Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Η συγκέντρωση της παραγωγής, το κλειδί για τα οπωροκηπευτικά

Υπέρ της συγκέντρωσης των ομάδων παραγωγών στα πλαίσια της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τάχθηκαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών οπωροκηπευτικών Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 76% της παραγωγής φρούτων και το 64% της παραγωγής λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε κατά την έκθεση οπωροκηπευτικών Medfel στο Περπινιάν της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι της γαλλικής οργάνωσης Felcoop, της ιταλικής Confcooperative-Fedagri και της ισπανικής Cooperativas Agro-alimentarias επέμειναν στη σημασία των ομάδων παραγωγών για τη συγκέντρωση της προσφοράς και την καλύτερη διάθεση των προϊόντων, με οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις υπογράμμισαν ότι το ισχύον σύστημα στήριξης των ομάδων παραγωγών, το οποίο βασίζεται στη χρηματοδότηση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2013.
Η κοινή αυτή θέση ταυτίζεται με ανάλογες θέσεις που το τελευταίο διάστημα εκφράζονται από την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που τονίζουν τη σημασία των ομάδων παραγωγών για τη συγκέντρωση της παραγωγής και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών.
Οι πρόεδροι των τριών συνεταιριστικών οργανώσεων φάνηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη διαφαινόμενη μείωση των πόρων που διατίθενται στον κλάδο των οπωροκηπευτικών, η οποία ήδη είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, ενώ υποστήριξαν ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν την καταλληλότερη μορφή συλλογικής οργάνωσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος στα πλαίσια της Ε.Ε.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: