Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

"Ναι" υπό όρους στις αναστολές αγροτικών επιδοτήσεων

ImageΗ ελληνική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο αναστολής χρηματοδοτήσεων για τους αγρότες όσων κρατών μελών της Ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη σε ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει την αναστολή κάποιων κοινοτικών χρηματοδοτήσεων - ενισχύσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρκεί αυτό να γίνει με όρους ισότητας όλων των χωρών και με τη σωστή αντιμετώπισή τους» δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χώρες μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως μια τέτοια πρόταση πρέπει να είναι ισορροπημένη και να μπορεί να έχει εφαρμογή χωρίς διάκριση σε όλα και τα 27 κράτη - μέλη και όχι μόνο σε ορισμένα από αυτά.

Ειδικά για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και το Ταμείο για την Αλιεία θα αποκλείεται η δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία η μείωση των δαπανών της ΕΕ θα οδηγούσε σε μείωση του εισοδήματος γεωργών και των αλιέων. Ως εκ τούτου οι όροι και οι πληρωμές θα αφορούν μόνο τις επιστροφές της ΕΕ προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να καταβάλλουν τις γεωργικές επιδοτήσεις, πλην όμως η επιστροφή της δαπάνης αυτής από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσε εν μέρει να ανασταλεί.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας» είπε ο κ. Λαφαζάνης και ανέφερε ότι ο αγρότης θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση και η αγροτική οικονομία στην πλήρη καταστροφή. Στη δευτερολογία του ο Φ. Σαχινίδης, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν δεν ήταν μόνο χώρες σαν την Ελλάδα που βρέθηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και μεγάλες χώρες και πρόσθεσε πως «αν είναι να κοπούν πόροι, να μην κοπούν μόνο από χώρες σαν την Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, αλλά και από όλες τις χώρες».

Ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε τις προτάσεις ακόμη αλλά θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν και τα προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας μας και εξειδίκευσε πως πρέπει να συμφωνηθεί ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, ιδιαίτερα εκείνες για την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, να μην είναι ιδιαίτερα «τιμωρητικές» για κάποιες χώρες και να μην αφορούν μόνο κάποιες άλλες χώρες.

«Σε αυτό το πνεύμα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας», είπε και σημείωσε τέλος ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Συμβούλιο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: