Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Τον Μάιο οι αποφάσεις των ευρωβουλευτών για την απλοποίηση της ΚΑΠ

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι ανατροπές που προκάλεσαν στις αερομεταφορές επέφεραν και μεταβολές στην ημερήσια διάταξη του ευρωκοινοβουλίου, που συνεδριάζει από χθες Δευτέρα 19 Απριλίου στο Στρασβούργο. Έτσι οι αποφάσεις επί των ψηφισμάτων που έχουν κατατεθεί για την απλοποίηση της ΚΑΠ, την προσαρμογή της γεωργίας στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και άλλα σημαντικά για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής γεωργίας στην μετά το 2013 εποχή ζητήματα, μετατέθηκαν για την επόμενη σύνοδο 5 και 6 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, η σύνοδος της ολομέλειας του ΕΚ δεν αναβάλλεται αλλά το πρόγραμμά της τροποποιήθηκε λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει. Οι περισσότερες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά οι ψηφοφορίες αναβάλλονται για την επόμενη σύνοδο στις 5 και 6 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ θα συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, για τα ευρύτερα ζητήματα που εγείρει το κλείσιμο του εναέριο χώρου σε πολλά κράτη μέλη.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, εγκαινίασε χθες τις εργασίες της συνόδου, εξηγώντας τις τροποποιήσεις στην ημερήσια διάταξη, που οφείλονται στο ότι πολλοί ευρωβουλευτές απλώς δεν μπόρεσαν να παραστούν, συγκεκριμένα:

  • Όλες οι ψηφοφορίες αναβάλλονται για την επόμενη σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
  • Σήμερα το πρωί, Τρίτης 20 Απριλίου, στις 09:00, τοπική ώρα Στρασβούργου (10:00 ώρα Ελλάδος) θα συζητηθεί η κατάσταση στις αερομεταφορές στην Ευρώπη όπως έχει διαμορφωθεί. Θα υπάρξουν δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών και θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα θα υπάρξει η παρουσίαση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 από τον πρόεδρό της, José Manuel Barroso την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση. Θα παρουσιασθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αϊτή.
  • Η σύνοδος θα λήξει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, στο τέλος της βραδυνής συνεδρίασης της Τετάρτης, χωρίς άλλη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Τα αγροτικά θέματα

Όσον αφορά τα ψηφίσματα που αφορούν την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής γεωργίας για τις μελλοντικές εξελίξεις και μετατίθενται για την σύνοδο του Μαΐου, είναι τα εξής:

  • «Αξιολόγηση και εκτίμηση του κοινοτικού σχεδίου δράσης για την περίοδο 2006-2010 σχετικά με την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων», έκθεση της Σουηδής Ευρωβουλευτού Marit Paulsen, από την Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών. Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:
  • Έκθεση «Γεωργία και αλλαγή του κλίματος» για την οποία ήδη έχουν κατατεθεί 243 τροπολογίες, ορισμένες των οποίων ζητούν ενισχυτικά μέτρα για τους παραγωγούς των νότιων περιοχών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα. Εισηγητής είναι ο Γάλλος Σοσιαλιστής Stéphane Le Foll. Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:
  • Η έκθεση του ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfmann, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «Η γεωργία σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα: ειδικός έλεγχος υγείας». Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:
  • Η έκθεση του Βρετανού συντηρητικού ευρωβουλευτή Richard Ashworth σχετικά με την «Απλούστευση της ΚΓΠ». Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: