Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Καταργείται η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των Γεωπόνων (;)

thavmastikoΣύμφωνα με το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η άδεια άσκησεως επαγγέλματος των Γεωτεχνικών. Το θέμα χρίζει ιδιαίτερης σημασίας και προσοχής.

Στο σημείο αυτό, το agri.gr αναρτά όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μελέτη του Προσχεδίου, την ενημέρωση και τον προβληματισμό όλων των Γεωτεχνικών.

Παρακαλείσθε για την πληροφόρηση των συναδέλφων.


Σύντομη Εισαγωγή:

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών έχει τεθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να γίνει η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων με τον πλέον επωφελή τρόπο για τους πολίτες, το κοινωνικό σύνολο, τους επαγγελματίες και την χώρα μας, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μεταρρυθμίσεων.

Επίμαχο Άρθρο:
Το επίμαχο άρθρο που αφορά τους Γεωτεχνικούς είναι το άρθρο 3 στο οποίο αναφέρεται:

"Άρθρο 3 Κατάργηση αδικαιολόγητων απαιτήσεων προηγούμενης διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγελμάτων

1. Η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος, πέραν εκείνων για τα οποία διαλαμβάνεται ρύθμιση στο Κεφάλαιο Β’ του παρόντος, όταν η χορήγηση της αδείας αυτής συναρτάται προς την, αντικειμενικώς διαπιστούμενη κατά δεσμία αρμοδιότητα, συνδρομή νομίμων προϋποθέσεων, παύει να ισχύει μετά πάροδο τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος.Από το χρονικό εκείνο σημείο, και με την επιφύλαξη των οριζομένων στο επόμενο εδάφιο, το επάγγελμα ασκείται ελευθέρως μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία ενάρξεως ασκήσεώς του, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, στην κατά τις ισχύουσες στο χρονικό εκείνο σημείο διατάξεις αρμόδια προς αδειοδότηση διοικητική αρχή. Η αρχή αυτή δύναται, εντός τριών μηνών από την λήψη της αναγγελίας, να απαγορεύσει την άσκησή του επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία.

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι δυνατή η θέσπιση εξαιρέσεως ως προς ορισμένο επάγγελμα από τη διάταξη της προηγουμένης παραγράφου, αν η διατήρηση του νομικού καθεστώτος της προηγούμενης διοικητικής αδείας επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνάμα δε πληρούνται προς τούτο οι προϋποθέσεις της αρχής της αναλογικότητας."

Σημαντικά Σημεία:
1. Από το συγκεκριμένο άρθρο γίνεται κατανοητή η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εκτός των επαγγελμάτων που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Β (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κτλ). Στο Κεφάλαιο Β ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ(γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, κτηνίατροι)

2. Μετά την ψήφιση του παρόντος Νομοσχεδίου, ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΘΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

3. Τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου θα πιστοποιεί μία διοικητική αρχή (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ)

4. Με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ είναι δυνατή η εξαιρεση των ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ από τη διάταξη και συνεπώς είναι δυνατή η συνέχιση κατοχής και χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εφόσον η άδεια απαιτείται για ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (Για γεωπόνους βλέπε μελέτες, ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ποιότητα υδάτων, ρύπανση από φυτοπροστατευτικά προϊόντα κτλ)

Συνάδελφοι,

Το συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με:
- τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών
- την κατάταξη του επαγγέλματος του γεωτεχνικού στα κλειστά επαγγέλματα
- τη θεώρηση ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των γεωτεχνικών δεν απαιτείται μιας και δεν υπηρετεί λόγους δημοσίου συμφέροντος
- τον έλεγχο της διαπίστευσης του γεωτεχνικού
- την διοικητική αρχή που θα πιστοποιεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ άσκηση επαγγέλματος
- το ρόλο- (απαξίωση;) του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Σχετικά έγγραφα:

1. Προσχέδιο Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»

2. Εισηγητική Έκθεση

3. Έγγραφο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (αριθ. 349/24-1-2011) με θέμα: «Απόψεις επί του Προσχεδίου Νόμου: “Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων”», του οποίου είσαστε αποδέκτες.



www.agri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: