Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Πρόβλημα τα κομμένα εκτός έδρας γεωπόνων

ImageΔεν εγγυώνται πλέον για αποτελεσματικούς ποιοτικούς ελέγχους σε τρόφιμα – ποτά οι γεωπόνοι του δημοσίου τομέα, μετά την περικοπή στο μισό των εγκεκριμένων εκτός έδρας μετακινήσεων.


Το περιφερειακό συμβούλιο του νομού Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων με έγγραφο του προς την Περιφέρεια Κρήτης και τη Νομαρχία, ξεκαθαρίζει ότι οι γεωπόνοι των ελεγκτικών υπηρεσιών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους καθώς «κόπηκαν» οι εγκεκριμένες εκτός έδρας μετακινήσεις τους από 120 που ήταν πριν σε μόλις 60.

«Όπως είναι γνωστό, με βάση τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις περί «Προστασίας της Εθνικής Οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» οι γεωπόνοι δικαιούνται 60 ημέρες εκτός έδρας μετακινήσεων το έτος, από 120 που ίσχυαν μέχρι και το 2009, τονίζει στο έγγραφο του το περιφερειακό τμήμα και επισημαίνει: Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι καταστροφική για την ανάπτυξη της γεωργίας και του αγροτικού τομέα και θα έχει άμεσες και καταλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, στις προσφερόμενες υπηρεσίες στους αγρότες και στην προστασία των καταναλωτών.

Πολλά προγράμματα στα οποία απασχολούνται οι γεωπόνοι κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν εξαιτίας του περιορισμένου υπολοίπου ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων που έχουν απομείνει σε έναν μικρό αριθμό συναδέλφων, ενώ πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη συμπληρώσει 60 εκτός έδρας μετακινήσεις και δεν νομιμοποιούνται πλέον να δραστηριοποιούνται εκτός έδρας. Έτσι, για παράδειγμα, προγράμματα όπως ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος, ο ποιοτικός έλεγχος, ο έλεγχος των καταστημάτων ΦΠ, οι δειγματοληψίες για την ασφάλεια τροφίμων (υπολείμματα, μυκοτοξίνες κλπ.) η δακοκτονία, νέοι αγρότες-σχέδια βελτίωσης, έλεγχος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η αναμπέλωση, η επιτροπή ΝΕΧΩΠ, ο έλεγχος λαϊκών αγορών, αντιμετώπισαν από νωρίς και συνεχίζουν να υφίστανται τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τον περιορισμό των εκτός έδρας μετακινήσεων των γεωπόνων.

Παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί η επέκταση του ορίου ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων κατά είκοσι ημέρες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9, παρ. 1 του Ν. 3833/15-03-10, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη διοίκηση. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχουν εγκρίνει 20 ημέρες εκτός έδρας επιπλέον για το έτος 2010.

Με βάση τα παραπάνω και υπό τις παρούσες συνθήκες οι συνάδελφοι γεωπόνοι δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν για την ομαλή εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις πάσης φύσεως αρμοδιότητες με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι» καταλήγουν οι γεωπόνοι.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: