Δελτίο τύπου
Θέμα: Επιστολή στο Υπουργό κ. Σκανδαλίδη για τα σχέδια βελτίωσης
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την αναμονή αρκετών ετών για την προκήρυξη των «πολυσυζητημένων» Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» με την ανακοίνωση της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος στις 18 Ιανουαρίου 2011 διαπιστώσαμε ασάφειες, ερωτηματικά προβλήματα και αποκλεισμούς των περισσότερων παραγωγών από την ένταξή τους στο Μέτρο 121.
Το σύστημα βαθμολόγησης, που θα ακολουθηθεί στα Σχέδια Βελτίωσης, απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων αγροτών πανελλαδικά από την προσπάθεια βελτίωσης της εκμετάλλευσης τους. Επιβάλλεται να προβείτε σε τροποποιήσεις των κριτηρίων και των συντελεστών βαρύτητας. Το ίδιο ισχύει και για τους περσινούς Νέους Αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα κριτήρια, άλλως οι περισσότεροι δεν μπορούν να υλοποιήσουν την συμβατική τους υποχρέωση και να προχωρήσουν σε κάποιες επενδύσεις.
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ.145/11-01-2011 απόφαση «Κριτήρια βαθμολογίας του καθεστώτος ενίσχυσης για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» Άρθρο 1. παρ. ζ «Προκειμένου μια αίτηση ενίσχυσης να θεωρηθεί παραδεκτή κατά την έννοια του άρθρου 16 της 4985/21-6-2010 (ΦΕΚ 1026/Β/10) ΚΥΑ πέρα των λοιπών προϋποθέσεων θα πρέπει να βαθμολογείται με τουλάχιστο 40 βαθμούς εκ των οποίων οι 15 να προέρχονται υποχρεωτικά από το κριτήριο αξιολόγησης της Συμβολής τους επενδυτικού σχεδίου στους αναπτυξιακούς στόχους του ΠΑΑ 2007-2013» . Οι βάσεις αυτές είναι πολύ υψηλές και δεν συγκεντρώνονται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων γεωργών.
Απαιτούνται πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για την σύνταξη των μελετών όπως π.χ. πως καθορίζονται οι «νέες τεχνολογίες» κ.α. ,θέματα που έχουν σημαντικό ρόλο στην μοριοδότηση των υποψηφίων δικαιούχων.
Εκτός των άλλων η περιοχή της Θεσσαλίας περιορίζεται ακόμη περισσότερο από την εφαρμογή του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» ,γιατί σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αριθμ.146-12 Ιανουαρίου 2011 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 .1 ΚΟΑ Ζάχαρης «Δεν χορηγείται καμία ενίσχυση στους πρώην τευτλοπαραγωγούς των περιοχών που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα και Ξάνθη δικαιούχους της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης βάσει του Καν.(ΕΚ)320/2006 άρθρο 3,όπως ισχύει κάθε φορά»
Συνεπώς κάποιος Θεσσαλός τευτλοπαραγωγός, που έχει λάβει την προαναφερθείσα ενίσχυση ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξαρτήτου ποσού και επιθυμεί να επενδύσει σε κάποια άλλου είδους καλλιέργεια, είτε στην καθετοποίηση της παραγωγής είτε σε οποιαδήποτε μορφής εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης αποκλείεται στο να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης .
Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.5 της υπ΄ αριθμ.145/11-01-2011 α)«Παρέχεται 1,6 βαθμός (βάσει του συντελεστή βαρύτητας) για την συμμετοχή σε γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα/Δράσεις του άξονα 3 του ΕΠΑΑ και των αντιστοίχων μέτρων/Δράσεων των ΠΕΠ ή για την συμμετοχή σε γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα/Δράσεις του ΠΑΑ 2007-2013 την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας.» Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί, που εντάχθηκαν στο Μέτρο Μείωσης της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης το έτος 2005 και αποτελούν την πλειοψηφία των Θεσσαλών παραγωγών εξαιτίας της λήξης της σύμβασης τους (τον Νοέμβριο του 2010-δύο μήνες πριν ) δεν λαμβάνουν τα 1,6 μόρια από τα 15, που χρειάζονται υποχρεωτικά για να κριθούν δικαιούχοι.
Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 10 της ιδίας απόφασης βαθμολογούνται με 7 βαθμούς (βάσει του συντελεστή βαρύτητας ) από τη βάση των 40 βαθμών, παραγωγοί, που εξάγουν απευθείας στο εξωτερικό το προϊόν τους ,γεγονός σχεδόν αδύνατο για Θεσσαλό παραγωγό και ιδιαίτερα για παραγωγό αροτριαίων καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτάρι).
κ. Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι για τον πραγματικό «εκσυγχρονισμό» των εκμεταλλεύσεων είναι αναγκαίο να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις των κριτηρίων-μορίων, που αφορούν όλους τους παραγωγούς της χώρας και ειδικότερα για τη Θεσσαλία να γίνουν ενέργειες για να αλλάξει η δυσανάλογη μοριοδότηση των παραγωγών μας.
Μετά τιμής
Για το Δ. Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου