Η νέα ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν προβλέπει πλέον μειώσεις αλλά απλώς πάγωμα μισθών για δύο έτη, ενώ μέσω αυτής η ΝΕΟΓΑΛ δεσμεύεται για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα καθώς επίσης και για τη μη εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι η δραμινή γαλακτοβιομηχανία ήταν η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία επιχείρησε να αξιοποιήσει το νέο «ελαστικό» θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις καταθέτοντας στο Σώμα Επιθεωρητών επιχειρησιακή σύμβαση που προέβλεπε μειώση κατά 9% των αποδοχών των εργαζομένων, Ως αποτέλεσμα, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας και τα βέλη των συνδικαλιστών, ενώ και το ΣΕΚΕΕ είχε σημειώσει στην έκθεσή του ότι «τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους».
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης είχε αντιτείνει ότι στη σύμβαση είχαν συναινέσει χωρίς αντιδράσεις οι εργαζόμενοι της εταιρείας κι ότι η μείωση του κόστους ήταν απαραίτητη παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκλεισε με θετικό πρόσημο το 2010.
«Τα κέρδη ήταν τα μισή του 2009, όπου είχε κλείσει στα 1.7-1,8 εκατ. ευρώ, ενώ δεν πρόκειται για λειτουργική κερδοφορία. «Οι μέτοχοι είχαν προβεί σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, για να προβούν σε μια εξαγορά που τελικά δεν έγινε. Απλά δεν "τράβηξαν" πίσω τα χρήματά τους για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν σε μια αντίστοιχη μελλοντική ευκαιρία, αν παρουσιαστεί. Είναι λογικό, λοιπόν, να φαίνεται εύρωστη η εταιρία, όταν υπάρχει αυτή η ρευστότητα. Στη σημερινή συγκυρία, πρέπει να μειώνεις ελεγχόμενα τα έξοδα. Αν φτάσεις στο αμήν, είναι πλέον πολύ αργά».
Σημειώνεται ότι μέτοχοι της ΝΕΟΓΑΛ είναι η ΕΑΣ Δράμας-Καβάλας με 36%, οι εργαζόμενοι ως φυσικά πρόσωπα με περίπου 8% και κτηνοτρόφοι της περιοχής με το υπόλοιπο ποσοστό.
www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου