Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ:Ρύπανση των νερών και των αγροτικών προϊόντων του Δήμου Μεσσαπίων Νομού Ευβοίας από το εξασθενές χρώμιο

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ:Ρύπανση των νερών και των αγροτικών προϊόντων του Δήμου Μεσσαπίων Νομού Ευβοίας από το εξασθενές χρώμιο

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ευβοίας παρουσιάστηκε η έρευνα που είχε αναθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Θεολόγο Μιμίδη.

Η έρευνα αυτή είχε ως αντικείμενο την Ρύπανση των νερών και των αγροτικών προϊόντων του Δήμου Μεσσαπίων Νομού Ευβοίας από το εξασθενές χρώμιο. Τα δείγματα το οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα αντλήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπου ήταν ξηρή περίοδος. Διότι αν αντλούνταν τα δείγματα στο τέλος του φθινοπώρου ή το χειμώνα θα διαπιστώναμε μικρότερες τιμές εξασθενούς χρωμίου εώς και μηδενικές, λόγω των βροχοπτώσεων. Τα δείγματα αυτά ανέρχονταν στον αριθμό των 26.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν ότι τα περισσότερα αρδευτικά πηγάδια και γεωτρήσεις παρουσιάζουν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ως 262ppb με μέσο όρο περίπου τα 50ppb. Όσον αφορά το πείραμα με τα φυτά (λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι και τομάτα), μερος ης ποσότητας του εξασθενούς χρωμίου που υπάρχει στις ρίζες όλων των φυτών που εξετάστηκαν, με πηγή το αρδευτικό νερό, μεταφέρεται στους ιστούς τους. Ωστόσο το εξασθενές χρώμιο που παίρνουμε ανά μερίδα από τα παραπάνω φυτά είναι πολύ μικρότερο από την κατανάλωση νερού ανά μερίδα το οποίο έχει προσληφθεί από εξασθενές χρώμιο.

Ο ίδιος ο κύριος Μιμίδης διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες μπορούν να πουλούν άφοβα τα προϊόντα τους διότι προς το παρόν δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει μόνο εάν τα όρια του ολικού χρωμίου και του εξασθενούς πέσουν στα 2μgr/l και 0,6μgr/l αντίστοιχα, κάτι που συμβαίνει στην Καλιφόρνια.

Επίσης ο κύριος Μιμίδης δήλωσε ότι μετά το πέρας της έρευνας αυτής θα υπάρξει και τοξικολογική ανάλυση αίματος, σάλιου, ούρων και τριχών από εθελοντές του Δήμου Μεσσαπίων για να δειχθεί κατά πόσο έχει επιρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό το εξασθενές χρώμιο.

Τέλος ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση στα πλαίσια της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας ΕΣΠΑ 2007-2013 "Συνεργασία" για την διερεύνηση κατασκευής φίλτρου το οποίο θα μπορεί να τοποθετείται στην έξοδο αρδευτικού πηγαδιού ή γεώτρησης με σκοπό την παροχή νερού στο οποίο θα απουσιάζει το εξασθενές χρώμιο με τίτλο "Βρώσιμα λαχανικά χωρίς εξασθενές χρώμιο".

Η έρευνα αυτή θα κοινοποιηθεί στους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΥΠΠΑΤ, στους Γενικούς Γραμματείς ΥΠΠΑΤ , Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ. Ακόμη θα κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο Μεσσαπίων, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και περιβάλλοντος, στην Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά το πέρας της παρουσίασης της έρευνας ακούσθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Μία από τις τοποθετήσεις ήταν και του Προέδρου του Συλλόγου Γαία του Δήμου Μεσσαπίων κυρίου Νικολάου Χασάνδρα. Ο κύριος Χασάνδρας εκτός των άλλων έκανε μερικές προτάσεις: α)Δημιουργία Φράγματος, β)δημιουργία Διυλιστηρίου, γ)Επιδημιολογική μελέτη, δ) Υδρογεωλογική-χημική μελέτηστον Ευβοϊκό, και ε) Ορισμό φορέα διαχείρισης στον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη.

Επίσης τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσής του Δήμου Μεσσαπίων κύριος Γεώργιος Λαφαζάνης αναφέροντας τη στάση του Δημάρχου πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα αναφέροντας ότι ο κύριος Μπαζώτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό της Μεσσαπίας και λέει σε όλους τους πολίτες να πίνουν άφοβα από αυτό.

Τέλος τοποθτήθηκαν ο κύριος Σέληνας από σύλλογο Ταναϊς και ο "χημικός" κύριος Παπανικολάου Γεώργιος. Ο κύριος Παπανικολάου ανέφερθηκε στην δημιουργία ενός φίλτρου που δημιούγησε ο ίδιος. Ζήτησε επιχορήγηση από το νομάρχη είκοσι εως τριάντα χιλιάδες ευρώ για να δοκιμαστεί αυτό το φίλτρο. Όμως όταν ερωτήθη από τον βοηθό του κυρίου Μιμίδη, κύριο Γεώργιο Γιακαράκο, σε πιο επιστημονικό περιοδικό υπάρχει δημοσίευση για το φίλτρο αυτό, ο ίδιος απάντησε σε κανένα λόγω επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

Την συζήτηση του θέματος έκλεισε ο κύριος Νομάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς υποσημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η έρευνα και θα παρθουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: