Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ:ΜΗΛΟΕΙΔΗ 2/28.04.2010

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΟΡΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ­ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ


Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210
66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες: Παππά Ιωάννα

Εφαρμόζετε τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για καλής ποιότητας & ασφαλή προϊόντα

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων :
- βλάπτει την υγεία των καταναλωτών

-
επιβαρύνει το περιβάλλον
- αυξάνει το κόστος παραγωγής

Η τυποποίηση είναι υποχρέωση

ΜΗΛΟΕΙΔΗ 2/28.04.2010

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΚΑ

 

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α

 Ε Χ Θ Ρ Ο Ι

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (Αχλαδιά-Μηλιά)

Η περίοδος της πρώτης πτήσης της καρπόκαψας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις περιοχές.

Αχλαδιά: Συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Μηλιά: Συστήνεται ψεκασμός μετά την πτώση των πετάλων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Ανεξάρτητα από το εντομοκτόνο που θα επιλεγεί, η καταπολέμηση του εντόμου πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στα καρπίδια. Από τα εντομοκτόνα προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ο ρυθμός αύξησης των καρπιδίων και οι καιρικές συνθήκες.

 ΨΥΛΛΑ (Αχλαδιά)

Αναλόγως της περιοχής είτε συνυπάρχουν όλες οι βιολογικές μορφές του εντόμου, είτε έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη των νυμφών.

Σε οπωρώνες με προσβολή από το έντομο, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί, ανάλογα με τη δραστηριότητα του εντόμου, τη διάρκεια δράσης και τον τρόπο δράσης του εντομοκτόνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες και να αποφεύγεται μέσα στην καλλιεργητική περίοδο η επαναλαμβανόμενη χρήση των νέων σκευασμάτων. Η κάλυψη του φυλλώματος θα πρέπει να είναι πλήρης και μέχρις απορροής του ψεκαστικού υγρού.   

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Αχλαδιά─Μηλιά)

Σε οπωρώνες που είναι προσβεβλημένοι από κοκκοειδή, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και με καλό λούσιμο των δένδρων και ιδιαίτερα του κορμού και των βραχιόνων. Προτείνεται να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα δένδρα. Ο ψεκασμός να επαναληφθεί ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου και τις καιρικές συνθήκες. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατόν να συνδυαστεί με εκείνη της καρπόκαψας και των φυλλορυκτών.

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ) (Μηλιά)

Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή να γίνεται ψεκασμός ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ (Αχλαδιά-Μηλιά)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου, ιδιαίτερα στις πιο υγρές περιοχές και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων.
Συστήνεται άμεση προστασία των καλλιεργειών από την ασθένεια σε όλες τις περιοχές με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο και κατά προτίμηση με προστατευτική και θεραπευτική δράση.

Σε ποικιλίες μηλιάς που είναι ευαίσθητες στο ωίδιο να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τις δύο ασθένειες.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Αχλαδιά)

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου και υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων, κυρίως σε οπωρώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Συστήνεται προστασία των δένδρων τις αμέσως επόμενες ημέρες με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.

Σπύρος Βλειώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: