Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ελεγκτές της Κομισιόν και για τις επιδοτήσεις


“Πράσινο φως” περιμένει η Κ. Μπατζελή

Δύο μόλις εβδομάδες μένουν περίπου μέχρι την ημερομηνία που υπέδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους αγρότες ότι θα αρχίσουν να παίρνουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή είχε τονίσει στους αγρότες των κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου πως στις 15 Μαρτίου θα έπαιρναν τις επιδοτήσεις τους, και εκείνοι από τη μεριά τους δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν σε ρυθμούς κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ημερομηνία.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα, προτού οι αγρότες λάβουν τις επιδοτήσεις τους, έπρέπε οι ίδιοι να μεταβούν σε κάποια αγροτική ένωση εγκεκριμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτως ώστε να δηλώσουν την έκταση και το είδος των αγροτεμαχίων τους (για τους γεωργούς) ή τον αριθμό και το είδος των ζοωειδών (για τους κτηνοτρόφους) έτσι ώστε να υπολογιζόταν το ποσό της επιδότησης που θα εισέπρατταν.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «ενεργοποίηση των δικαιωμάτων» και από το 1996 ανατίθεται στην ΠΑΣΕΓΕΣ ως λύση ανάγκης.

Φέτος, η ΠΑΣΕΓΕΣ με επίσημη ανακοίνωσή της αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναλάβει την διαδικασία αυτή, λόγο του κακού κλίματος που υπήρχε στον αγροτικό κόσμο μετά τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέθεσε την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Βέβαια, στα γραφεία της Αχαρνών 2, θέλοντας να τηρήσουν τους κανόνες της Ε.Ε. σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να γίνει διαγωνισμός και όχι ανάθεση της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αφήνουν ανοιχτή τη δυνατότητα σε ιδιώτες που έχουν την ανάλογη πιστοποίηση να συμμετάσχουν.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι αγρότες είχαν πάρει το 60% των επιδοτήσεών τους, ενώ το υπόλοιπο 40% - περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ - το είχε «παγώσει» η Κομισιόν λόγω της «ακαταστασίας» που υπήρχε στο σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων. Δεδομένης της κακής κατάστασης του ΟΣΔΕ η Ε.Ε. είχε δηλώσει ότι οι υπόλοιπες επιδοτήσεις, θα δοθούν στους αγρότες, εφόσον πρώτα γίνει ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων η οποία θα ελεγχθεί στη συνέχεια από ανθρώπους της Κομισιόν.

Αρχή με την ...καλή Καρδίτσα

Για του λόγου το αληθές, την 1η Μαρτίου κατέφθασαν ελεγκτές της Κομισιόν στην Ελλάδα με σκοπό να βρουν την οποιαδήποτε ατέλεια ή λάθος του συστήματος. Για καλή μας τύχη, οι ελεγκτές επέλεξαν για πρώτη τους «στάση» τα καταστήματα του οργανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Καρδίτσα όπου και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Οι «ράμπο» της Κομισιόν στη συνέχεια θα μεταβούν στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Μαγνησία, ολοκληρώνοντας το έργο τους στις 5 Μαρτίου.

Τα αποτελέσματα του…ψαξίματος των ελεγκτών είναι αυτό τα οποία θα δώσουν το τελικό «ναι» έτσι ώστε να χορηγηθεί το υπόλοιπο 40% των επιδοτήσεων στους αγρότες. Εάν όμως αυτό είναι «όχι» καλό θα είναι να προετοιμαστούμε για νέο και μάλιστα δυναμικότερο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων…

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: