Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Organic-Edunet.eu: Νέα διαδικτυακή πύλη για τη βιολογική γεωργία

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 η πολυγλωσσική, διαδικτυακή πύλη Organic-Edunet.eu, ένας πανευρωπαϊκός κόμβος εκπαίδευσης σε θέματα βιολογικής γεωργίας και αγρό-οικολογίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησε με την ενεργό συμμετοχή της η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κυρία Γεωργία Μπαζώτη, η οποία τόνισε την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κλάδου ως σημαντικού πλουτοπαραγωγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας μέσα και από την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Την τελετή εγκαινίων καλωσόρισαν οι κύριοι Αλέξανδρος Σιδερίδης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μόσχος Πολυσίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη ενθάρρυνσης τέτοιου είδους πρωτοβουλιών που προάγουν την Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση σε Θέματα Βιολογικής Γεωργίας, Αγρο-Oικολογίας και Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της χρήσης του Διαδικτύου και της ελεύθερης ανοικτής πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Ο πανευρωπαϊκός κόμβος εκπαίδευσης Organic.Edunet παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο, διαθέσιμο σε 8 γλώσσες, με στόχο την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σε θέματα βιολογικής γεωργίας και αγρο-οικολογίας. Το περιεχόμενο του κόμβου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Organic.Edunet που συντονίζει η ΕΔΕΤ Α.Ε., με συμμετοχή 16 εταίρων από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Την ανοιχτή εκδήλωση ακολούθησε ημερίδα με θέμα “Βιώσιμη Ανάπτυξη & Προστασία του Περιβάλλοντος: Προκλήσεις & Ευκαιρίες για την Ελληνική Εκπαίδευση”. Εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό αλλά και τον σχολικό χώρο, παρουσίασαν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον συζητήθηκαν οι μελλοντικές προκλήσεις στο ρόλο της σύγχρονης εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με ένα εργαστήριο στη διάρκεια του οποίου εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες εφαρμοσμένες στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις πάνω στα θέματα της ημερίδας, και να αποκτήσουν εμπειρίες τις οποίες θα μεταφέρουν πίσω στις τάξεις τους αξιοποιώντας τις στo πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: