Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Ο.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την Δ' Προγραμματική Περίοδο κατά τη συνεδρίασή της την 17η Μαϊου 2010 συζήτησε τα παρακάτω θέματα:

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 17Ης ΜΑΪΟΥ 2010

Η Ο.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την Δ' Προγραμματική Περίοδο κατά τη συνεδρίασή της την 17η Μαϊου 2010 συζήτησε τα παρακάτω θέματα:

Η πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ
Η Ο.Ε. συζήτησε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Έγινε αναφορά στα Μέτρα που έχουν δημοσιοποιηθεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις τροποποιήσεις του Προγράμματος, στο τρόπο εφαρμογής του, στη λειτουργία της εταιρικής σχέσης, στη κατανομή των κονδυλίων, στην λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης, στις απεντάξεις νέων αγροτών και στη λειτουργία του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.
Επειδή το ΠΑΑ διανύει μία κρίσιμη περίοδο και παράλληλα είναι υπό αναθεώρηση, η Ο.Ε. αποφάσισε την σύνταξη Έκθεσης, προκειμένου να καταγραφούν οι αδυναμίες εφαρμογής του και να διατυπωθούν προτάσεις. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Διαθέσιμα στοιχεία από την εφαρμογή του ΠΑΑ
Η Ο.Ε. διαπιστώνει δυσκολίες στη συγκέντρωση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση του ΠΑΑ και την έκφραση γνώμης. Η απροθυμία παροχής στοιχείων από το ΥΠΑΑΤ, το «πάγωμα» της εταιρικής σχέσης, η αδράνεια της Επιτροπής Παρακολούθησης, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο το ΠΑΑ κινείται εντός των ορίων της κοινοτικής νομοθεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Επιτροπή Παρακολούθησης, συνάδελφος Μ. Ιακωβάκης, έχει ζητήσει από τις 4/1/2010, τον πίνακα με την τελευταία κατανομή των κονδυλίων κατά άξονα και μέτρο, καθώς και πρόσθετα στοιχεία:
• Τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το 3ο ΚΠΣ κατά άξονα και μέτρο,
• Τις δεσμεύσεις κονδυλίων (εντάξεις έργων) κατά άξονα και μέτρο, για την προγραμματική περίοδο που διανύουμε και
• Την απορρόφηση κονδυλίων μέχρι την 31/12/2009 κατά άξονα και μέτρο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο (ΕΑΔ)
Το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο αποτέλεσε ιδιαίτερο θέμα διότι με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξαιρέθηκε από τα μέλη του Δικτύου.
Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν συλλογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης και εμπλέκονται άμεσα, στην εφαρμογή μέτρων του ΠΑΑ ή έμμεσα στην προώθηση θεμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.
Με την ΥΑ 10850/25.10.2008 (ΦΕΚ 2456/Β/2.12.2008) συστάθηκε το ΕΑΔ. Στα μέλη του ΕΑΔ περιλαμβάνεται το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καθώς και τα Πανεπιστήμια. Παρόλο που το ΕΑΔ δεν λειτούργησε, κρίθηκε αναγκαίο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, «προκειμένου να υπάρχει ευελιξία και αποτελεσματικότητα ως προς τη λειτουργία με παράλληλη κάλυψη των στόχων και των αντικειμένων των μέτρων/δράσεων του ΠΑΑ», να τροποποιηθεί η απόφαση σύστασης ως προς την σύνθεσή του (ΥΑ 2264/29.4.2010) και να εξαιρεθούν από μέλη του, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τα Πανεπιστήμια.
Η Ο.Ε. θεωρεί ότι η εξαίρεση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εγείρει σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με το θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο του επιμελητηρίου και δημιουργεί συνθήκες εκτροπής στην εφαρμογή του ΠΑΑ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σεβόμενη και αναγνωρίζοντας το ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αλλά και των Πανεπιστημίων, οφείλει άμεσα να επανορθώσει.


Για την Ο.Ε.
Ο Συντονιστής

Νίκος Αντώνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: