Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ασφαλή και ποιοτικώς άριστα τα Ελληνικά μέλια. Διεθνές συνέδριο για την ποιότητα του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας στο ΜΑΙX

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνητικών εργασιών αναφορικά με την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την γνησιότητα του μελιού και γενικότερα των προϊόντων της μέλισσας μπαίνουν στο μικροσκόπιο επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων η Διεθνής Επιτροπή για το Μέλι, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την Τετάρτη 7/4 συνεδρίασε η Διεθνής Επιτροπή για το μέλι Apimondia με αντικείμενο τα προβλήματα που απασχολούν στην ποιότητα, στην αυθεντικότητα, στην γνησιότητα του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας σε σχέση με την εμπορία. Την Πέμπτη 8/4 στο συνέδριο θα παρουσιαστούν εργασίες για τα μέλια μελιτώματος, το δασόμελο, το πευκόμελο,τα μέλια ελάτης, καστανιάς κ.α..
Όπως επεσήμανε το μέλος της Διεθνούς Επιτροπής και καθηγητής του εργαστηρίου μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντρέας Θρασυβούλου το Κρητικό πευκόμελο έχει όλες τις προδιαγραφές για να κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. «Το πευκόμελο της Κρήτης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από τα άλλα αντίστοιχα μέλια της χώρας και μπορεί να διακινηθεί ως ΠΟΠ, εφόσον το θελήσουν οι Κρήτες μελισσοκόμοι» είπε ο κ.Θρασυβούλου διευκρινίζοντας πως το Α.Π.Θ. έχει «εξετάσει το πευκόμελο το οποίο παράγεται σε Ελλάδα και Τουρκία και βρήκαμε διαφορές στο πευκόμελο των δύο χωρών, ενώ μετά προχωρήσαμε στην εξέταση του πευκόμελου από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, Κρήτη, Ρόδος, Εύβοια, Χαλκιδική και Θάσος και πράγματι είδαμε ότι το κρητικό μέλι έχει χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια αίτηση για ονομασία προέλευσης. Από και πέρα θα πρέπει οι μελισσοκόμοι της Κρήτης στο παγκρήτιο συνέδριο που θα γίνει το Φθινόπωρο να αποφασίσουν τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει αυτό το μέλι».
Σε ότι αφορά στην ποιότητα του μελιού ο καθηγητής μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πασχάλης Χαριζάνης επεσήμανε ότι «το καλύτερο μέλι είναι αυτό που όπως βγαίνει από την κυψέλη το συσκευάζουμε, χωρίς επεξεργασία με υπερβολικές θερμοκρασίες. Προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες σε συσκευαστές για να κάνουν όσο γίνεται πιο ήπια επεξεργασία, δηλαδή απλώς ένα φιλτράρισμα και μετά την τυποποίηση…» Επίσης τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους καταναλωτές για πιθανή ύπαρξη φαρμάκων και ειδικά αντιβιοτικών στο μέλι καθώς «τα υπολείμματα των διαφόρων φαρμάκων και αντιβιοτικών στο μέλι είναι σε μηδενικά επίπεδα πλέον, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει κάθε χρήση αντιβιοτικού στις κυψέλες. Επίσης γίνονται έλεγχοι στα μέλια εισαγωγής για να μην έχουν υπολείμματα και είμαστε πλέον σε μηδαμινά επίπεδα και μπορούμε να πούμε στον καταναλωτή ότι το μέλι είναι ίσως από τα πιο ασφαλή προϊόντα που μπορεί να καταναλώσει».
Σύμφωνα με τους Έλληνες μελισσοκόμους το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανάμιξη ελληνικών μελιών με εισαγόμενα όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης: «Όλα τα προϊόντα στον αγροτικό τομέα, ακόμη και η μελισσοκομία, είναι αγνά προϊόντα, αλλά όταν γίνονται προσμίξεις δεν γίνονται από τους αγρότες αλλά από τυποποιητές ή άλλους και υπάρχει ένα κράτος το οποίο οφείλει να προστατέψει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς». Από την πλευρά του ο κ.Χαριζάνης για το ίδιο θέμα είπε: «Σε όλα τα προϊόντα γίνονται εισαγωγές και πολλές φορές τα βαφτίζουν ως Ελληνικά. Τουλάχιστον στην περίπτωση του μελιού γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε οι αναλύσεις να είναι πολύ εξειδικευμένες και να αποφεύγεται η ανάμιξη. Όχι ότι το εισαγόμενο μέλι είναι κατώτερης ποιότητας. Αλλά όταν ο καταναλωτής αγοράζει μέλι Ελληνικό, να ξέρει ότι τρώει Ελληνικό μέλι. Δεν είναι κακό να εισάγει κάποιος ξένο μέλι και να το διαθέτει στην αγορά ως Κινέζικο, Αργεντινής κλπ. Αλλά πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής το τι αγοράζει..»
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή, 9/4, είναι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου και ο Δήμος Ρεθύμνης.

Ναπολέων Σαραντίδης

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: