Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

9ήμερο πρακτικό σεμινάριο αυτοφερόμενη κατασκευή τύπου Bugno από αχυρόμπαλλες

Το Δέντρο της Ζωής (LAlbero della Vita)

Διεθνής Σύλλογος για την Έρευνα, τον Πειραματισμό και τη

Διάδοση Οικο-συμβατών Πρακτικών (Codroipo, Friuli, Β. Ιταλία)

σε συνεργασία με το «εν δυνάμει»

ελληνική ομάδα για τη βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία,

διοργανώνουν και σας καλούν στο

9ήμερο πρακτικό σεμινάριο (11-19 Δεκεμβρίου)

στη Βυτίνα Αρκαδίας για :

ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΑΧΥΡΟΜΠΑΛΛΕΣ

Χρόνος & Τόπος : Από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 (ώρα 9.00 π.μ.) έως την

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου (ώρα 4.00 μ.μ.) στο Κτήμα «Γιαβρούμη» στη Βυτίνα Αρκαδίας

Περιεχόμενο:

Στις μέρες του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν θεωρητικές γνώσεις (κυρίως τις απογευματινές ώρες), πάνω στη σημασία του να ζει κανείς σε ένα υγιεινό περιβάλλον, το πώς μπορεί να φτιάξει μόνος του ένα οικολογικό σπίτι, τα υλικά, τις μορφές, τους τρόπους προστασίας και επίσης (τα πρωινά) θα έχουν την εμπειρία πρακτικής εργασίας.

Πρόκειται (κι έχουμε ετοιμάσει το χώρο για) να φτιάξουμε μια αυτοφερόμενη κατασκευή τύπου Bugno από αχυρόμπαλλες (για την αναγέννηση των σπόρων) καθώς και κατακόρυφους εξωτερικούς τοίχους, επίσης από αχυρόμπαλλες αλλά και ξύλο,

για τη μόνωση - επένδυση τοίχων υπάρχοντος κτιρίου.

Εισηγητής : Enzo Nastati (μαζί με βοηθό για τις κατασκευές).

Γλώσσα: Ιταλικά, με μετάφραση στα ελληνικά

Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου: 100 € (δεν περιλαμβάνει διαμονή και διατροφή). Σημειώνουμε ότι όπως πάντα κανείς δεν θα αποκλειστεί για οικονομικούς λόγους

Διαμονή: η διαμονή και οι διαλέξεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Seleni» (selenisuites.com), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το κτήμα και το κόστος ειδικά για τους συμμετέχοντες θα είναι 25 το άτομο ανά ημέρα, με πρωινό, σε 4κλινο δωμάτιο.

Όσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν δωμάτιο, θα πρέπει απαραίτητα να επικοινωνήσουν με την Καλλιόπη (Πόπη) Γιαβρούμη, που θα φροντίσει και για την κατανομή των ατόμων στα δωμάτια (δηλώστε τις προτιμήσεις σας για συγκατοίκηση!)

Γενικές πληροφορίες:

Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος (Αθήνα), referente του AdV στην Ελλάδα,

210-9888.602, endynamei@yahoo.gr

Για Δηλώσεις Συμμετοχής (και πληροφορίες):

Καλλιόπη (Πόπη) Γιαβρούμη, αρχιτέκτων (Τρίπολη) - κινητό 6932-72.28.29,

Αριθμός Φαξ : 2713-601.353, e-mail : kalleski@mou.gr

Σημαντικό: Λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν (στις δυο ομάδες εργασίας, που υπολογίζουμε να φτιαχτούν), όσοι ενδιαφέρονται χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Θα λάβουν στη συνέχεια περαιτέρω διευκρινίσεις και οδηγίες (για πρόσβαση, ρουχισμό κ.α.).

Για όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερα...:

Φυσική Δόμηση: Για τους φίλους που μας ξέρουν μόνο από την βιοδυναμική – ομοιοδυναμική γεωργία, ιδού κάποιες «συνδέσεις με τα προηγούμενα». Η ασχολία μας με την καλλιέργεια της γης απορρέει από μια γενικότερη ανησυχία για όλα τα θέματα ποιότητας ζωής, στα οποία και δεν χάνουμε ευκαιρία να επιστρέφουμε! Ήδη το 2008 κάναμε το πρώτο διεθνές σεμινάριο για την Φυσική Δόμηση (με τους Μaurizio Lazzarotto και Enzo Nastati) και φέτος περνάμε στην εμπειρία της πρακτικής εφαρμογής. Η ιδιαιτερότητα της προσέγγισης με την οποία θα δουλέψουμε είναι ότι λαμβάνεται υπόψιν και το πνευματικό στοιχείο, π.χ. κυρίως μέσα από τις μορφές και την «δύναμη» που κρύβουν (βλ. Ιερή Γεωμετρία, χρυσή τομή κ.λπ.).

Άχυρο (paglia –ιτ. / strawbales –αγγλ.). Το άχυρο είναι ένα φυσικό υλικό, που μας το χαρίζει η γεωργία – άρα ανανεώσιμο και απόλυτα ανακυκλώσιμο, γεννιέται κάθε χρόνο από τη συνεργασία «γης και ουρανού» στα χωράφια του σταριού, είναι σχετικά φτηνό για να το αποκτήσει κανείς και με εξαίρετες θερμομονωτικές ιδιότητες. Η θερμομόνωση που χαρίζει ένας τοίχος από αχυρόμπαλλες είναι έως και τριπλάσια από αυτήν συμβατικής τοιχοποιίας ίδιου πάχους, κι άρα – αφού ο αχυρότοιχος έχει τριπλάσιο πάχος από αυτόν με τούβλο – έως και εννεαπλάσια! Κάτι που επιτρέπει τη θέρμανση ενός χώρου με ένα μόνο κερί ή με την απλή παρουσία ανθρώπων! Αυτό σημαίνει ότι στα κτίρια από αχυρόμπαλλες έχουμε σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Σπιτάκι από αχυρόμπαλλες τύπου “Bugno. Πρόκειται για μια κατασκευή μικρής επιφάνειας περίπου 20 τ.μ., σε σχήμα κώδωνα ή παραδοσιακής αφρικάνικης καλύβας ή θολωτού μυκηναϊκού τάφου με διατομή παραβολική ή Catenaria – ιτ. (βλ. φωτο). Πολύ ενδιαφέρον κτίσμα, σύμφωνα με την εμπειρία της Ιταλίας, για την ενεργοποίηση – αναγέννηση (rigenerazione –ιτ.) των σπόρων, χάρη στο συνδυασμό σχήματος (μορφής και αναλογιών «χρυσής τομής») και υλικών.

Και σχετικά με τον εισηγητή...

Enzo Nastati. Κυρίως γνωστός στη χώρα μας από τα σεμινάριά του για την οικολογική γεωργία και την πνευματική επιστήμη. Ιδρυτής του Albero della Vita και του Ινστιτούτου Eureka, στα πλαίσια του οποίου γεννήθηκε η ομοιοδυναμική (εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στα φυτά, βασισμένη στην βιοδυναμική).

Επεκτείνοντας την μελέτη του πάνω στις μορφές, εδώ κι αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της βιο- αρχιτεκτονικής. Δείγματα εργασίας του στην Ελλάδα είναι : το οινοποιείο Τσεκούρα (Ζευγολατειό Αρκαδίας), ο βιο-χώρος «Το Άνθος της Ζωής» του Η. Κορομηλά (παραλία Καλαμάτας), το κεντρικό οίκημα (ξενοδοχείο) του αγροτουριστικού κτήματος «Sporos Life» της Χ. Παπαδημητρίου (Κάρυστος Ευβοίας / υπό κατασκευή).

Το κτίριο Centro Agiendale (1.500 τ.μ.) στην οικο-κοινότητα της Nuova Terra στη Β. Ιταλία, που έχει γίνει με σχεδιασμό δικό του, είναι ίσως το μεγαλύτερο κτίριο από αχυρόμπαλλες, που έχει φτιαχτεί στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: