Για να μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε από την πολύ κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, εκτός των μέτρων που έχουν πρόσφατα θεσμοθετηθεί και αυτών που θα θεσμοθετηθούν, το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις και στη γεωργία. Για μια ακόμα φορά η γεωργία της χώρας μας θα βοηθήσει στην εξαγωγή της από τη βαθειά οικονομική κρίση που έχει περιέλθει.
Η ακόλουθη πρόταση βοηθά τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και δίνει διέξοδο σε πολλούς παραγωγούς για αύξηση εισοδήματος, έσοδα στο δημόσιο, αύξηση της απασχόλησης κλπ. Στόχος σε μια δεκαετία τα θερμοκήπια να φτάσουν από 45.000 σε 150.000 στρέμματα (Το 1990 τα θερμοκήπια στη χώρα μας ήταν 40.000 στρέμματα και σήμερα είναι 45.000).
Στην Αλμερία της Ισπανίας το 1980 μηδέν στρέμματα σήμερα 250.000, στην Αττάλεια της Τουρκίας το 1990 μηδέν στρέμματα σήμερα 150.000. Στα Σκόπια και τη Ρουμανία από 25.000 στρέμματα σε κάθε χώρα.
Λόγοι για την επέκταση των θερμοκηπίων
1 Άριστες κλιματικές συνθήκες για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
2 Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε θερμοκηπιακά κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια) και δυστυχώς τα εισάγει από κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
3 Είναι καλλιέργειες αυτοδύναμες που δεν στηρίζονται σε επιδοτήσεις για να είναι βιώσιμες.
4 Εναλλακτική λύση σε περιοχές που εγκαταλείπονται παραδοσιακές καλλιέργειες (καπνά, βαμβάκι), εφόσον οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την εγκατάσταση.
5 Στόχευση σε αγορές κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης.
6 Αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας για θέρμανση θερμοκηπίων (πράσινη ανάπτυξη) με την καύση πυρηνοξύλου και λοιπών φυτικών υπολειμμάτων (κουκουτσιών κ.λ.π.) και αξιοποίηση των θερμοδυναμικών πεδίων.
7 Συμβάλλουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
8 Δημιουργία θέσεων εργασίας (ένας εργαζόμενος για 1,5 στρ).
9 Δημιουργία σ ε ι ρ άς διαφόρων εταιρειών που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση των
εισροών που απαιτούν οι καλλιέργειες αυτές, καθώς και δημιουργία μεταφορικών εταιρειών για την μεταφορά των προϊόντων στα κέντρα κατανάλωσης.
Προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου
1. Αλλαγή των ελάχιστων ορίων που πρέπει να πληρούν τα επιδοτούμενα θερμοκήπια (4,5 μ το ελάχιστο ύψος στην υδρορροή, αερισμός οροφής κλπ)
2. Σοβαρά κίνητρα για την ένταξη των ενδιαφερομένων σε επιδοτούμενα προγράμματα
3. Σήμερα με ύψος επένδυσης 220.000 δηλ 6-7 στρ.στα σχέδια βελτίωσης οι μονάδες δεν είναι βιώσιμες. Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ΠΕΠ (κλαδικά τομεακά προγράμματα)
4. Ιεράρχηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων
5. Στελέχωση υπηρεσιών με γεωπόνους που να γνωρίζουν το αντικείμενο και βέβαια η επιμόρφωση νέων.
6. Εξυγίανση εμπορικού κυκλώματος. (μητρώο εμπόρων).
Με πρότυπο την Αλμερία
1. Πρώτης προτεραιότητας θα πρέπει να είναι ο καθορισμός χρήσεων γης. Θα πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη, τουριστική γη , η γη υψηλής παραγωγικότητας.
2. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα προηγούμενα πρέπει να υπάρχει νερό για την άρδευση των καλλιεργειών αυτών. Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με την δημιουργία χωμάτινων φραγμάτων.
3. Για να μην εξαντλούνται τα υδατικά αποθέματα στις περιοχές που καλλιεργούνται κηπευτικά υπό κάλυψη, θα πρέπει υποχρεωτικά τα βρόχινα νερά από τις οροφές των θερμοκηπίων να συλλέγονται με δίκτυο σωληνώσεων και το νερό αυτό να παροχετεύεται σε ειδικές γεωτρήσεις, έτσι ώστε να εμπλουτίζετε ο υδροφόρος ορίζοντας με καθαρό βρόχινο νερό. Η δαπάνη αυτή να είναι επιδοτούμενη. Η κατασκευή νέων θερμοκηπίων αν δεν πληρούν την πάρα πάνω προϋπόθεση να μην επιδοτούνται.
Η αδειοδοτηση των γεωτρήσεων παροχέτευσης πρέπει να είναι σύντομη διαδικασία.
4. Δημιουργία Δημοπρατηρίων κηπευτικών προϊόντων
Διευκόλυνση των ενδιαφερομένων για την δημιουργία οργανωμένων δημοπρατηρίων στα κέντρα παραγωγής. Φορείς θα μπορούσαν να είναι οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι, Ιδιώτες η και Μεικτό σχήμα
Να εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ
5. Αλλαγή και εκσυγχρονισμός του Νόμου περί συνεταιρισμών.
Να καταργηθούν οι συνεταιρισμοί σφραγίδα και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνεταιρισμός ανά νομό, ο οποίος κύριο σκοπό να έχει την προστασία των παραγομένων προϊόντων και όχι να εμπορεύεται είδη μπακαλικής. Να συντάσσει ισολογισμό, να καταβάλει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος και να μην ζει παρασιτικά από της χορηγούμενες προς τους δικαιούχους επιδοτήσεις. Επί πλέον το δημόσιο, και κατ επέκταση ο φορολογούμενος, να σταματήσει να καλύπτει τα ελλείμματα τους τα οποία προκύπτουν από κακοδιαχείριση. Δηλαδή με δυο λόγια οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επί πλέον θα πρέπει να προβλεφτεί η θητεία των αιρετών να μην υπερβαίνει τις δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει το συνεταιριστικό κίνημα να απαλλαγεί από τους επαγγελματίες εργατοπατέρες. Η εκλογική διαδικασία να γίνεται με ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο για να απαλλαγεί το συνεταιριστικό κίνημα από την άλωση των κομμάτων.
6. Για ένα επί πλέον λόγο (πράσινη ανάπτυξη) τώρα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στην διαχείριση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Τα πλαστικά φύλλα από τα θερμοκήπια και μόνον που αντικαθίστανται κάθε χρόνο, φτάνουν τους 4 χιλιάδες τόνους πανελλαδικά. Αυτός ο όγκος των πλαστικών μέχρι σήμερα δυστυχώς καίγεται στα χωράφια.
Σε αυτό τον όγκο των πλαστικών θα πρέπει να προστεθούν και τα πλαστικά φύλλα για υπαίθριες καλλιέργειες (πρώιμο καρπούζι , πεπόνι, σπαράγγια κλπ), καθώς και οι πλαστικοί σάκοι των λιπασμάτων.
Από την πλευρά της πολιτείας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική λύση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που έχει πολλαπλές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
7. Μετεγκατάσταση της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών έξω από τον λεκανοπέδιο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, η λειτουργία της οποίας θα καθορίζεται από σύγχρονο κανονισμό.
Toυ Γιώργου Ζωγόπουλου, γεωπόνου από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας (επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου