Στην θέλουν να προχωρήσουν οι βιοκαλλιεργητές, επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικής Γεωργίας υπόσχεται ο Γ. Κουτσούκος
Τα βιολογικά έχουν μέλλον στην Ελλάδα αρκεί να τα υποστηρίξουμε σωστά. Έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα ότι τελειώνοντας τα προγράμματα των βιολογικών τα οποία είχαν προκηρυχθεί την προηγούμενη πενταετία, δεν υπάρχει κίνητρο για να παραμείνουν οι παραγωγοί στη βιολογική καλλιέργεια. Αυτό θα είναι σημαντικό μειονέκτημα που θα μας οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών, γιατί τα βιολογικά τα ζητάει ο καταναλωτής. Άρα εμείς πρέπει πρώτα να προκηρύξουμε τις δράσεις που έχουμε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Μπαλτατζή), ώστε είτε να υπάρξει συνέχεια αυτών που είναι μέσα στη βιολογική σήμερα είτε να εντάξουμε καινούργιους, με το κίνητρο της επιδότησης. Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος, προαναγγέλλοντας τη σύσταση φορέα που θα χαράζει πολιτική γύρω από τα βιολογικά.
«Υπάρχει ένα μείζον θέμα που έχει σχέση με τα προγράμματα, εμείς, που παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, ζητάμε να ενταχθούμε και να πριμοδοτηθούμε από το ΕΣΠΑ που τα χρηματοδοτεί επιπλέον», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας κ. Μπάμπης Τσοκανής. «Έχουμε μια σκέψη να κάνουμε μια επένδυση με σκοπό να ιδρύσουμε μια μετοχική εταιρεία, η οποία θα κάνει μια υποδομή με συσκευαστήρια, θα πραγματοποιεί συγκέντρωση των προϊόντων, θα έχει δεδομένη τη διάθεση αυτών των προϊόντων σε 400 καταστήματα που μας έχουν ζητήσει να συνεργαστούμε (αυτά τα καταστήματα μπορεί να είναι και μέσα στο μετοχικό σχήμα) και θα έχει δυνατότητα ακόμη και στην πραγματοποίηση εξαγωγών. Να οργανώσουμε με λίγα λόγια το θέμα της διάθεσης βιολογικών προϊόντων που είναι ένα πρόβλημα για του μικρούς παραγωγούς. Είμαστε σε συζήτηση με το ΥπΑΑΤ για να μας εντάξει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για να την προχωρήσουμε», προσθέτει.
Ο υφυπουργός κ. Κουτσούκος αποκαλύπτει στη συνέντευξη τύπου ότι πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να δημιουργήσει ξανά το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας. «Είναι στις προθέσεις μας να βρούμε μια διαδικασία ανασύνθεσης και οργάνωσης όλου αυτού του χώρου και δημιουργία ενός έγκυρου συνομιλητή που να ιεραρχεί και να χαράζει πολιτική γύρω από τα βιολογικά για να σηκώσουμε το θέμα και να ενισχύσουμε τον κλάδο», τονίζει.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας κ. Μπαμπής Τσοκανής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Είχαμε μια συνάντηση αρχές Δεκεμβρίου με τον υφυπουργό στην οποία βάλαμε μια σειρά από θέματα. Πρέπει να τονίσω ότι οι περισσότεροι βιοκαλλιεργητές που παράγουν ουσιαστικά δεν παίρνουν επιδοτήσεις. Διακρίναμε μια παραδοχή από τον υφυπουργό ότι στη βιολογική γεωργία δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας. Εμείς θέλαμε συγκεκριμένα πράγματα θεσμικού χαρακτήρα.
Όσον αφορά αυτό που είπε ο υφυπουργός για τη σύσταση του Εθνικού Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, είναι ένα πάγιο αίτημα που είχαμε. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε από το 2001 και καταργήθηκε το 2004. Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα αποτελείται από τους παραγωγούς, τους εμπλεκόμενους στο χώρο εμπορίας (σούπερ μάρκετ, καταστήματα κ.α.), τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και τους καταναλωτές, με στόχο όλοι αυτοί που ασχολούμαστε σε αυτό το χώρο να δούμε προς τα που θα πρέπει να κινηθούμε για να πάμε καλύτερα. Για αυτό δεσμεύτηκε ο υφυπουργός. Μιλάμε για ένα ολιγομελές όργανο που θα περιλαμβάνει ένα εκπρόσωπο από κάθε φορέα. Θα χαράσσει την πολιτική σε συνεργασία με το υπουργείο και θα επεμβαίνει σε πράγματα που στρεβλώνουν την αγορά.
Πέρα από αυτό υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα που έχουν σχέση με την καθημερινή λειτουργία μας. Για παράδειγμα οι «παρεκκλίσεις», όπου υποχρεώνονται οι βιοκαλλιεργητές να κάνουν αίτηση για να πάρουμε άδεια παρέκκλισης για χρήση συμβατικών σπόρων αφού δεν υπάρχει εθνική τράπεζα βιολογικών σπόρων. Αυτό είμαστε αναγκασμένοι να το αναγγέλλουμε δύο φορές κάθε έτος, μια στους οργανισμούς πιστοποίησης και μια στη Διεύθυνση Γεωργίας, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γραφειοκρατίας. Εμείς ζητάμε από την πλευρά μας αφού αναγγέλλεται στον πιστοποιητικό οργανισμό να μην είμαστε υποχρεωμένοι να το αναγγέλλουμε και στη Διεύθυνση Γεωργίας.
Ένα ακόμη μείζον θέμα που έχει προκύψει είναι με το Προεδρικό Διάταγμα που θέλει τους βιοκαλιεργητές να τους υπάγει στον ΟΛΑ (Οργανισμό Λαϊκών Αγορών) κάτι που εμείς δεν θέλουμε. Με τον Καλλικράτη πλέον όλες οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στους Δήμους. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια για τις άδειες απευθυνόμασταν στους Δήμους. Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τον ΟΛΑ που αποτελείται κυρίως από εμπόρους. Είμαστε καθαρά παραγωγοί και οι αγορές οι δικές μας είναι διακριτές, κάτι που δέχεται και το Υπουργείο. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε ένα σχέδιο νόμου για να εφαρμοστεί ότι και στο εξωτερικό, δηλαδή οι αγορές μας να είναι εκτός των συμβατικών και να δίνονται οι άδειες μέσω των Δήμων».
Τι επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί νέα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τους βιοκαλλιεργητές, στην οποία θα δοθούν εξειδικευμένες απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου