Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Στο ΦΕΚ η απόφαση που δικαιώνει αίτημα των καπνοπαραγωγών για μεταποίηση και πώληση προϊόντων καπνού από τους ίδιους

Στο ΦΕΚ η απόφαση που δικαιώνει αίτημα των καπνοπαραγωγών για μεταποίηση και πώληση προϊόντων καπνού από τους ίδιους

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (με αρ. φύλλου 2028) η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών από τους παραγωγούς. Με την απόφαση αυτή θα μπορούν οι καπνοπαραγωγοί να αποκτήσουν άδεια σύστασης επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής προϊόντων καπνού, τα οποία θα μπορούν να πωλούν στο εμπόριο. Σαν υποχρέωση θα έχουν να καταβάλλουν εγγύηση ίση με το 10% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης, με ελάχιστο όριο το ποσό των 10.000 ευρώ. Η παρεχόμενη εγγύηση μπορεί να είναι τραπεζική, χρηματική, εμπράγματη ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ετήσιας ή αόριστης διάρκειας.
Τα δικαιολογητικά, που οφείλουν να υποβάλουν οι καπνοπαραγωγοί στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια για να πάρουν την άδεια, είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση, με συνημμένα σχετικό σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεων παραγωγής, τίτλο κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο των εγκαταστάσεων παραγωγής, βεβαίωση πυρασφάλειας από την αρμόδια Πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς και κάθε άλλο δικαιολογητικό που κρίνεται αναγκαίο από την αρμόδια αρχή.
β) Έγγραφα στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα στα προϊόντα για τα οποία ζητείται η άδεια.
γ) Σχετική εγγύηση.

Ο κ. Κώστας Κωσταντινίδης, παραγωγός καπνού για χειροποίητα πούρα από την Κρύα Βρύση Πέλλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Με την απόφαση αυτή θα μπορεί ο παραγωγός να πάρει άδεια μεταποίησης με τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Μας δίνει τη δυνατότητα με πολύ απλές διαδικασίες να προχωρήσουμε στη μεταποίηση του προϊόντος μας.
Έξι ολόκληρα χρόνια αγωνιστήκαμε για να πάρουμε αυτή την υπογραφή. Πιστεύω ότι είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη για τους παραγωγούς. Καταρχήν καταργεί την εγγυητική των 300.000 ευρώ. Ο παραγωγός θα μπορεί να πληρώνει 10.000 εγγύηση και δεν είναι ανάγκη να καταβάλει χρήματα αλλά μπορεί να προχωρήσει και σε υποθήκευση. Άρα δεν έχει κάποιο κόστος.
Η απόφαση αφορά προϊόντα που απευθύνονται στην ελληνική αγορά. Έχουμε μια μεγάλη αγορά πούρων στην Ελλάδα, η οποία στη μεγάλη πλειοψηφία της καλύπτεται με εισαγόμενα προϊόντα. Όλα αυτά τα χρόνια που περιμέναμε αυτή την απόφαση δεν μείναμε με άδεια χέρια. Κάναμε πιλοτικές καλλιέργειες και δοκιμάσαμε κάποιες ποικιλίες καπνού. Τώρα υπολογίζω ότι από τα Χριστούγεννα θα καταφέρουμε να βγούμε στην αγορά. Νομίζω είναι μια διαδικασία που έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχημένη, αφού αυτή την περίοδο έχουμε και μεγάλη μείωση στα εργατικά μεροκάματα».

Ο κ. Ηλίας Καλαθάς, παραγωγός βιολογικού καπνού για στριφτά τσιγάρα από το Αρχάνι Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Μιλάμε για προϊόντα ποιότητας όπως είναι ο βιολογικός καπνός. Είναι η τέταρτη χρονιά που καλλιεργώ αυτόν τον καπνό. Τώρα θα μπορώ να τον μεταποιώ και να τον εμπορεύομαι. Με τη συγκεκριμένη απόφαση θα μπορεί ο οποιοσδήποτε καπνοπαραγωγός να πάει και να κάνει αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών, για να του δοθεί άδεια να ανοίξει εργαστήριο επεξεργασίας καπνού και να το πουλάει απευθείας στην κατανάλωση. Αυτό θα μπορεί να συμβεί εφόσον ο παραγωγός έχει πάρει πρώτα την άδεια εργαστηρίου (σχετικό σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεων, πυρασφάλεια, σχέδια μηχανολόγου κ.α.) από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί σαν εγγύηση το ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έχει σαν ελάχιστο όριο το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο φόρος για το προϊόν παραμένει ο ίδιος με αυτόν που υπάρχει στην αγορά. Να αναφέρουμε σαν παράδειγμα ότι για μια ποσότητα καπνού που πωλείται με 160 ευρώ, ο φόρος είναι τα 140 ευρώ.
Το θετικό για τους παραγωγούς είναι ότι δεν απαιτείται να έχουμε μεγάλο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Ένα θέμα που δεν διευκρινίζει η συγκεκριμένη απόφαση είναι το κατά πόσο θα μπορούμε το προϊόν που θα παρασκευάζουμε να το εξάγουμε. Εμάς δεν μας υποχρεώνει σαν παραγωγούς να έχουμε φορολογική αποθήκη ούτε είμαστε καταχωρημένοι στο μητρώο εξαγωγέων.
Πάντως θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι παραγωγοί καταφέρουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία και μπορούν να πωλήσουν το προϊόν τους μόνοι τους στην αγορά, θα κερδίσουν την υπεραξία του προϊόντος τους».

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ

Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: