Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Στις ΕΑΣ και φέτος η σύνταξη του ΟΣΔΕ

Ευρεία σύσκεψη χθες στην ΠΑΣΕΓΕΣ και με Τρικαλινή συμμετοχή – Παρέμβαση στο υπουργείο για «συνεταιριστικό Καλλικράτη» και πιστωτικά τιμολόγια.
Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2010 ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Του Λάζαρου Μάμαλη Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, στη σύσκεψη μετείχαν ο διευθυντής της κ. Νίκος Λάζος και ο προϊστάμενος του οικονομικού τμήματος κ. Όθωνας Σιάγκας.

H σύσκεψη αφορούσε τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, κυρίως για το ΟΣΔΕ, για τα οποία απαιτείται να ληφθούν πρωτοβουλίες των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Λάζο, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, για φέτος το ΟΣΔΕ θα συνταχθεί από τις ΕΑΣ. Οι ΕΑΣ, όμως πρέπει να καταθέσουν μέχρι την Παρασκευή, πλήρη φάκελο για την πιστοποίησή τους. Η αρμόδια προϊσταμένη συνεταιρισμών της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Ελένη Αλεξανδρή έχει ήδη στα χέρια της τον φάκελο, οπότε άμεσα θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για του χρόνου, το υπουργείο ήδη έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ, στον οποίο όμως, θα μετέχουν και οι ΕΑΣ, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ. Κι αυτό γιατί, οι Ενώσεις έχουν ήδη τους απαραίτητους μηχανισμούς και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν τη σύνταξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου που είναι απαραίτητο για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς. Κατά τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε ότι οι ΕΑΣ φέτος θα έχουν λιγότερη δουλειά για το ΟΣΔΕ. Κι αυτό γιατί θα μείνουν εκτός συστήματος οι ενισχύσεις κάτω των 200 ευρώ οι οποίες είναι 184.000 σε όλη τη χώρα. Επομένως, από τις 930.000 δηλώσεις που κατατέθηκαν πέρυσι, φέτος θα περιοριστούν στις 718.000.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών αποφάσισαν να ζητήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση για τον «συνεταιριστικό Καλλικράτη», αλλά και να παρέμβει στην αγορά για να εκλείψουν φαινόμενα πιστωτικών τιμολογίων –κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων- τα οποία είναι σε βάρος των παραγωγών. Η δήλωση της υπουργού Χαρακτηριστική της σημασίας που αποδίδει η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην έγκαιρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι και η δήλωση της υπουργού κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, το περασμένο Σάββατο, στον Βόλο.

Ειδικότερα, σχετικά με τη ψηφιοποίηση και τις ενισχύσεις στο 100%, που αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Η ψηφιοποίηση έχει ολοκληρωθεί, έχει γίνει ήδη και ο τελευταίος έλεγχος και αποδείχτηκε ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Στις 15 Μαρτίου, αρχίζει η πληρωμή των επιδοτήσεων και πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα του 2010 και με τη νέα αίτηση θα έχει πραγματικά τελειώσει ένα μακροχρόνιο έργο που είχε διασύρει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχε επιβαρύνει τον εθνικό μας προϋπολογισμό με εκατοντάδες εκατομμύρια».

www.e-erevna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: