Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ 18-6-2009


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Δρ Θ. Μόσχος
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων : - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών - επιβαρύνει το περιβάλλον - αυξάνει το κόστος παραγωγής
ΠΥΡ.: 5 /18-06-09
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΑΝΑΡΣΙΑ-ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ-ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)
Οι συλλήψεις ακμαίων των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων παραμένουν υψηλές σε όλες τις περιοχές. Για την προστασία των καρπών από τις προνύμφες των εντόμων, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο έντομα.
ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Σκουλίκι των κερασιών) (ΚΕΡΑΣΙΑ)
Για την προστασία των κερασιών των όψιμων ποικιλιών από το έντομο, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΗΜΩΝ ΑΓΡΙΑΣ & ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ
Οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων εξακολουθούν να δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα του εντόμου στους οπωρώνες δαμασκηνιάς της περιοχής. Για την προστασία των καρπών συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Αύξηση συλλήψεων ακμαίων της μύγας στο δίκτυο φερομονικών παγίδων της περιοχής, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα του εντόμου σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων και κυρίως σε εκείνες που γειτονεύουν με οπωρώνες εσπεριδοειδών. Η μύγα της Μεσογείου μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για τους καρπούς των πυρηνοκάρπων, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεση προστασία των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, με ψεκασμό κάλυψης ή δολωματικό. Για μείωση του αριθμού των ψεκασμών είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα που καταπολεμούν ταυτόχρονα ανάρσια, γραφολίθα και καρπόκαψα δαμασκηνιάς.Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.
Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:
Επειδή για πολλές ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.
Καλούνται οι καλλιεργητές να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α/α
Κων/νος Πίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: