Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

iskra.gr: Παραθέτουμε το απαράδεκτο μνημόνιο Ελλάδας-Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ

Η ISKRA δίνει πρόσβαση στους αναγνώστες της στο πλήρες κείμενο του απαράδεκτου μηνημονίου Κυβέρνησης - Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. καθώς και στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ Ελλάδας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

0.0. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I – ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

0.0 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

1.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

2.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

3.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

4.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ


ΕΠΙΛΕΟΝ:

5. ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ

www.iskra.gr/

΄΄Επι ποδός΄΄ πολέμου οι Γεωτεχνικοί.

Για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι Γεωτεχνικοί μετά την διαπίστωση πως το σχέδιο για το νέο οργανόγραμμα στο Υπουργείο είναι το ίδιο ακριβώς που δόθηκε στην αρχική διαβούλευση από το Γενικό Γραμματέα και αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις τους και δεν έγινε καμία...... αλλαγή και ζητούν παρέμβαση του Υπουργού . Δεν κατανοούμε επισημαίνουν σε τι αποσκοπούσε η διαδικασία της διαβούλευσης και οι Δημόσιες τοποθετήσεις και αναγνωρίσεις του Γενικού Γραμματέα ότι πολλές προτάσεις ήταν σημαντικές και θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη.Η αγανάκτηση και ο θυμός των Γεωτεχνικών επιτείνεται μόλις γνωστοποιήθηκε σχέδιο Οργανισμού με τα τμήματα κάθε Διεύθυνσης.Το σχέδιο αυτό αποτυπώνει απλή καταγραφή των Διευθύνσεων και τον υποβιβασμό τους σε αντίστοιχα τμήματα.Είναι περιττό να σας τονίσουμε ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και με βεβαιότητα σε διάλυση των Υπηρεσιών.Η πρόταση της ΠΟΓΕΔΥ πιστεύουμε ότι διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Υπουργείου και έχει το ίδιο επίπεδο γενικών Διευθύνσεων και Τμημάτων.

Κύριε Υπουργέ,

Μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι κανένας δεν αναλαμβάνει να εξηγήσει και να στηρίξει τη δομή και τη λειτουργικότητα του προτεινόμενου σχεδίου.

Οι Γεωτεχνικοί αγωνίζονται χρόνια για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα και σήμερα είναι πλήρως απογοητευμένοι και νιώθουν αποκομμένοι από τα τεκταινόμενα.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι με την έλευσή σας στο Υπουργείο δημιουργήθηκαν σε όλους τους Γεωτεχνικούς προσδοκίες για επίλυση των προβλημάτων τουλάχιστον στον οργανωτικό τομέα του Υπουργείου. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε και ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας να σας εξηγήσουμε τις προτάσεις μας.

Ζητάμε τη συνάντηση έγκαιρα γιατί πληροφορούμαστε ότι σύντομα θα προχωρήσετε στις διαδικασίες για νέο οργανισμό. Σας έχουμε ενημερώσει με τις πρώτες μας προτάσεις (έγγραφο αρ. πρωτ.:563/20-10-2010) αλλά είναι χρήσιμο και σημαντικό να γνωρίζετε ότι επιμέρους λεπτομέρειες για τις προτάσεις μας.

Θα είναι τραγικό σφάλμα να προχωρήσετε σε θεσμοθέτηση του Οργανισμού και εκ των υστέρων να γίνεται προσπάθεια ανάθεσης αρμοδιοτήτων και στελέχωσης σε Διευθύνσεις και τμήματα όπως έγινε με τους Νόμους για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή να θελήσετε να ακούσετε τις προτάσεις των εργαζομένων Γεωτεχνικών στον αγροτικό τομέα όπως αρμόζει σε κάθε χρηστή διοίκηση, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό μας ρόλο.

www.agroschannel.com/

Σε νέο αδιέξοδο το Επιμελητήριο των γεωτεχνικών

ImageΚλίμα διάσπασης επικράτησε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, όταν έφτασε η στιγμή της συζήτησης για τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο του 2011. Η παράταξη της ΝΔ, με εκπρόσωπο την Αθηνά Τραχήλη, μέλος του δ.σ., ζήτησε άμεσα την παραίτηση του προέδρου, Θόδωρου Μαρκόπουλου, προκειμένου να προχωρήσει προς την εκλογική διαδικασία το ΓΕΩΤΕΕ με άλλο προεδρείο, το οποίο θα έχει τη στήριξη των 14 μελών (από τα 15 συνολικά) του δ.σ.

Ο κ. Μαρκόπουλος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση, αφού η κυρία Τραχήλη αποχώρησε και πλέον δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία για να ληφθούν αποφάσεις.

Μέχρι την αποχώρηση της κυρίας Τραχήλη, συμμετείχαν στη συνεδρίαση 8 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, από τα 15. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν, επιγραμματικά, ήταν οι εξής:

- Έγκριση αδειών άσκησης επαγγέλματος για 187 γεωτεχνικούς και εγγραφή τους στο ΓΕΩΤΕΕ.

- Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2011, με έξι ψήφους υπέρ και δύο κατά, αλλά με σαφώς μειωμένα έσοδα, λόγω των μειωμένων «εκτός έδρας» των γεωπόνων του Δημοσίου, από τα οποία παρακρατείται ένα ποσοστό ως εισφορά στο ΓΕΩΤΕΕ.

- Ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Ευθύμιος Σπυρίδης, θα ορίσει τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

- Οι εκλογές για την ανάδειξη Λήψη απόφασης για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ορίστηκαν για την 20ή Δεκεμβρίου 2010.

- Ορίστηκε η ομάδα υπαλλήλων του Επιμελητηρίου που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος «Διαύγεια».

Οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές για τον αγροτικό τομέα γενικότερα, αφού δεν διατυπώθηκε καμία πρόταση επί των θεμάτων της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, μετά το 2013, ούτε για τη διεξαγωγή ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το ΟΣΔΕ του 2011.

www.agronews.gr/

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πρασινη λύση στην οικονομική κρίση





Περίληψη ομιλίας
Η διάδοση και εξάπλωση του πρασίνου,
στα μπαλκόνια και τις βεράντες, στους λοιπούς διαθέσιμους χώρους των κτιρίων και πέριξ αυτών, σε πάρκα και πεζόδρομους μέσα στον ιστό της πόλης καθώς και με την δημιουργία ταρατσόκηπων,
ακόμα και στην σημερινή περίοδο οικονομικής ασφυξίας,
Ø Μπορεί να δώσει το ζητούμενο, δηλ. οικονομική ‘’ανάσα’’.
Ø Κατά τρόπο Απόλυτα ανταποδοτικό.
Ø Χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις.
Ø Βελτιώνοντας το ισοζύγιο συναλλαγών.
Ø Δημιουργώντας ζωντάνια στην αγορά και ‘’οξυγόνο’’ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των συναφών τομέων.
Ø Αποδίδοντας θετικά αποτελέσματα και στα 3 επίπεδα δραστηριότητας:
1. Σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, σε επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας.
- Με την μείωση των αναγκών και δαπανών για την ψύξη και θέρμανση των κατοικιών.
- Με την αναβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στους χώρους που ‘’πρασινίζουν’’ και προσφέρονται καλύτερα στους πεζούς και τους περιπατητές.
- Παρέχει ωφέλεια επί καθημερινής βάσεως, θωρακίζοντας με ανθεκτικότητα και αισιοδοξία τον καθημερινό άνθρωπο, βοηθώντας τον στην λήψη ορθών αποφάσεων, παρέχοντας δυνατότητες αναψυχής και συναναστροφής και προάγοντας την κοινωνική συνοχή.
- Παρέχοντας ακόμη και δυνατότητα οικιακής ‘’μικροπαραγωγής’’, για όσους έχουν την δυνατότητα και την διάθεση να ασχοληθούν.
2. Σε επίπεδο ευρύτερα κοινωνικό και στην αγορά εργασίας.
- Δημιουργώντας θέσεις εργασίας στους εμπλεκόμενους κλάδους.
- Ενισχύοντας την κατανάλωση φυτών και προϊόντων που παράγονται στην χώρα και αποτρέποντας την εξαγωγή συναλλάγματος.
- Με την δημιουργία νέων επιχειρήσεων για την παραγωγή των Α΄ υλών και των προϊόντων που θα χρειαστούν για την εξάπλωση των ταρατσόκηπων και των λοιπών χώρων πρασίνου και την ενίσχυση των υφισταμένων.
Γ.3. Σε επίπεδο ιδιωτικής δραστηριότητας.
- Ενισχύοντας την προβολή των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προώθησης του πρασίνου με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι οποίες, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό σύνολο, ωφελούνται ανταποδοτικά από την προτίμηση του κοινού.
Γ.4. Σε επίπεδο Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
- Με την μείωση των λειτουργικών εξόδων και του φόρτου στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης, λόγω μείωσης της απορροής των ομβρίων υδάτων.
- Με την μείωση των αναγκών εισαγωγής ενέργειας, λόγω της προκύπτουσας ενεργειακής εξοικονόμησης.
- Η οικονομία που επιτυγχάνεται μπορεί, ανέξοδα για το κράτος, να ανταποδοθεί, με την ενίσχυση μέτρων διάδοσης του πρασίνου και των ταρατσόκηπων.
-----------------
Είναι λανθασμένη η προσέγγιση ότι πρόκειται έτσι και αλλιώς για ένα κλάδο ήσσονος σημασίας.
Πρόκειται αντίθετα για ένα κλάδο που αφορά στο 80% του πληθυσμού της χώρας, αυτούς που ζουν δηλ. στις πόλεις,
πράγμα που δείχνει την πελώρια σημασία που εμπεριέχει και το δυνητικό του μέγεθος.
Με την εξέλιξή του στην πρέπουσα κλίμακα,
μπορεί πραγματικά να δώσει μία δυνατή ‘’λύση στην κρίση’’.

Παναγιώτης Ι. Παπαδάκης, Γεωπόνος, MSc,
Μελετητής και σύμβουλος Παραγωγικών και Ενεργειακών επενδύσεων,

Με 3 επιστολές περιγράφουν οι εργαζόμενοι του ΓΕΩΤΕΕ την τραγική κατάσταση στο Επιμελητήριο

geotee_logoΜε 3 επιστολές ο Συλλογος Εργαζομένων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΓΕΩΤΕΕ...

Προφανώς και κανείς αυτή τη στιγμή από το Δ.Σ. δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της κατάστασης αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να βγει επιτέλους το ΓΕΩΤΕΕ από αυτό το τέλμα...Και ποια είναι η πρωτοβουλία; Μάλλον οι εκλογές!

Και πως να πάει κανείς σε εκλογές όταν γνωρίζει ότι το μαύρισμα θα πάει σύννεφο;;;

Διαβάστε παρακάτω τις επιστολές...

Επιστολή 1η



Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Ε.ΓΕΩΤ.Ε.Ε)

Βενιζέλου 64, 546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310.278817-8, fax: 2310.236308

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σάββας Ρέννας


Αρ. Πρωτ.: 52




ΠΡΟΣ

Το Προεδρείο του ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

Κοινοποίηση:

1. Τα Μέλη του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

2. Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

3. Μέλη Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

Θέμα: Αίτημα για συνάντηση με το

Προεδρείο του ΔΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.


Κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες της πλήρους αδράνειας, απαξίωσης και μαρασμού στην οποία έχει περιέλθει το Επιμελητήριο. Η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) διαπιστώνει την κρισιμότητά της και θέλοντας σε μία ύστατη προσπάθεια να συμβάλλει στην εκτόνωσή της, ζητά, συνάντηση με το Προεδρείο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε ημέρα και ώρα που το τελευταίο θα προσδιορίσει.

Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκρισή σας το συντομότερο δυνατό, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σταμάτης Δαφνής


Επιστολή 2η



Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Ε.ΓΕΩΤ.Ε.Ε)

Βενιζέλου 64, 546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310.278817-8, fax: 2310.236308

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σάββας Ρέννας


Αρ. Πρωτ.: 53




ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Αχαρνών 2

101 76 ΑΘΗΝΑ


Κοινοποίηση:

1. Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

κ. Γ. Κουτσούκο

Αχαρνών 2

101 76 ΑΘΗΝΑ

2. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

& Τροφίμων

Δ/νση Ε.Γ.Ο.Ι.

Αχαρνών 2

101 76 Αθήνα

3. Μέλη Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

4. Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

5. Μέλη Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Θέμα: Λειτουργία Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

Ελλάδας

Σχετικά έγγραφα: 14/14-1-2010



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Η συγκεκριμένη επιστολή, του Συλλόγου Εργαζομένων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), αποτελεί συνέχεια της υπ’ αριθ. 14/14-1-2010 επιστολής που στείλαμε στην προκάτοχό σας κα Α. Μπατζελή, με σκοπό να θέσουμε υπόψη της ένα σημαντικό και επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι και γενικότερα η υπηρεσία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και αφορά στη συγκρότηση του Υπηρεσιακού του Συμβουλίου.

Δυστυχώς έχουν περάσει σχεδόν έντεκα μήνες (11) από τότε που στείλαμε την παραπάνω επιστολή, αλλά τα προβλήματα όχι απλά δε λύθηκαν αλλά έγιναν ακόμη περισσότερα, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που ανακύπτουν από την δυσλειτουργία που έχει επέλθει τον τελευταίο καιρό το Επιμελητήριο, που αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και να γίνουμε πλέον περισσότερο συγκεκριμένοι στην καταγραφή των προβλημάτων, ελπίζοντας ότι θα επιτύχουμε τη σχετική παρέμβαση του Υπουργείου, το οποίο εξάλλου είναι και υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι:

1. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν έχει ακόμη καταθέσει τον Προϋπολογισμό του για το έτος 2011, παρότι το αρμόδιο για το θέμα Τμήμα του Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει καταθέσει σχετική εισήγηση από τον Σεπτέμβριο του 2010, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου να χάσουν τον μισθό τους για όλο το 2011.

2. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν έχει καταθέσει την απαιτούμενη τροποποίηση προϋπολογισμού, παρότι το αρμόδιο για το θέμα Τμήμα του Οικονομικού-Λογιστικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει καταθέσει σχετική εισήγηση από τον Σεπτέμβριο του 2010, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει στους υπαλλήλους του δώρο για τα Χριστούγεννα.

3. Τα Παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ( δέκα σε όλη την Ελλάδα), αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας λόγω της μη υπογραφής του Β’ Επιτροπικού Εντάλματος (η σχετική απόφαση πάρθηκε από το ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην 11η/23-8-2010 συνεδρίασή του), αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί και επικυρωθεί από τον μόνο αρμόδιο που είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απειλούνται τα Παραρτήματα να κλείσουν, επειδή έχουν απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτους λογαριασμούς στην ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και σε πολλούς προμηθευτές. Ανάλογο πρόβλημα με το παραπάνω αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει και η Κεντρική Υπηρεσία του Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην προσέρχονται οι υπάλληλοι στην εργασία τους γιατί θα απουσιάζουν τα στοιχειώδη για την σωστή εκτέλεσή της!!!

4. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΝ έχει Υπηρεσιακό Συμβούλιο! Έχει εκλεγμένα εδώ και περίπου ένα χρόνο τα 2 αιρετά του μέλη, που προέκυψαν από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου στις 31 Οκτωβρίου 2009 και ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγκάστηκε να ορίσει 2 μέλη, όταν διαπίστωσε την αδυναμία του ΔΣ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. να κάνει κάτι τέτοιο -ως όφειλε- και να ζητήσει πλέον από το Επιμελητήριο να προχωρήσει στη συγκρότησή του, δε έχει γίνει απολύτως τίποτα.

5. Υπάλληλοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΝ παίρνουν τα νόμιμα επιδόματά τους (διδακτορικού και θέσης) εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

6. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κινδυνεύει να μην κάνει εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων για το επόμενο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, γιατί το ΔΣ δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ημερομηνία των σχετικών εκλογών!!

7. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΝ έχει Πειθαρχικό Συμβούλιο! (αφού δεν έχει ασφαλώς υπηρεσιακό).

8. Υπάλληλος του Επιμελητηρίου, διορισμένος από το 2007, δεν έχει ακόμη μονιμοποιηθεί λόγω της μη ύπαρξης Πειθαρχικού Συμβουλίου, διότι εκκρεμούν ενδεχόμενες πειθαρχικές διώξεις εις βάρος του.

9. Στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΝ γίνονται προαγωγές υπαλλήλων. Υπάρχουν υπάλληλοι που ενώ θα έπρεπε να προαχθούν στον Βαθμό Α’, εδώ και αρκετά χρόνια, εξακολουθούν να βρίσκονται στον βαθμό Β’. Αντίστοιχα υπάρχουν υπάλληλοι που υπηρετούν εδώ και σχεδόν δεκατρία χρόνια στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου και εξακολουθούν ακόμη να είναι Δόκιμοι Υπάλληλοι βαθμού Δ’!!!!.

10. Οι υπάλληλοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΔΕΝ δικαιούνται να παραιτηθούν από θέση ευθύνης που κατέχουν. Εδώ και δεκαέξι μήνες έχει παραιτηθεί ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης των Υπηρεσιών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και η Προϊσταμένη του τμήματος Οικονομικού-Λογιστικού του Επιμελητηρίου αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Και όχι μόνο: κατηγορούνται από πάνω για «παραβάσεις» καθήκοντος!!!


Ενόψει τον ανωτέρω θέτουμε υπόψη σας την κατάσταση που έχει προκύψει και παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε ενδεδειγμένη από το νόμο ενέργεια για την επίλυσή της.

Παρακαλούμε επίσης να δεχτείτε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προκειμένου να σας θέσουμε δια ζώσης τα προβλήματα στη λειτουργία του Επιμελητηρίου και τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην επίλυση των απολύτως επειγόντων αυτών θεμάτων και σε μία δημιουργική συνεργασία μαζί σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σταμάτης Δαφνής

Επιστολή 3η

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Ε.ΓΕΩΤ.Ε.Ε)

Βενιζέλου 64, 546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310.278817-8, fax: 2310.236308

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σάββας Ρέννας


Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2010


Αρ. Πρωτ.: 54


ΠΡΟΣ

1. Μέλη Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους


Κοινοποίηση:

2. Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Έδρες τους

3. Μέλη Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.



Θέμα: Τροποποίηση προϋπολογισμού έτους 2010 και προϋπολογισμός έτους 2011




Κύριοι,

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση στο Επιμελητήριο χειροτερεύει. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και συσσωρεύονται με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Όμως τα προβλήματα αυτά εκτός από την επίδραση που έχουν στους υπαλλήλους κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων άρχισαν πλέον να επηρεάζουν και την ίδια την προσωπική τους ζωή και τη ζωή των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά αφορούν στη μη ύπαρξη μέχρι τώρα απόφασης έγκρισης τροποποίησης του προϋπολογισμού του έτους 2010 και στην μη ύπαρξη απόφασης έγκρισης για τον προϋπολογισμό του έτους 2011.


Κύριοι,

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας.

Οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου δεν μπορούν να είναι τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό ων προσωπικών πολιτικών και αντιπαραθέσεων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μη ύπαρξη απόφασης έγκρισης της τροποποίησης του προϋπολογισμού του έτους 2010 θα στερήσει από τους υπαλλήλους το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ η μη ύπαρξη απόφασης έγκρισης του προϋπολογισμού για το έτος 2011 θα οδηγήσει στη μη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων για όλο το 2011, με όλες τις τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους.

Ζητούμε την άμεση λήψη των παραπάνω αποφάσεων μέχρι την ημερομηνία που εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή τους στο ΥΠ.Α.Α.Τ. (30 Νοεμβρίου 2010), δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση και στο βαθμό που κινδυνεύσουν το δώρο των Χριστουγέννων και οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων για το επόμενο έτος θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας παρέχει ο νόμος.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σταμάτης Δαφνής


www.agri.gr/

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΓ

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Μαγνησίας

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Tοπική Eναλλακτική Mονάδα (ΤΕΜ) http://www.tem-magnisia.gr/

Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία.

Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη

Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας δημιουργήθηκε για ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους με τα εισοδήματα σε ευρώ, μπορούν όμως να «πληρώνουν», προσφέροντας κάποια εργασία ή κάποια δικά τους καινούργια ή μεταχειρισμένα αγαθά.

Είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών με στόχο να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον την Τοπική Εναλλακτική

Μονάδα (ΤΕΜ).

Η ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας κατέδειξε την αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να μπορούν να αντιδρούν σε γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα

Η ροή του χρήματος προς τα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν τον απόλυτο έλεγχο, καθορίζει τις τύχες των απλών ανθρώπων

Δίκτυα Ανταλλαγών

Υπάρχουν όμως μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης που έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία και δίνουν απάντηση στη κρίση του συστήματος

Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παρακάμπτουν το χρήμα, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση

Τι έχει να κερδίσει κάποιος από τη συμμετοχή του στο δίκτυο;

Το Δίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών.

Το εύρος των συναλλαγών είναι άπειρο και εξαρτάται από το μέγεθος του Δικτύου, άρα και των διαθέσιμων προσφορών σε υπηρεσίες και προϊόντα

Πως λειτουργεί το δίκτυο;

Το σύστημα είναι απλό. Ο καθένας που γίνεται μέλος του δικτύου, μπορεί να προσφέρει μία εργασία (π.χ baby-sitting) ή ένα προϊόν. Αν κάποιο από τα άλλα μέλη χρειάζεται την εργασία ή το προϊόν πραγματοποιείται η συναλλαγή, και αμείβεται με Χ μονάδες ΤΕΜ

Με τα ΤΕΜ που μαζεύει στο λογαριασμό του στο Δίκτυο, μπορεί να αναζητήσει και να αγοράσει με τη σειρά του υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου πχ. είδη διατροφής ή ηλεκτρολογικές υπηρεσίες και να πληρώσει με μονάδες ΤΕΜ που έχει ήδη ο λογαριασμός του

Τι είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ);

Στο Δίκτυο, τα μέλη τoυ συμφωνούν σε ένα πλαίσιο συναλλαγών έχοντας ως εναλλακτικό νόμισμα τη μονάδα ΤΕΜ. Το ΤΕΜ είναι μια άυλη Εναλλακτική Μονάδα, ίσης αξίας με το ευρώ.

Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα

Ένα μέλος αμείβεται με μονάδες ΤΕΜ, οι οποίες πιστώνονται στον ηλεκτρονικό του λογαριασμό, όταν προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα στα άλλα μέλη και πληρώνει με μονάδες ΤΕΜ, που αφαιρούνται από τον ηλεκτρονικό του λογαριασμό, όταν χρησιμοποιεί υπηρεσίες ή προϊόντα από τα άλλα μέλη

Τι είδους συναλλαγές μπορούν να γίνουν στο Δίκτυο;

Προσφορά ή ζήτηση εργασίας και υπηρεσιών

Ένα μέλος μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλα μέλη του Δικτύου ή να περιμένει κάποιο άλλο μέλος του Δικτύου να επικοινωνήσει μαζί του και να ζητήσει τις δικές του υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο ή έχει δημοσιευτεί στο σχετικό έντυπο του Δικτύου

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ο αριθμός των ΤΕΜ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες π.χ μαθήματα μουσικής με 15 ΤΕΜ την ώρα

Συναλλαγή και πληρωμή

Κάποιο άλλο μέλος του Δικτύου μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με αυτόν που προσφέρει την υπηρεσία και να συμφωνήσει στην τιμή, όπως θα έκανε και σε κάθε άλλη συναλλαγή με ευρώ

Όταν η εργασία ολοκληρωθεί τότε θα πρέπει να μεταφέρει τις αντίστοιχες ΤΕΜ από το λογαριασμό του στον λογαριασμό του άλλου, είτε μέσω του Δικτυακού τόπου, ή αν δεν έχει πρόσβαση σε Η/Υ υπογράφοντας το έντυπο «Ένταλμα πληρωμής ΤΕΜ».

Συναλλαγή με αγορά ή πώληση προϊόντων

Α. Μεταχειρισμένα προϊόντα

Ο ενδιαφερόμενος, μέλος του δικτύου, κάνει γνωστή την προσφορά του και μπορεί να πουλήσει κάθε είδους μεταχειρισμένα προϊόντα, ή φυσικά να αγοράσει μετά από αναζήτηση στο σχετικό κατάλογο, πάντα με μονάδες ΤΕΜ.

Τα ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη που τώρα πετάμε με μεγάλη ευκολία μπορεί να είναι απαραίτητα σε κάποιο συνάνθρωπο μας

Β. Καινούργια προϊόντα

Καταστήματα μέλη του Δικτύου μπορούν να προσφέρουν προνομιακές τιμές ειδικά για τα άλλα μέλη.

Για παράδειγμα αν ένα προϊόν, κοστίζει 100 ευρώ, μπορεί να διατίθεται στην τιμή των 60 ευρώ και 40 ΤΕΜ

Το όφελος για τον πωλητή θα είναι η αύξηση του τζίρου και για το αγοραστή η πληρωμή σε ΤΕΜ. Οι επιχειρήσεις μέλη του Δικτύου θα διαθέτουν σε εμφανή χώρο σχετικό σήμα, ώστε να αναγνωρίζονται από τα άλλα μέλη

Σε ποιους απευθύνεται το δίκτυο;

- Σε όσους χρειάζονται μια επιπλέον πηγή εισοδημάτων.

- Στους ανέργους για να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους.

- Στους συνταξιούχους για να κάνουν επιπλέον πράγματα από αυτά που τους επιτρέπει η σύνταξη

τους.

- Στους επαγγελματίες και στους εμπόρους οι οποίοι έτσι θα αυξήσουν τους πελάτες τους.

- Σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε μια εναλλακτική οικονομία.

Πως γίνεται κάποιος μέλος;

Συμπληρώνει το έντυπο της αίτησης είτε ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Δικτύου www.tem-magnisia.gr/, είτε σε ένα από τα Κέντρα Υποστήριξης σε ολόκληρη την πόλη.

Κάθε μέλος με την αίτηση του δηλώνει υπεύθυνα ότι αποδέχεται τους όρους συμμετοχής στο δίκτυο.

Αντίστοιχα κάθε μέλος έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από το Δίκτυο με έγγραφη δήλωση του, με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός του δεν είναι χρεωστικός

Πρέπει να κερδίσω μονάδες ΤΕΜ πριν ζητήσω υπηρεσίες ή προϊόντα;

Όλοι οι λογαριασμοί αρχίζουν από το μηδέν. Για να πιστωθεί ένας λογαριασμός κάποιος άλλος πρέπει να χρεωθεί. Έτσι, ανά πάσα στιγμή περίπου τα μισά μέλη του Δικτύου θα έχουν πιστωτικούς λογαριασμούς, ενώ τα άλλα μισά χρεωστικούς

Χρεωστικός λογαριασμός σημαίνει ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα ή υπηρεσίες μεγαλύτερης αξίας από αυτά που ο ίδιος έχει προσφέρει. Για λόγους προστασίας του συστήματος έχει καθοριστεί ως ανώτερο όριο τα 100 ΤΕΜ στους χρεωστικούς λογαριασμούς

Πως αποκτάω την πρώτη μου πίστωση στο λογαριασμό μου;

Αφού κάνω την ανακοίνωση της προσφοράς μου στην ιστοσελίδα ή στο κέντρο Υποστήριξης (π.χ. κηπουρός με 60 ΤΕΜ ημερομίσθιο), ένα μέλος του δικτύου την αποδέχεται.

Μετά την πραγματοποίηση της εργασίας ο λογαριασμός μου αυξάνεται κατά 60 ΤΕΜ και ο δικός του μειώνεται κατά 60 ΤΕΜ. Τώρα μπορώ να κάνω μια άλλη συναλλαγή και να διαθέσω την πίστωση που έχω. Σε ένα υγιές σύστημα ΤΕΜ οι λογαριασμοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από πιστωτικοί σε χρεωστικοί και το αντίθετο

Υπάρχουν τόκοι ή χρεώσεις στους λογαριασμούς;

Δεν επιβαρύνονται οι χρεωστικοί λογαριασμοί, αλλά και από την άλλη οι πιστωτικοί λογαριασμοί δεν κερδίζουν τόκους, άρα δεν έχει κανένα νόημα η συσσώρευση μονάδων ΤΕΜ μέσα στο σύστημα

Οι μονάδες ΤΕΜ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξω από το συγκεκριμένο Δίκτυο.

Συμπληρώνουν αλλά δεν αντικαθιστούν το ευρώ.

Κάθε λογαριασμός χρεώνεται σε μηνιαία βάση με δύο ΤΕΜ για τα έξοδα διαχείρισης του συστήματος

Πως διασφαλίζεται το σύστημα από απάτες;

Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν:

- Κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την εγγραφή απαιτείται η αστυνομική ταυτότητα.

- Κάθε μέλος θα έχει όριο χρεωστικού λογαριασμού τα 100 ΤΕΜ

- Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί και διαφανείς σε όλα τα μέλη

- Τα μέλη φέρουν ευθύνη για την ποιότητα των προσφορών ενώ μετά από κάθε συναλλαγή, θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση

Επιτρέπεται η μεταφορά μονάδων ΤΕΜ από λογαριασμό σε λογαριασμό ή για δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση;

Είναι δυνατόν να γίνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό μονάδων αρκεί να πιστωθεί ένας λογαριασμός και ένας άλλος να χρεωθεί το αντίστοιχο ποσό

Μπορεί επίσης να γίνει δωρεά μονάδων ΤΕΜ σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα τις χρησιμοποιήσουν μέσα στο σύστημα είτε για κάλυψη μέρους των εξόδων τους ή για μεταβίβαση προς εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες τους

Τι νομική μορφή έχει το Δίκτυο;

Το Δίκτυο αποτελεί ένωση φυσικών και νομικών προσώπων.

Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ενώ για την διαχείριση υπάρχει διαχειριστική γραμματεία και συντονιστής

Δείτε στην ηλεκτρονική μας σελίδα http://www.tem-magnisia.gr/

Ø Ποιοι είμαστε

Ø Συχνές ερωτήσεις

Ø Κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων

Ø Σημεία Συναλλαγής ΤΕΜ

Ø Καταστατικό του δικτύου

Ø Όροι συμμετοχής στο δίκτυο

Ø Πως θα γίνω μέλος

Ø Αγγελίες προσφοράς - ζήτησης

'‘ Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται τον κόσμο,

να μην υπάρχει ανάγκη για απληστία ή πείνα, μια ανθρώπινη αδελφότητα,

φαντάσου..." (από το "Imagine'' του John Lennon)

Ας μην το φανταζόμαστε μόνο.

Ας το κάνουμε πράξη

Γινόμαστε μέλη και συμμετέχουμε ενεργά στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Το παρόδιο πράσινο και ο ρόλος του στην ασφάλεια των δρόμων.

Το παρόδιο πράσινο και ο ρόλος του στην ασφάλεια των δρόμων.




Αλήθεια πόσες φορές όταν βρεθήκαμε στο εξωτερικό και οδηγούσαμε σε ευρωπαϊκούς δρόμους –ακόμα και στο Μεσογειακό Νότο- δεν απολαύσαμε και χαρήκαμε οπτικά το πράσινο και το σχεδιασμό του στους δρόμους αυτούς.
Και πόσες φορές δεν αναλογιστήκαμε γιατί τάχα να μην έχουμε και εμείς το ίδιο ή παραπλήσιο στους δρόμους μας ?
Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι το ωραίο αυτό πράσινο που ξεκουράζει το μάτι του οδηγού και που κρατάει αμέριστο τα ενδιαφέρον του συνοδηγού δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε και χωρίς δαπάνη εγκατάστασης αλλά και συντήρησης.
Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του παρόδιου πρασίνου αποτελεί ένα σοβαρό τεχνικό αντικείμενο για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός δρόμου –ανεξάρτητα της κατηγορίας- που θα πρέπει έγκαιρα και υπεύθυνα να μελετάται και εξετάζεται.
Ας δούμε αναλυτικά γιατί το παρόδιο πράσινο θα πρέπει να τυγχάνει της δέουσας προσοχής απ’ το ξεκίνημα του σχεδιασμού ενός δρόμου και τι προσφέρει στην ασφάλεια και στην εύρυθμη λειτουργία ενός δρόμου.
Το παρόδιο πράσινο λοιπόν σταθεροποιεί τα απότομα πρανή των δρόμων και προστατεύει το έδαφος από διαβρώσεις και ολισθήσεις.
Διακόπτει τη μεταφορά της χιονοστιβάδας στο δρόμο ενώ διακρατεί και παροχετεύει τα νερά της απορροής.

Το ψηλό παρόδιο πράσινο –δεντροστοιχίες- δρα ως αντιανεμικός μανδύας σε εντατικούς πλάγιους ανέμους και έτσι προστατεύει τα κινούμενα οχήματα από μια επικίνδυνη πλάγια ώθηση.
Σε περίπτωση επικράτησης ψυχρών ανέμων προστατεύει το οδόστρωμα από παγετούς που όμως αν το πράσινο δεν έχει σχεδιασθεί σωστά τότε ενδεχόμενα να δημιουργηθούν ψυχρά κοιλώματα –τούνελ-που καθιστούν επικίνδυνο το οδόστρωμα.
Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται προσεκτική σπουδή του τοποκλίματος του δρόμου (επικρατούντες τοπικοί άνεμοι, η φορά τους , η συχνότητά τους ,η έντασή τους κ.λ.π.) ,η σωστή επιλογή του είδους των φυτών (κύρια φυλλοβόλα), η πυκνότητα φύτευσης και η διάταξή της .
Το παρόδιο πράσινο δρα κύρια και όταν ο δρόμος διέρχεται από αστικές ζώνες ως ηχομονωτικό πέτασμα αλλά , ως διακρατητής των αεριών ρύπων αλλά και φίλτρο για τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων.
Ακόμα το πράσινο, ανάλογα με το σχεδιασμό του (θάμνοι σε πρώτο πλάνο και δέντρα πίσω) κύρια σε επικίνδυνα σημεία του δρόμου δρα σε περιπτώσεις ατυχημάτων –εκτροπής από το οδόστρωμα- ως απορροφητικό της πρόσκρουσης πέτασμα (cushion) και μειώνει τα θανατηφόρα ατυχήματα.
Η επιλογή των ειδών για το παρόδιο πράσινο, οι τρόποι διάταξης και εγκατάστασής του και η αναγκαία υποδομή συντήρησής του θα πρέπει να ακολουθούν μερικά από τα παρακάτω κριτήρια όπως:
Αποφεύγουμε να εγκαθιστούμε σε περιοχές των δρόμων με επικίνδυνες στροφές φυτά που ανθοφορούν με λουλούδια με θερμά χρώματα όπως κίτρινο, κόκκινο, καφέ, γιατί αυτά αποσπούν την προσοχή του οδηγού.
Δεν εγκαθιστούμε σε παρόδιο πράσινο φυτά που έχουν βελόνες ή αγκάθια (π.χ. πυράκανθους, σπαρτά κ.λ.π.) γιατί διακρατούν και δύσκολα μετά καθαρίζονται, πλαστικά ,αντικείμενα ή άλλα σκουπίδια.
Για αποφυγή κινδύνου φωτιάς –ιδιαίτερα στα δικά μας κλίματα- αποφεύγουμε να τοποθετούμε κοντά στο δρόμο είδη φυτών εύφλεκτων όπως –πευκοειδή, θάμνους με αιθέρια έλαια κ.λ.π.- Αν όμως αυτό απαιτηθεί τότε εγκαθιστούμε τα είδη αυτά σε απόσταση ασφαλείας απ’ το δρόμο ενώ στην ενδιάμεση απόσταση βάζουμε τα λιγότερα εύφλεκτα θαμνώδη είδη (π.χ. μπούζι).
Επειδή δε το παρόδιο πράσινο μπορεί να γίνει μία οπτική όαση για τον οδηγό και συνεπιβάτη θα πρέπει να σχεδιάζεται σωστά από επαγγελματίες Αρχιτέκτονες Τοπίου.
Έτσι ανάλογα με τον τύπο του δρόμου και την επιτρεπόμενη ταχύτητα το μήκος σχεδιασμού με τον ίδιο τύπο φυτών (δενδροστοιχίες) θα πρέπει να ποικίλει. Π.χ. όσο οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες τόσο αυξάνεται το μήκος της δενδροστοιχίας με τα ίδια είδη ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος για τον οδηγό να αναγνωρίζει τη βλάστηση σε χρώμα και φόρμα και συχνά και υφή, βασικά χαρακτηριστικά των παρόδιων φυτεύσεων.
Γενικά αποφεύγουμε την πολλαπλή εναλλαγή φυτών σε μικρό μήκος και τη διάταξή τους ‘ δίκην…παρατεταγμένων στρατιωτών.. εν σειρά ‘!!!
Ακόμα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες και όταν το τοπίο που διέρχεται ο δρόμος είναι ενδιαφέρον και ωραίο τότε αφήνουμε ‘’ ανοίγματα θέας’’ δηλ. ανοίγματα χωρίς φυτά και σε μήκος που να ποικίλει ανάλογα της ταχύτητα που επιτρέπεται.
. Π.χ.σε δρόμους για μεγάλες ταχύτητες, το άνοιγμα που δίνεται θα είναι μεγάλο π.χ > 100 μ ,.ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στον οδηγό με ασφάλεια να το προσλαμβάνει. Αν η ταχύτητα είναι μικρή τότε το άνοιγμα χωρίς φυτά προς το ωραίο τοπίο του δρόμου θα είναι μικρότερο .
Τέλος ειδική φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται ώστε τα παρόδια .φυτά να προσφέρουν εποχικότητα (χρώμα), οσμές ευχάριστες ,οπτικές εμπειρίες στον οδηγό ώστε να ξεκουράζεται το μάτι του και η διαδρομή να του γίνεται ευχάριστη.
Για το ενδιάμεσο πράσινο των διαχωριστικών νησίδων θα πρέπει να είναι ένα πράσινο ικανό, ώστε το βράδυ να διακόπτει τα φώτα των αντίθετα διερχομένων οχημάτων και να το αποτελούν φυτά με χρώματα φυλλώματος ή άνθους όπως (π.χ. πικροδάφνες, αγγελικές κ.α.)
Δεν συνιστώνται φυτά με φυλλώματα που μπορεί να προκαλέσουν μικροζημιές στα σχήματα π.χ. παχύφυτα κακτοειδή ή φοινικοειδή, κ.α ή και φυτά ευαίσθητα στην αέρια ρύπανση και στα άλατα των δρόμων.
Τέλος η συντήρησή των φυτεύσεων συνιστά μία σημαντική παράμετρο για μια πετυχημένη εγκατάσταση παρόδιας βλάστησης.
Επιβάλλεται η άμεση φροντίδα όταν τα φυτά του δρόμου υποστούν προσβολές από μύκητες ή. έντομα και τέλος η άρδευσή τους το καλοκαίρι είναι επιβεβλημένη.
Ένα σωστά σχεδιασμένο και εγκαταστημένο παρόδιο πράσινο καθιστά τον δρόμο ασφαλή, ευχάριστο για οδηγούς και συνεπιβάτες, προστατευτικό για τα οχήματα και προπάντων οικονομικό για την διατήρησή του.
Θα πρέπει δε να γνωρίζουν οι ‘επαΐοντες’(φορείς ανάθεσης και κατασκευής), ότι το παρόδιο πράσινο συνιστά σοβαρό κομμάτι στην ασφάλεια και ομαλή λειτουργία ενός δρόμου και ότι σχεδιάζεται, εγκαθίσταται και συντηρείται από ειδικούς επιστήμονες και κατασκευαστές και όχι από απλούς εργολάβους ή αυτοσχέδιους κηποτέχνες.

Καθηγητής Κώστας Κασσιός

Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). «καλεί τους πολίτες να MHN παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων

Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ): "καλεί τους πολίτες να MHN παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου"

ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

GENERAL CONSUMERS' FEDERATION OF GREECE

Κέντρο Πληροφοριών:Γ. Σεπτεμβρίου 13 - Αθήνα 10432όρ. 5οςτηλ. 210 36.32.443 Fax. 210 36.33.976
Ανοιχτή Γραμμή: 11711 email: inka - http://www.inka.gr
40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΙΝΚΑ ΔΤ 275/04.09.10

Δεν μας έφταναν η κατάργηση και μείωση των μισθών και των συντάξεων, αυξήσεις φόρων, κατάργηση δικαιωμάτων και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από έγκριτες εφημερίδες, και από το Διαδίκτυο, η κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα, συν τοις άλλοις πολυέξοδα για το κράτος :

1ο Θέλει να αντικαταστήσει την Ταυτότητα την με «κάρτα πολίτη», που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη, η οποία μάλιστα δεν έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Αυτή η κάρτα προγραμματίζουν να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές), οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας (φάρμακα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κληρονομικό ιστορικό), μετακινήσεις ταξίδια κτλ.
Όλα τα προηγούμενα θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη». Αναφέρουν ότι ο ίδιος κάτοχος «θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του από το Διαδίκτυο» - λες και δεν τα ξέρει. Θα έχει όμως και το κράτος πρόσβαση και μάλιστα σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται. Εννοείται ότι πρόσβαση θα «αποκτήσουν» όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές (πολυεθνικές, ασφαλιστικές, τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά γραφεία «εύρεσης εργασίας», ενοικίασης εργαζομένων, εισπρακτικές . ) και βέβαια οι χάκερς.

Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι και θα είναι πάντα διάτρητο. φυτίλια συννεφάκια.

2ο Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικά σε όλες τις συναλλαγές την «κάρτα των συναλλαγών», που και αυτή έχει χαρακτηριστεί Χαφιές του Καταναλωτή, και αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε καν από τον αρμόδιο επίτροπο της φορολογίας της ΕΕ.
Τη δεύτερη κάρτα επιδιώκουν να την έχει συνέχεια ο καταναλωτής (από ποια μέχρι ποια ηλικία άραγε;) για να καταγράφεται η κάθε συναλλαγή: το προϊόν ή η υπηρεσία, ο χρόνος και η χρηματική της αξία. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, και επειδή κάθε προϊόν διαθέτει μπαρ-κοντ -με μία αναγωγή στα προϊόντα που αγοράζει- θα είναι γνωστά τα πάντα ανεξαιρέτως, για τον πολίτη - καταναλωτή: Οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή . η υγεία του κλπ.
Με αυτές τις υποχρεωτικές κάρτες ουσιαστικά δρομολογούν να καταργηθεί το Τραπεζικό Απόρρητο, το Ιατρικό Απόρρητο, και γενικά κάθε είδους απόρρητο στην ιδιωτική ζωή, θα ενοποιηθούν όλοι οι αριθμοί (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κτλ ) και θα μετατραπεί ο πολίτης σε έναν ανθρωποαριθμό.

Το ΙΝΚΑ δηλώνει κάθετα ότι δεν θα δεχτεί τον Μεγάλο Αδελφό, δεν έχει να διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη - καταναλωτή και καταδικάζει απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα.
Καλεί όλες οργανώσεις πολιτών, τους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για να μην περάσει το φακέλωμα.
Το ΙΝΚΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο, αλλά καλεί από τώρα τους πολίτες σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.


ΥΓ: Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο αλλού και όχι για φακέλωμα.
Το ΙΝΚΑ έχει υποδείξει και πώς θα καταπολεμηθεί η Γραφειοκρατία και πώς θα εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, που άλλωστε είναι γνωστοί. Τα επιχειρήματα αυτά είναι κουκούλες προσχήματα.