία Υπουργέ

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια οι πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών τελείωναν μέχρι το καλοκαίρι, χρονική περίοδο που οι καλλιεργητικές φροντίδες χρειάζονται πολλά έξοδα μέχρι να ολοκληρωθούν & επειδή για το καλλιεργητικό έτος 2009, οι δικαιούχοι παραγωγοί με όσα αναφέρονται παραπάνω θα πληρωθούν στο τέλος του χρόνου, σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία για όλους, προτείνουμε να πληρωθούν άμεσα όλοι οι παραγωγοί με την υπάρχουσα βάση δεδομένων σε ποσοστό 60-70%. Το υπόλοιπο των χρημάτων τους θα μπορεί να δοθεί μετά την τελική επεξεργασία που προβλέπεται παραπάνω & με την συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου σας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ώστε να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και καλύτερος συντονισμός.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ένα άλλο θέμα το οποίο αφορά πολλούς αγρότες του Νομού μας, που σας θέσαμε στην επίσκεψη μας στο Υπουργείο σας στις 10 Μαΐου 2010 & είναι η νέα προκήρυξη της μείωσης της νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, μετά την τροποποίηση του "Αλ. Μπαλτάτζης" που ήδη πραγματοποιήθηκε. Ευελπιστούμε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως είχατε υποσχεθεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη νέα 5ετία και κυρίως να δοθεί η δυνατότητα ανανέωσης (σε όσους από αυτούς λήγουν οι δεσμεύσεις τους του 2010).

Με εκτίμηση

Ο Νομάρχης Λάρισας

Λουκάς Κατσαρός

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: