Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πώς να καταπολεμηθεί το σκαθάρι των φοινικοειδών

ImageΜια σειρά από μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών διαφορετικά ανάλογα με το στάδιο της προσβολής παραθέτει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

Όσον αφορά το έντομο Rhynchophorus ferrugineus θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό, κάμπια-προνύμφη, κουκούλι-νύμφη, ενήλικο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως περίπου 1 χλμ.

Τα θηλυκά γενούν σε ξεχωριστές οπές, πληγές, τομές κλαδέματος στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων του φοίνικα, καθώς επίσης και στις παραφυάδες (ιδίως του ελληνικού φοίνικα του Θεοφράστου). Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών. Η ζημία προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες) που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού.

Συμπτώματα

Ένα από τα συμπτώματα είναι η καταστροφή των νεαρών φύλλων της κορυφής του φοίνικα και η κάμψη των παλαιών φύλλων δίνοντας στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας. Συνήθως οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντοπίζονται πολύ μετά την έναρξη της προσβολής. Μπορεί να παρατηρηθούν χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα πριν την κάμψη τους.

Μέτρα αντιμετώπισης

Σύμφωνα με την πρόσφατη Απόφαση της Ε.Ε. (2010/467/ΕΕ) προβλέπονται μέτρα αντιμετώπισης ως εξής:

Α) Αρχικά στάδια προσβολής. (Φαγώματα στα φύλλα, κάμψη νεαρών φύλλων της κορυφής)

Μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα παρακάτω μέτρα:

- Μηχανική εξυγίανση - δενδροχειρουργική (κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων) και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου εντομοκτόνου από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο (συνημμένος πίνακας).

- Χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών υπό τις οδηγίες γεωπόνου.

- Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη γεωπόνου.

Β) Προχωρημένα στάδια προσβολής. (Εμφάνιση ομπρέλας). Αν έχει προσβληθεί η καρδιά («μάτι»), τότε εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο :

- Κοπή των φύλλων από τη βάση τους και τύλιγμά τους με προστατευτικό δίχτυ.

- Κάλυψη του κορμού με δίχτυ και κοπή του.

- Ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στον προσβεβλημένο (υπό απομάκρυνση) φοίνικα για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου και προληπτικά στους γύρω υγιείς φοίνικες.

- Μεταφορά και φυτοϋγειονομική ταφή των τεμαχίων σε κατάλληλους χώρους.

Προσοχή

Α) Να μην γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Β) Το κλάδεμα των φοινίκων να πραγματοποιείται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και τα σημεία των τομών να ψεκάζονται με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Γ) Απαγορεύεται η αγοραπωλησία φοινικοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: