Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οι Θεσσαλοί στο δρόμο για τα... Αμπελάκια

ImageΑπό την ΕΑΣ Λάρισας ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος τις επαφές του για τη δημιουργία μιας ενιαίας θεσσαλικής οργάνωσης, πρόταση την οποία ο ίδιος έκανε την περασμένη εβδομάδα.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κ. Πρίντζου με τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας και τον πρόεδρό της Σπύρο Τσικρίκα ήταν θετικό, ενώ και οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι «αυτή την περίοδο οι συνθήκες είναι ώριμες για να μπει ο θεμέλιος λίθος στο συνεταιριστικό οικοδόμημα, το οποίο μπορεί να στεγάσει όλη την πρωτογενή παραγωγή, με καίριες παρεμβάσεις στο σύνολό της, από τη μείωση του κόστους παραγωγής μέχρι την εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών σε αγρότες και κτηνοτρόφους». Επίσης βοηθά το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα η προσπάθεια που γίνεται σε Θεσσαλικό επίπεδο για τη δημιουργία του «καλαθιού της Περιφέρειας», με πιστοποιημένα ντόπια προϊόντα.

Η δημιουργία μιας Ένωσης Αγροτών στη Θεσσαλία, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μας έξω από την οικονομική κρίση, αν και δεν είναι λίγες οι δυσκολίες που προβλέπονται στην πορεία της υλοποίησης αυτής τη πρότασης, επεσήμανε ο κ. Πρίντζος. Μάλιστα διευκρίνισε πως «η προσπάθειά του δεν είναι ιδιοτελής, καθώς η Ένωση Βόλου είναι μια υγιής οργάνωση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΕΑΣ που βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ ο ίδιος δεν διεκδικεί προσωπικά αξιώματα».

Στην εισήγησή του ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι «παγιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, όπου ο αγρότης δίνει το καλό του προϊόν στον έμπορο και την εναπομείνασα παραγωγή στην Ένωση πρέπει να αλλάξουν. Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είναι προς το συμφέρον τους η δημιουργία μιας δυνατής Ένωσης Αγροτών στη Θεσσαλία, η οποία θα έχει κλαδικές κατηγορίες και ομάδες παραγωγών.

Για παράδειγμα Ομάδα Δημητριακών για την αποθήκευση και εμπορία των 250.000 τόνων σιτηρών, Ομάδα Βαμβακιού κλπ. Βέβαια θα χρειαστούμε και τη βοήθεια της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να συνδράμει στον οργανωτικό τομέα, με τη χρηματοδότηση κάποιων επιστημονικών μελετών, βάσει των οποίων θα στηριχθεί αυτή η συνεταιριστική ιδέα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου «το χρονοδιάγραμμα αυτής της εκστρατείας περιλαμβάνει επισκέψεις και ενημέρωση όλων των διοικήσεων των ΕΑΣ της Θεσσαλίας και στη συνέχεια επαφές με βουλευτές, την Περιφέρεια και φυσικά όλους τους αγροτικούς φορείς».

Από την πλευρά του ο κ. Τσικρίκας δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει με κάθε τρόπο την ενωτική προσπάθεια του κ. Πρίντζου και πρότεινε συμβολικά η πρώτη συνάντηση των Ενώσεων της Θεσσαλίας να γίνει στις 29 Οκτωβρίου στα Αμπελάκια, εκεί όπου στήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και το ραντεβού όλων των συνεταιριστών του θεσσαλικού κάμπου δόθηκε για τις 29 Οκτωβρίου στα Αμπελάκια, όπου θα χαραχθούν τα επόμενα βήματα για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.


www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: